RUMÄNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det rumänska TV-bolaget TVR ut Rumäniens artist via ett internval medan tävlingsbidraget utsågs via den nationella uttagningen Selecția Națională 2020. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter några år med större uttagningar blev Selecția Națională 2020 istället en delvis intern historia. I februari 2020 kom nämligen besked från TVR att de internt utsett den då 20-åriga sångerskan Roxen (artistnamn för Larisa Roxana Giurgiu) att representera Rumänien i Eurovision 2020. Valet hade gjorts av en jury.

Själva tävlingsbidraget utsågs via en mindre final av Selecția Națională där Roxen framförde fem låtar som hade tagits fram via en låtskrivarcamp. I finalen fick sedan tittarna och en jury tillsammans rösta fram en vinnarlåt.

 

Eurovision-resultat 2020

Det vinnande bidraget i den nationella finalen blev ”Alcohol You” som trion Ionuț Armaș, Viky Red och Breyan Isaac stod bakom på upphovssidan.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Rumänien fått kvala genom semifinal 1.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-03-01

 • Programledare:
 • Elena Gheorghe och Connect-R

 • Plats:
 • Sala Sporturilor, Buzău

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Beautiful Disaster
 2. Cherry Red
 3. Colors
 4. Alcohol You
 5. Storm

 

Panelen tyckte till!


    


 1. “Cherry Red” 
 2. “Storm”
 3. “Alcohol You”
 4. “Beautiful Disaster”
 5. “Colors”

Kommentar: Tycker Rumänien har valt en väldigt bra artist. Hennes röst är cool och speciell och alla låtar är bra på sitt sätt. Då jag gillar latinorytmer så blir mitt självklara val ”Cherry red”. I låten ”Storm” är jag mest förtjust i verserna och i låten ”Alcohol you” har jag svårt för texten men melodin är fin. När jag hör ”Beautiful disaster” tänker jag på antingen James Bond eller ledmotivet till en europeisk deckare/thriller i tio delar. ”Colors” däremot är vanlig pop, det har man hört så många gånger förr.


 


 1. “Alcohol You”
 2. “Colors”
 3. “Storm”
 4. “Beautiful Disaster”
 5. “Cherry Red”

Kommentar: Näe Rumänien, jag vet inte riktigt var ni har tagit vägen. Det känns som att när man valde artist här att man bara hade en tanke – nämligen att ha en artist med ”utseendet” som ska matchas ihop till ett gäng låtar som bara skrevs för kallt kommersiellt tänk utan något som helst djup. I denna skara låtar finns två som är okej, en mindre bra, och två riktigt risiga pjäser.


 


 1. “Storm”
 2. “Cherry Red”
 3. “Alcohol You”
 4. “Beautiful Disaster”
 5. “Colors”

Kommentar: Vilken patetisk nationell final. Fem bidrag som låter som bleka kopior av varandra och som dessutom framförs av samma artist. varför inte bara välja ut ett bidrag internt? Den enda låten som tilltalade mig någorlunda var Storm men inte ens den var något att hänga i granen.


 


 1. “Cherry Red” 
 2. “Alcohol You”
 3. “Colors”
 4. “Storm”
 5. “Beautiful Disaster”

Kommentar: Jag tycker att Rumäniens tv-bolag har valt ut en trygg och spännande artist med en grym röst. Bäst i den här låt-uttagningen är utan tvekan ”Cherry Red”. Den hoppas jag på blir Rumäniens ESC-bidrag anno 2020. En modern & klubbig låt som fastnar direkt utan att man behöver flera lyssningar.


 


 

 

Resultat


Sedan tidigare har det stått klart att Rumänien kommer att representeras av den internt valda artisten Roxen, medan själva tävlingsbidraget utsågs i en mindre nationell final söndagen den 1:a mars 2020. Nu har finalen avgjorts och det bidrag som Roxen tar med sig till Rotterdam blir låten “Alcohol You”. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

Som tidigare nämnt valde det rumänska TV-bolaget TVR att byta uttagningssätt på sin nationella uttagning. Istället för att köra en traditionell Selecția Națională-uttagning med flera artister med varsitt bidrag hade man inför finalen redan valt ut artisten, som i det här fallet blev 20-åriga Roxen. Denna artist fick sedan framföra fem bidrag i en mindre final och sedan var det upp till tittarna och jury att utse en vinnare. I det här fallet var bägge parter överens om samma låt!

 

Totaltabellen

Så här blev resultatet (jury- + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Alcohol You (5 + 5 = 10 p)
 2. Storm (3 + 3 = 6 p)
 3. Cherry Red (1 + 2 = 3 p)
 4. Colors (2 + 1 = 3 p)
 5. Beautiful Disaster (0 + 0 = 0 p)

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera