« Inför ESC Nederländerna 2019

Inför ESC Nederländerna 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera värdnationen Nederländerna, som i år representeras av sångaren Jeangu Macrooy med låten ”Grow”. Eftersom att Nederländerna var tilltänkta värdskapet för Eurovision 2020 lät vi dem fortsätta vara direktkvalificerade till finalen i vår specialupplaga, där de tävlar på startnummer 23 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Nederländernas resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Nederländernas resultat på 2010-talet


  • Totalranking:
  • 16 (av 46)*
  • Högsta placering under decenniet:
  • 1:a plats i final (2019)
  • Sämsta placering under decenniet:
  • 19:e/sista plats i semifinal (2011)
  • Värdnation:
  • Nej (men de vann 2019 års final och är därför värdland för 2020 års tävling)
  • Totalpoäng**:
  • 2 460 p
  • Snittpoäng**:
  • 246 p

Ett land som verkligen hade en tuff inledning av 2010-talet för att sedan sakta men säkert resa sig ur askan är Nederländerna. Under decennieskiftet mellan 2000- till 2010-talet var Nederländerna i den dåliga formen att de hade åtta raka deltaganden utan att nå final. Och detta pågick ända in till 2012, där man också under perioden också hann med att bli semijumbo året innan (2011).

Sedan kom den internationella stjärnan Anouk in i bilden 2013 som frälsaren och skickade inte bara Nederländerna till final för första gången sedan 2004, utan också till en niondeplats, bästa placeringen sedan 1999. Framgångarna skulle inte vänta på sig, då The Common Linnets året därpå skulle följa upp det med att bli tvåa. Sedan skulle Nederländerna förvisso halka till med en till finalmiss 2015, men bara året därefter var man tillbaka i finrummet. Vad som följde blev då två raka elfteplaceringar. 2018 var då Waylon från The Common Linnets tillbaks som solist, men detta skulle dock inte nå samma höjder som 2014. Han fick istället se sig själv hamna på 18:e plats. Men ändå märktes det tydligt att Nederländerna hade höjt kvalitén på sina låtar rejält, och allt ledde till 2019. Då var det den något okände Duncan Laurence som tog sig in i folkets hjärtan såpass tillräckligt att Nederländerna nu skulle få ro hem sin femte seger i historien, första segern sedan 1975!

Nederländerna deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1956 med uppehåll åren 1985, 1991, 1995 och 2002).

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010-2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som Nederländerna samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010-2019.

 

Vem representerade Nederländerna 2020?


Jeangu Macrooy föddes den 6:e november 1993 i Paramaribo, Surinam. Hans musikaliska bana startade vid 13 års ålder då han fick en gitarr av sina föräldrar. Därefter startade han och hans tvillingbror en duo. År 2014 flyttade Jeangu till Nederländerna för att hålla på med musiken på allvar. Han blev ganska omgående signad av ett skivbolag efter ett möte med en musikproducent, och därefter hade karriären inletts på riktigt.

År 2016 släppte han sitt första musikalbum, där förstasingeln Gold kom att användas i trailern till TV-serien Game of Thrones. Det första albumet följdes snabbt upp av ett andra album som i sin tur har följts upp av turné och spelningar på olika musikfestivaler.

2020 var tanken att han skulle få representera Nederländerna på hemmaplan i Eurovision Song Contest med bidraget ”Grow”, en låt han gjort tillsammans med P.L. Perquin. Nu får låten däremot inte tävla i den ordinarie tävlingen, men Jeangu har blivit utlovad att få komma tillbaka igen för Nederländeran i Eurovision 2021!

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Nederländerna gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval, vilket också var första gången sedan år 1999 som den tilltänkta värdnationen inte utsåg artist och/eller bidrag via en publik uttagning. Den artist som TV-bolaget AVRTROS valde ut att tävla i år heter Jeangu Macrooy, som vi nu tänkte ta och berätta mer om.

 

Panelen tycker till!


   


Värdnationen valde i år en uppföljning på fjolårsvinnaren – samma melankoliska stämmning, samma tempo, samma profilering. Denna gång valde de dock att blanda i lite gospel också, lite John Lundvik – men utan energin. Slutresultatet blir en sämre version av fjolårsvinnaren, sämre version av John Lundvik och dessvärre även en låt med mycket känslor men utan hook. I slutändan är detta väldigt lätt att glömma, och stundtals undrar man om dett inte bara är en halv låt? När kommer den upplyftande refrängen? Nej, jag är besviken, och hoppas Nederländerna kan åstadkomma något bättre nästa år.

 


    


Jag älskar den här låten! Jag säger det rakt ut. Jeangu sjunger helt fantastiskt. Låten påminner mig lite om John Legends tidigare låtar. Det är fullt av känsla och själ. Bara lägga sig i sängen, blunda och låta sig svepas över dess magi. Tills det når crushendot under den sista minuten och gåshuden bara ställer sig rakt upp. Jag tycker genuint att den sista minuten i denna låten, när Jeangu tar i, när kören kommer in, är den bästa delen av alla låtar i årets tävling. Den enda anledningen till att det inte får en full femma är för vägen till den bästa delen är aningen lång.

 



Som låttiteln antyder är det här en låt som växer och den växer mer och mer. Nu har jag landat på en trea. Om du frågar mig tycker jag att ”Grow” är mycket bättre än ”Arcade”, men samtidigt inser jag att årets låt aldrig hade vunnit om den hade tävlat i Tel Aviv 2019. Det handlar om flera saker men en sak är att ”Grow” behöver många lyssningar för att folk ska kunna ta till sig den till vinstplacering vilket inte ”Arcade” behövde.

Hade Jeangu fått tävla i Rotterdam 2020 hade han nog kunnat komma så högt som Frans gjorde för Sverige i Eurovision 2016, men jag hade heller inte blivit förvånad om Nederländerna hade fått parkera i botten som de flesta andra värdnationer fått göra under 2010-talet, inte minst Israel gjorde 2019.

 



Oftast brukar värdlandet inte satsa på att vinna igen för då blir det en väldigt dyr historia och skickar då lite mer återhållsamma låtar och så är även fallet i år. Det här är så trist. Det händer ingenting i låten. Men de har verkligen hittat en bra sångare och jag tycker han har en av de bästa rösterna i hela tävlingen.

 



Snacka om en låt som verkligen lever på sitt namn, den växer och växer för varje lyssning, och bygger upp mer och mer. Framförd dessutom av en bra sångare som Jeangu visar sig vara. Han lyckas engagera lyssnaren med sin röst, och påminner mig lite om Cesár Sampson emellanåt. Värdländers låtar har ju fått allt svårare att hävda sig i konkurrensen, men jag tror inte det hade slutat lika illa med denna. Lutade mer åt mittenplacering. De hade i vart fall ett bra utgångsläge med startnummer 23.

 


  


Mina damer och herrar. Låt mig presentera vinnaren av Eurovision 2020, Jeangu Macrooy från Nederländerna! Nej men om man skall kora en vinnare baserat på EBUs officiella regler så vann faktiskt Nederländerna. Låt mig förklara. Om två eller fler bidrag slutar på samma poäng så är det den som fått poäng av flest länder som slutar högst, om alla då fått poäng av lika många länder avgörs det i hur många 12, 10, 8 osv poängare man fått. Om det då ändå inte går att skilja så är det den låten med det tidigaste startnumret som vinner. I år var det inget land som fick några poäng alls, och Nederländerna var den enda finalisten som faktiskt fick ett startnummer. Alltså så vann tekniskt sett Nederländerna i år igen.

Men vad tycker jag personligen om årets vinnare då? Jo, jag tycker det en tämligen seg gospelballad. Jeangu sjunger visserligen väldigt bra, men låten faller mig inte alls i smaken. Om tävlingen faktiskt blivit av tror jag att Nederländerna hamnat något längre ner på resultatlistan.

 


   


Efter 44 år tog Nederländerna en efterlängtad ESC-seger ifjol och sin femte seger totalt i tävlingen. Årets värdland skulle ställt upp med en artist som är född i Surinam som flyttade till Nederländerna så sent som 2014, i samband med att han skulle studera. Låten är ytterligare en ballad med lite gospel-vibbar och är en personlig skildring av livets upp och nergångar, att bli äldre och att hitta sig själv. Bra sångröst, men en alldeles för trist & anonym låt. Hoppas han kommer tillbaka med en intressantare låt till 2021 nu när vi fått reda på att han får en andra chans att tävla.

 


   

 


Bra sångare, ok låt, men ack sån trist produktion. Den här ger mig inte mycket och det har inte hjälpt att lyssna flera gånger – den sätter sig inte alls i minnet.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera