« Rumänien NF 2019

Rumänien NF 2021 »


RUMÄNIENS UTTAGNING. TV-bolaget TVR valde ut Rumäniens artist via ett internval medan bidraget valdes i en mindre final den 1:a mars.

 

Så gick valet till

Enligt Eurovision.tv tillsatte det rumänska TV-bolaget TVR en jury som fick välja ut den artist som ska representera Rumänien i Eurovision 2020. Juryns val meddelades den 11:e februari och föll på 20-åriga sångerskan Roxen.

Därefter hölls en låtskrivarcamp där olika låtar togs fram till Roxen, varpå ett slutgiltigt val om fem bidrag togs ut. Dessa bidrag framförde Roxen i en nationell final, där sedan tittarna och jury tillsammans fick rösta fram ett vinnarbidrag.

 

Datum & händelser


 

Finalen

2020 års rumänska uttagning skiljer sig en hel del från hur den sett ut tidigare år. Istället för en klassisk Selecția Națională med flera artister i startfältet har man valt sin artist via ett internval medan man vill utse bidraget i en final. Den utvalda artisten är 20-åriga sångerskan Roxen, som kommer att framföra fem låtar i finalen där tittarna och juryn sedan utser en vinnarmelodi som hon tar med sig till Rotterdam.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-03-01

 • Tid:
 • 20:00 – ~22:40 CET

 • Programledare:
 • Inte presenterat

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Jury- och tittarröstning avgör vinnarbidraget

 • TV-bolag/Stream:
 • TVR – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Samtliga bidrag framförs av Roxen. Bidragen listas i bokstavsordning, länkarna går till förinspelade musikvideos eller studioversioner.


 • 1.Beautiful Disaster
  Låtskrivare: Breyan Isaac, Julie Frost, Alex Cotoi
 • 2.Cherry Red
  Låtskrivare: Theea Miculescu, Sebastian Barac, Marcel Botezan, Costel Dominteanu
 • 3. Colors
  Låtskrivare: Julie Frost, Breyan Isaac, Alex Cotoi
 • 4.Alcohol You
  Låtskrivare: Ionut Armas, Breyan Isaac, Viky Red
 • 5.Storm
  Låtskrivare: Minelli, Viky Red

 

 

 

Så här tycker vi! 1. “Cherry Red” 
 2. “Storm”
 3. “Alcohol You”
 4. “Beautiful Disaster”
 5. “Colors”

Kommentar: Tycker Rumänien har valt en väldigt bra artist. Hennes röst är cool och speciell och alla låtar är bra på sitt sätt. Då jag gillar latinorytmer så blir mitt självklara val “Cherry red”. I låten “Storm” är jag mest förtjust i verserna och i låten “Alcohol you” har jag svårt för texten men melodin är fin. När jag hör “Beautiful disaster” tänker jag på antingen James Bond eller ledmotivet till en europeisk deckare/thriller i tio delar. “Colors” däremot är vanlig pop, det har man hört så många gånger förr.

 


 1. “Alcohol You”
 2. “Colors”
 3. “Storm”
 4. “Beautiful Disaster”
 5. “Cherry Red”

Kommentar: Näe Rumänien, jag vet inte riktigt var ni har tagit vägen. Det känns som att när man valde artist här att man bara hade en tanke – nämligen att ha en artist med “utseendet” som ska matchas ihop till ett gäng låtar som bara skrevs för kallt kommersiellt tänk utan något som helst djup. I denna skara låtar finns två som är okej, en mindre bra, och två riktigt risiga pjäser.

 


 1. “Storm”
 2. “Cherry Red”
 3. “Alcohol You”
 4. “Beautiful Disaster”
 5. “Colors”

Kommentar: Vilken patetisk nationell final. Fem bidrag som låter som bleka kopior av varandra och som dessutom framförs av samma artist. varför inte bara välja ut ett bidrag internt? Den enda låten som tilltalade mig någorlunda var Storm men inte ens den var något att hänga i granen.

 


 1. “Cherry Red” 
 2. “Alcohol You”
 3. “Colors”
 4. “Storm”
 5. “Beautiful Disaster”

Kommentar: Jag tycker att Rumäniens tv-bolag har valt ut en trygg och spännande artist med en grym röst. Bäst i den här låt-uttagningen är utan tvekan “Cherry Red“. Den hoppas jag på blir Rumäniens ESC-bidrag anno 2020. En modern & klubbig låt som fastnar direkt utan att man behöver flera lyssningar.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Sedan tidigare har det stått klart att Rumänien kommer att representeras av den internt valda artisten Roxen, medan själva tävlingsbidraget utsågs i en mindre nationell final söndagen den 1:a mars 2020. Nu har finalen avgjorts och det bidrag som Roxen tar med sig till Rotterdam blir låten “Alcohol You”. Vi ska självklart också uppmärksamma att vinnarlåten har text och musik av Ionut Armas, Breyan Isaac och Viky Red.

Här nedan är ett klipp där Roxen framför vinnarlåten live:

 

Så var finalen

Som tidigare nämnt valde det rumänska TV-bolaget TVR att byta uttagningssätt på sin nationella uttagning. Istället för att köra en traditionell Selecția Națională-uttagning med flera artister med varsitt bidrag hade man inför finalen redan valt ut artisten, som i det här fallet blev 20-åriga Roxen. Denna artist fick sedan framföra fem bidrag i en mindre final och sedan var det upp till tittarna och jury att utse en vinnare. I det här fallet var bägge parter överens om samma låt!

Så här blev resultatet (jury- + tittarpoäng = totalsumma):

 

 1. Alcohol You (5 + 5 = 10 p)
 2. Storm (3 + 3 = 6 p)
 3. Cherry Red (1 + 2 = 3 p)
 4. Colors (2 + 1 = 3 p)
 5. Beautiful Disaster (0 + 0 = 0 p)

 

Tycker du att Rumänien valde rätt eller fel vinnarlåt till Roxen? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen