« Inför ESC Belarus 2019


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Belarus, som i år representerades av duon VAL med låten ”Da vidna”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Belarus i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 2 av 17. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Belarus’ resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Belarus’ prestation under 2010-talet har varit sådär. Ända sedan deras debut 2004 har de ofta kämpat i skuggan av sina grannar i östblocket. Ibland har man ändå kunnat använda det till sin fördel, i synnerhet med tanke på att de ändå har varit i final hälften av gångerna under 2010-talet. Men trots det har man inte lyckats bättre än två 16:e platser, tillskrivna Alyona Lanskaya 2013, och Teo 2014. Senaste året lyckades Belarus klättra in till finalen med Zena, men väl där räckte det inte längre än till en 24:e plats.

Belarus deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2004 – utan uppehåll).

Fakta

 • Totalranking:
 • 30 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 16:e plats i final (2013 & 2014)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 16:e plats i semifinal (2012 & 2018)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 933 p
 • Snittpoäng**:
 • 93 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vilka är VAL?

 

Duon VAL består av musikproducenten Vlad Pashkevich och singer-songwritern Valerie Gribusova som har spelat ihop sedan 2015. Innan de startade VAL hade Vlad arbetat som låtskrivare åt andra artister medan Valerie hade å sin sida uppträtt som soloartist vid olika tillställningar i Belarus. 2017 vann hon även The Voice i Ukraina och samma år var Vlad en av låtskrivarna för Belarus’ Eurovisionbidrag ”Story of my life” som framfördes av Navi Band.

De släppte sin första låt ”Who Are You” 2016 som de hade gjort själva och ett år senare kom debutalbumet. Detta ledde till att de också gjorde flera livespelningar som gjort dem kända på musikmarknaden i hemlandet. Sedan dess har det rullat på med konserter och singelsläpp.

2020 valde duon att ställa upp i den belarusiska Eurovision-uttagningen med sitt eget bidrag ”Da Vidna” som de gjort tillsammans med Mikita Naidzenau. Låten tog sig till den nationella finalen där den sedan segrade. Bidraget framförs helt på belarusiska vilket är första gången sedan 2017 som Belarus inte sjunger på engelska i Eurovision.

Hur valde Belarus till Rotterdam?

 

Belarus valde artist och bidrag genom en nationell final, som bestod av 12 finalbidrag som valts ut efter en antagning och liveaudition. Därefter var det upp till jury och tittarna att rösta fram en vinnare.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Belarus har alltid haft det lite svårt att hänga med i övriga Europas smak, även om de stundtals lyckas passa bra in i det Östeuropeiska ”soundet”. Liksom sina grannar i söder, Ukraina, så tycks de ha valt något lite mörkare och mer konstnärligt denna gång. Nu är detta verkligen inte en kioskvältare på något sätt, men den belarusiska uttagningen bjöd heller inte på så värst många bättre utmanare. I slutändan känns det som att det nog ändå är ett rimligt bidrag, som går i linje med mycket annat ifrån Öst, men hade aldrig varit någon seriös utmanare till vinsten. Svag 2:a.


.

Det har länge känts som att Belarus vill vinna den här tävlingen, men aldrig riktigt hittat framgångsreceptet som dess grannländer. De verkar ha sin egen åsikt om vad bra musik är och tyvärr för deras del så håller inte resten av Europa med. Belarusierna har i min åsikt haft en bra låt sedan debuten och det var så långt bak som 2007. Detta får mig inte direkt att jubla.


.

De belarusiska bidragen brukar alltid vara i egen stil men årets låt sticker inte ut tillräckligt från mängden. Sedan stör jag mig på att den är seg i starten, för det är först mot slutminuten som det börjar hända mer på scenen. Nu har jag också lyssnat på låtarna ganska mycket och den spontana kommentaren kring denna låt är att ju mer jag har lyssnat på låten desto mer har jag tröttnat på den. Däremot tänker jag inte ge den noll poäng, men det är inte långt ifrån.


.

Belarus kan ibland överraska men inte i år. Den är smått medryckande men den är mest trist. Bästa är nog grejen hon har på håret som passar utmärkt på en Eurovision-scen.


.

Njaa… det är kul att Belarus för andra gången ville sjunga på modersmålet, men på det stora hela räcker det inte särskilt långt. En trend jag sett är att vi börjar allt mer se länder fastna i ett så kallat ”last year syndrome”, där man försöker efterlikna förra årets tävlingslåt i någon form. I låtens uttryckssätt känns det som att man försöker gå efter ”Like It” från förra året, och jag förstår inte varför man försöker gå efter den låten med tanke på att den inte lyckades särskilt bra. Sen tycker jag i ärlighetens namn inte att den här är så illa som förra årets belarusiska låt var, men inte är detta särskilt bra det heller.


.

För andra gången så väljer Belarus att sjunga på sitt hemspråk. Eller ja, det var åtminstone tanken… Jag hade en klar favorit i Belarus’ uttagning, låten La-Ley-La hade fått 5 poäng av mig, Da Vidna får nöja sig med 3 poäng vilket i och för sig är ett bra betyg.

Även om låten är lättlyssnad så går den mig något obemärkt förbi. Och jag har tyvärr svårt att se hur Belarus skulle kunna ha fått någon framstående placering i Rotterdam. Jag hoppas de väljer att sjunga på belarusiska i Eurovision igen i framtiden. Det är ett vackert språk.


.

I den belarusiska finalen var juryn och tv-tittarna oense och sänkte varandras favoriter. Istället blev det en kompromiss då tvåan i båda lägren vann till slut. En EDM-poplåt på belarusiska framförd av en duo. Kul att man sticker ut och skickar en låt på det inhemska språket. ”Da Vidna” betyder ”Till Gryningen”. Jag gillar vad jag hör och tycker låten har ett skönt gung & sound. Det är absolut inget mästerverk men duger gott och väl som ett tävlingsbidrag.


.

Naa, den här låten var nog inte my cup of tea, snarare utgågna men ok mellanmjölken i teet, varken bra eller dålig och troligen inget som jag kommer att lägga på minnet.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
15 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera