« Inför ESC Rumänien 2019

Inför ESC Rumänien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Rumänien, som i år representeras av sångaren Roxen med låten ”Alcohol You”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Rumänien i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 10 av 17. Irland röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 18 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Rumäniens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Rumäniens resultat på 2010-talet


 • Totalranking:
 • 10 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 3:e plats i final (2010)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 13:e plats i semifinal (2019)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 748 p
 • Snittpoäng**:
 • 194 p

Under det första året förra decenniet startade Rumänien riktigt bra med att knipa sitt andra brons i Eurovision. Det var då alltså Paula Seling & Ovi med låten ”Playing With Fire”. Sedan dess hade man radat ihop ytterligare fem raka finalplatser, om än med något mer ljumma resultat (trots att just Paula Seling & Ovi kom tillbaks 2014). Problemen dök upp 2016 när de kastades ur tävlingen p.g.a. obetalda skulder till EBU. Detta skulle på sikt stoppa Rumäniens momentum i tävlingen.

Efter att TV-bolaget TVR hade gjort upp en betalplan med EBU fick man komma tillbaka igen redan 2017, och då lyckades Rumänien förvisso ta sig upp till en 7:e plats med den ikoniska joddelrappen ”Yodel It!”, men därefter har nu Rumänien två år på raken hamnat i en ond cirkel där man inte gått till final.

Rumänien deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1993 med endast uppehåll år 2016).

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010-2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som Rumänien samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010-2019.

 

Vem representerade Rumänien 2020?


Larisa Roxana Giurgiu, här mer känd som sångerskan Roxen, föddes i Cluj-Napoca i Rumänien den 5:e januari 2000. Som sjuåring fick hen en passion för musiken och hen tog både sång- och pianolektioner. Sångdrömmarna har hållit i sig så här långt, men det dröjde faktiskt ända till den andra halvan av 2019 innan karriären tog fart på riktigt!

Trots att Roxen är relativt nyetablerad artist i Rumänien har hen på kort tid lyckats bli en av de mest framgångsrika i sitt hemland, och är (eller var när hen presenterades som Rumäniens Eurovision-artist i februari 2020) den tredje mest spelade artisten i Rumänien. Hits på listan är bland andra låtarna You Don’t Love Me ochCe-ti Canta Dragostea.

Däremot är det ingen av dessa två bidrag som hen kommer att tävla med i Eurovision 2020, utan bidraget hen skulle tävla med valdes ut i en mindre final där hen helt enkelt tävlade mot sig själv med fem låtar. Vinnarlåten heter ”Alcohol You” och den är gjord av Ionuţ Armaş, Breyan Isaac och Viky Red.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Rumänien valde ut sin artist Roxen via ett internval. Sedan överlät TV-bolaget TVR själva bidragsuttagningen till tv-tittarna och jurygrupper vilket skedde via en nationell final.

 

Panelen tycker till!


     


Okej, det här är snyggt och spännande, kanske en av de mest nytänkande låtarna i år. Man vågar verkligen ta ut svängarna och tänja på vad en ballad faktiskt kan vara. Den största behållningen kommer dock från texten, som är en av de mest innovativa och utmanade som vi någonsin hört i ESC, fast på ett snyggt, konstnärligt sätt. Detta är ett bra bidrag – rent objektivt. Ändå saknar jag något minnesvärt i låten. Någon hook, nån gimmick, nånting som gör att man kan komma ihåg låten. För just nu kämpar jag med det. Detta är den bästa låten i år, som jag aldrig kommer att kunna komma ihåg.

 Det finns konstnärlig anda bakom det här bidraget som är unikt. Men för mig har det känts som en axelryckning sedan första gången jag hörde den. Rumänien testar ett intressant koncept, men personligen ger det mig ingenting som lyssnare. Det finns andra ballader i tävlingen som kanske är sämre, men som ändå väcker någon form av känsla hos mig. Rumänien 2020 är ett av de få länder där jag måste tänka ”vilken låt var det de tävlade med nu igen”. Det brukar inte vara ett gott tecken.

 Det här är en låt som har växt mycket sedan jag hörde den första gången. Själva liveframträdandet i den nationella finalen var långt ifrån bra, men när musikvideon tillkom (som för övrigt är väldigt snyggt producerad) så blev låten snabbt mycket bättre. Jag kan förstå alla som tycker att det är en seg och tråkig ballad, men jag gillar den i alla fall. Sedan hade det kanske fallit platt live i Rotterdam men det kommer vi aldrig att få veta. Åtminstone inte med den här låten!

 Tycker verkligen om hens röst men åter igen valde de fel låt som inte lyfter alls. Ganska deprimerande ton genomsyrar hela låten. Vet inte alls om det hade funkat bättre live med ett coolt framträdande, tveksamt att jag hade gillat den bättre då ändå.

 Det här är en sån ballad som man behöver ägna sina tre minuter att ha maximalt fokus på för att den ska växa till sig. Kanske inte den bästa förutsättningen egentligen – men samtidigt är det en växare. Rumänien har haft tufft på senare år, men jag tror faktiskt att detta hade kunnat vända i år. Mycket tack vare att Roxen verkar vara en stark karaktär. Solid ballad ger en solid trepoängare.

 


  


Jag tyckte inte om någon låt i Rumäniens uttagning. Samtliga lät som variationer av varandra. För mig går Alcohol You in genom mitt högra öra och ut genom mitt vänstra. Jag får på riktigt anstränga mig för att komma ihåg låten. Den är inte direkt dålig, bara allmänt intetsägande.

 


 


Rumänien är ett land som, sedan semifinalerna infördes (2004), haft ett väldigt bra facit där de alltid gått till final och där ofta fått bra placeringar med sin kombination av udda, charmiga och ofta bra låtar kompletterat med välarbetade scenshower. De senaste åren har de dock kört i diket och missat finalen två år i rad. Därför gjorde man en betydligt mindre och mer fokuserad nationell final, där en artist sjöng fem olika låtar. Valet föll på en ung och ny person som slog igenom förra året. Låten är ytterligare en ballad, dock mer suggestiv, mörk och mystisk. Jag tycker den är så mörk och deprimerande och hade mycket hellre föredragit ”Cherry Red” som var lite mer fartfylld och positiv.

 


  

 


Roxen är en fantastisk sångare, men det här är ett sömnpiller jag inte orkar lyssna på i tre minuter.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera