« Inför ESC Nederländerna 2021

Inför ESC Nederländerna 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi S10 med bidraget ”De Diepte” som representerade Nederländerna. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 8 av 17. Nederländerna tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 11 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är S10?

 

Sångerskan Stien de Hollender, eller S10 (uttalas ‘es-ten’) som hon kallar sig som artist, föddes i Hoorn i Nederländerna den 8:e november 2000. Hon har också en tvillingbror och hon beskriver sig S10 som artist, rappare och låtskrivare.

Under 2016 släppte S10 sitt första musikalbum som hon spelade in själv och publicerade ut i etern. Det gjorde att hon blev upptäckt av andra och att hon blev signad till ett skivbolag och att mer musik gavs ut. Bland annat gick hennes senaste album upp på toppen i topplistorna på den nederländska marknaden. Återkommande teman i hennes låtar är mental hälsa, något som också har präglat en stor del av hennes uppväxt.

Vid slutet av förra året (2021) stod det klart att S10 hade blivit utvald att tävla för Nederländerna i Eurovision 2022 och mot slutet av uttagningssäsongen presenterades tävlingsbidraget “De Diepte” som hon har gjort med Arno Krabman. Bidraget framförs helt och hållet på nederländska, vilket Nederländerna senast gjorde 2010.

Hur valde Nederländerna till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 valde Nederländerna både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval.

Strax efter att det nederländska Eurovision-värdskapet var över i maj 2021 stod det klart att TV-bolaget AVROTROS tog emot tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare och artister varpå slutvalet skulle avgöras av en kommitté. I slutet av 2021 blev artistvalet bekräftat och även språkvalet till låten medan tävlingsbidraget släpptes i musikvideoform i slutet av uttagningssäsongen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag är svag för denna typ av djupa låtar. Detta är den verkliga efterföljaren till ”Arcade”! Här har vi en låt med budskap, djup och eftertänksamhet – men framförallt atmosfär! Vackert producerad och med en karismatisk sångerska – som starkt påminner om Blanche som representerade Belgien 2017. Det var för övrigt en fantasisk låt, och jag har en svag känsla av att det kommer bli likadant för denna låt. Jag hoppas bara att scenframträdandet blir lika starkt, så har vi en ny topp-5 placering för Nederländerna här!


.

Jaaa! Nederländerna, så underbart!! Jag var så orolig när Nederländerna gick ut och sa att de skulle skicka en låt till Eurovision på nederländska. Men vad tanken har fel ibland. Jag skulle inte bli förvånad om Nederländerna skulle skrälla och bli en vinnarkandidat.


.

Jag är rätt kluven här. Det är modernt och passar in i samtiden. Lite indie vibbar över det hela, men med en bra produktion bakom. Personligen har jag aldrig gått igång på denna typen av musik. Jag gillade det inte när Belgien experimenterade med det och min position har inte förändrats nämnvärt några år senare. Men det är finstämt och välsjunget. Placerar det i mitten, för det är inte dåligt men inget jag har på repeat. Jag kan dock uppskatta det artistiska.


.

Innan S10 släppte sitt tävlingsbidrag var jag livrädd för att det skulle bli någon slags hiphop/spoken word-låt på nederländska som vi skulle få. Eller något slags skämtbidrag. Men alla dessa orosmoln försvann så snart som jag hörde ”De diepte” första gången och fick total gåshud i positiva toner. En så otroligt underbar och vacker låt som Nederländerna bjuder på i år! Fantastiskt, härligt och djupt budskap. Den här låten måste bara till final – nu!


.

Älskar det holländska språket men i detta fall hade jag gärna velat ha den på engelska enbart för att kunna sjunga med i denna vackra sång. Den verkligen fångar en direkt och man vill lyssna mer men vid refrängen blir det stopp. Tycker verserna är så mycket bättre än refrängen. I mina öron känns det på nåt sätt att de inte passar ihop.


.

Här är jag lite kluven igen. Det är finstämt, välsjunget, djupt, och en låt som lyckas få holländska att låta vackert. Det är verkligen inte illa! Synd bara att låten står och stampar på samma ställe. Det blir som en person som mumlar i cirklar och aldrig riktigt kommer fram till vad denne egentligen ville säga. Men det lilla jag sett av när S10 framfört låten live lovar ändå någonting, så jag kör en säker 2,5:a som kanske har bud till att höja sig längre fram.


.

Som panelens språkfacist är jag givetvis överlycklig att Nederländerna äntligen första gången sedan 2010 valt att skicka en låt på just nederländska. Och en riktigt bra låt dessutom! Jag blir berörd när jag hör den och utav S10s minst sagt trollbindande sätt att sjunga på. Jag har inget att klaga på, Nederländerna borde ha vunnit med den här låten istället för Arcade 2019.


.

Landet som vann hela tävlingen 2019 för att sen få noll poäng från tittarna förra året. I år kommer det förmodligen att gå bättre då man valde en ung, kvinnlig singer-songwriter med en vacker och finstämd låt på nederländska. Det här gillar jag skarpt. Hennes röst trollbinder mig och jag tycker helhetsmässigt att detta är en mysig bagatell. Sångerskan Stien har mått dåligt mentalt under sin uppväxt, vilket hon ofta har skriver om i sina låtar. Med årets bidrag, ”De Diepte” till svenska direktöversatt till ”djupet” är det första gången sedan år 2010 som landet ställer upp med ett bidrag på nederländska och enligt henne själv är det en hyllning till sorgen och minnena man bär med sig. Alla upplever vi svåra tider i våra liv och hennes förhoppning är du ska känna dig mindre ensam när du lyssnar på låten. Vackert!


.

Det här trollbinder mig inte för fem öre fastän den borde göra det med tanke på låtens uppbyggnad. Precis som Katja skriver, versen är bättre än refrängen, så jag förväntar mig nåt mer när jag lyssnar på den. Den har växt lite hos mig från första gången jag hörde den, men inte mer än att den knappt får godkänt.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
32 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Frågan är om en låt på nederländska kan gå bra? Behöver Europa förstå vad hon sjunger? Det är inte helt givet, men jag kommer blankt att utgå ifrån att musiken talar sitt eget språk. Detta bör sluta högt i vilket fall – jag tippar som sagt topp-5 i finalen.


Min gissning är att Nederländerna kommer ta sig till final och vinna Semifinal 1. Sen i final kommer det bli en topp-10 placering.


Nederländerna går till final. Denna semifinal är så pass svag att de kan rankas väldigt högt också. I finalen kan det bli högt också. Framtiden får utvisa.Av det jag har sett av S10 live med ”De Diepte” skulle jag säga att allt talar för att det blir en ny finalplats för Nederländerna och att det kan gå bättre än vad många tror i år. Jag skulle heller inte bli särskilt förvånad om Nederländerna skulle få tillbaka arrangemanget igen redan 2023.


Har inte sett henne sjunga live men hon känns äkta och borde fixa det galant. Beroende på framträdandet dock men jag tror Nederländerna kan bli farlig i år.


Ytterligare en låt som hypas upp av både fans och odds, och jag tror Nederländerna borde kunna klara trycket. Visst kanske det finns en risk att det skulle bli lite dött i rutan, men jag har en känsla av att de kan greja det ändå. Grannlandet i syd, Belgien har kört denna stil ganska mycket på senare tid, men inte lyckats förvalta det då man inte fått ihop scennummer. Men Nederländerna däremot brukar ofta göra bra nummer av sina låtar.Enligt spelbolagen så har Nederländerna goda chanser att kvalificera sig för finalen i år. Jag är beredd att hålla med. Jag tror på en finalplats.


Jag tycker att Nederländerna är en given finalist. Hur det sedan slutar låter jag vara osagt. Det kan antingen bli en plats i toppen eller mitten/botten. De kommer inte sluta lika dåligt som ifjol åtminstone.


Då jag själv inte faller för den vill jag ger den tummen ner, men med tanke på vad mina kollegor tycker finns det nog något som ändå kan trollbinda en del av publiken.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera