Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Nederländerna NF 2022

Nederländerna NF 2024 »


NEDERLÄNDERNAS UTTAGNING. TV-bolaget AVROTROS har bekräftat Nederländernas deltagande i Eurovision 2023 och att de har valt sin artist och sitt tävlingsbidrag genom ett internval.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Internval (artist och bidrag)
 • Uttagningsdatum:
 • 1 november 2022 (artist)
 • ? 2022/2023 (bidraget)
 • Artist:
 • Mia Nicolai & Dion Cooper
 • Låt:
 • Inte känt
 • Låtskrivare:
 • Mia Nicolai, Dion Cooper, Duncan Laurence och Jordan Garfield

Knappt hade Eurovision 2022 avgjorts förrän vi fick besked om den första antagningen till Eurovision 2023. Det handlar om Nederländerna vars TV-bolag AVROTROS redan i maj 2022 öppnade sin antagning för tävlingsbidrag, vilken var öppen till den 31:a augusti. Därefter tog en urvalskommitté över arbetet och den 1:a november meddelades vilken artist de hade valt ut. Bidraget presenteras däremot senare under säsongen.

 

Vilka blev valda?

De som ska tävla för Nederländerna är duon Mia Nicolai & Dion Cooper. Sedan fakta om bägge två.

Mia Nicolai är en 26-årig sångerska som enligt egen utsago alltid har hållit på med musik. 2020 debuterade hon med låten Set Me Free och har dess arbetat professionellt inom musikbranschen, bland annat i andra länder. Idag är hon verksam i Los Angeles i USA.

Dion Cooper är 28 år och singer-songwriter. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har alltid varit inspirerad av musik och hållit på med det, förutom sången spelar han också gitarr. 2021 släppte han sin första EP kallad Too Young Too Dumb med låten Firesom har över en miljon streams på Spotify.

 

Duon möttes för två år sedan då de parades ihop av 2019 års Eurovision-vinnare Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield. Nu till årets Eurovision gjorde alla fyra en låt tillsammans som sedan pitchades för AVROTROS som i sin tur valde ut duon och låten som sin representant till Liverpool.

Även om artistvalet nu är känt är det inte klart vad tävlingsbidraget heter och när låten kommer att släppas under säsongen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen