Åtta artister i finalen i Georgiens The Voice 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför årets Eurovision Song Contest har det georgiska TV-bolaget GPB valt att gå tillbaka till att välja sin artist genom ett talangprogram, i det här fallet The Voice. Sedan i december har man sänt veckovisa avsnitt av den serien och nu har man nått finalprogrammet.

Själva finalen sänds ikväll (läs: 2 februari) med start klockan 19.00. Det är mest troligt att bara en ESC-representant koras i programmet medan låten antingen väljs ut internt eller i en senare process under säsongen.

 

Hur har uttagningen gått till?

Det började med auditionprogram i december där de fyra coacherna Dato Evgenidze, Dato Porchkhidze, Sopho Toroshelidze och Stephane Mgebrishvili fick bestämma vilka artister de ville se vidare i programmet. I The Voice görs auditions med att juryn till en början sitter med vänd rygg mot scenen och om en juryperson gillar det hen hör så trycker jurypersonen på en knapp för att få se personen i fråga. Det slutade med att varje coach sedan fick ett antal deltagare som denne blev mentor för.

Efter fyra auditions övergick programmet i dueller där coacherna fick välja ut vilka som skulle möta vilka från sitt team och sedan avgöra vilka som skulle röstas vidare. Här kunde också coacherna ta deltagare från en annan coach till sitt team, vilket också hände.

Därefter har det hållits tre live-shower där deltagarna har fått uppträda och där tittarna har fått rösta vidare sina favoriter. Bland de som åkt ut har coacherna fått välja tillbaka några tävlande. Slutligen hölls ett semifinalprogram där 16 deltagare medverkade varav åtta som tog sig till finalprogrammet. Varje coach hade fyra tävlande kvar i sitt team som mötte varandra där tittarna röstade fram en gruppvinnare och därefter fick coachen utse ett wildcard.

 

Vilka tävlar i finalen?

Följande deltagare medverkar i finalen den 2:a februari, listade i alfabetisk ordning. Notera att de för tillfället saknar eventuella Eurovision-bidrag (vilket gör det troligt att låtvalet görs på annat håll så som det var inför ESC 2020).

  • Anka Tatarashvili
  • Giorgi Datiashvili
  • Iru Khechanovi
  • Kakha Aslamazishvili*
  • Lika Siradze
  • Likuna Tutisani*
  • Tako Kakalashvili*
  • Tina Datikashvili*

 

Tävlande med en * röstades vidare till finalen som wildcard, övriga röstades vidare som tittarnas vinnare i respektive coachs team.

 


 

Kommentera