« Inför ESC Armenien 2019

Inför ESC Armenien 2022 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Armenien, som i år representeras av sångerskan Athena Manoukian med låten ”Chains On You”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Armenien i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 11 av 18. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Armeniens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Armeniens resultat på 2010-talet


 • Totalranking:
 • 18 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 4:e plats i final (2014)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 16:e plats i semifinal (2019)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 645 p
 • Snittpoäng**:
 • 183 p

Inför 2010-talet gick Armenien som en av tävlingens giganter där man ständigt hållit sig i topp 10. Och 2010 gick det också bra när Eva Rivas la till en 7:e plats i Armeniens goda CV. Men redan 2011 började saker gå snett. Det började med att Emmy stod för Armeniens första finalmiss, bara en poäng upp till final! Året därpå var man inte ens med p.g.a. att den hölls i Azerbajdzjan – Armeniens plågoande till grannland. Efter deras comeback hade man en period på fem raka finalplatser fortfarande, men däremot har det senare slutat med rätt så undanskymda positioner för dem, om man undantar 2014 och 2016, där man blev 4:a respektive 7:a. Men de senaste två åren har saker verkligen inte stämt för Armenien – då man nu åkt på två raka finalmissar och hamnat allt längre bort från finalplatserna. Senast fick man dessutom sin dittills lägsta slutplacering i en semi (16:e plats).

Armenien deltog vid 9 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2006 med undantag för år 2012).

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010-2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som Armenien samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010-2019.

 

Vem representerade Armenien 2020?


Athena Manoukian föddes den 22:a maj 1994 i Aten, Grekland. Hon har hunnit med en hel del under sina år som artist. 2007 vann hon första pris i en talangtävling – This is What’s missing och hon kom sedan sjua i den grekiska Junior Eurovision-uttagningen året därpå med låten “To fili tis aphroditis”.

2011 släppte hon första singeln “Party like a freak” som hon fick guldskiva för och har över en miljon visningar på YouTube. Låten gav henne även två nomineringar i Video music Award. Denna hit följdes upp med singeln “I Surrender” som blev en sommarhit, och två år senare spelade hon in låten “XO” i Stockholm och musikvideon spelades in i Australien. För den låten fick hon en Armenian Pulse Award för bästa låt på engelska.

Förutom sitt eget artisteri har Athena även gjort låtar till andra artister, bl.a till Helena Paparizou (låten heter “Palia mou Agapi”). Athena sökte även till brittiska X Factor 2018 men kom inte vidare från sin audition. I år däremot sökte hon sig till Armeniens Eurovision-uttagning och kom med – och vann med sin låt “Chains on you” (gjord i samarbete med DJ Paco). Bidraget handlar om att människor ska släppa lös sina potentialer och att man ska skina.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Armenien valde artist och bidrag genom uttagningen Depi Evratesil, som TV-bolaget AMPTV tog tillbaka igen efter ett års uppehåll. Årets säsong bestod dock bara av en finalkväll med 12 tävlande där en internationell jury och en armenisk jury fick tillsammans med tv-tittarna rösta fram en vinnare. I det här fallet blev det till sist bägge jurygruppernas favorit men bara tv-tittarnas tredjehandsval, Athena Manouikan, som vann uttagningen.

 

Panelen tycker till!


     


Här har vi det klart mest moderna bidraget i ESC 2020, ett bidrag som på oerhört många sätt stämmer överens med tidsandan. Det osar amerikansk Billboard över det här, och en del av mig hade faktiskt inte varit helt främmande för att se denna i topp-5 i Rotterdam om det blivit av. Detta hade blivit ett rejält shownummer av dessutom! Emellertid tycker jag personligen inte jättemycket om denna typ av modern pop, som drar åt det amelodiska. Det är mest sådant som jag skippar förbi lite fort.. Men jag kan inte förneka att detta är en riktigt snygg produktion, och det märks att man har satsat pengar på det den här gången! Sådant ska premieras! Bra Armenien!

 


  


Jag kan inte riktigt beskriva varför jag går igång på detta. Detta är så långt ifrån min vardagsmusik man kan komma, men ändå gillar jag det. Det är modernt och låter lite som populärmusiken gör idag. Tror den hade funkat ganska väl även utanför Eurovisions ramar. Armenien hade nog fiskat fram en fin placering i årets tävling. Speciellt med tanke på att de alltid har en tendens att bjuda på häftiga scenshower.

 Här märks det att man har kollat västerut mot USA i stil av låt. Känns väldigt copy paste av tidigare större hits, fast i sämre version. Anledningen till att poängen ändå hamnar på godkänd nivå i min bok är för att musikvideon som gjordes får låten att framställas på ett bättre sätt jämfört med liveversionen i den nationella finalen. Det är ingen markant höjning här men jag tycker ändå det är något bättre nu.

 Efter första lyssningen hade jag gett den en nolla men jösses vad den har växt med tiden. Gillar egentligen inte alls sådan här musik men hon har fått till det bra. Refrängen är nog det jag gillar minst i hela låten.

 Men snälla Armenien, hjälp… Vad har man gjort här egentligen? Jag gissar på att man ur ett genremässigt perspektiv försökte gå efter Cardi B eller Nicki Minaj… och det funkar aldrig. (Ej hjälpt av att jag inte gillar nån utav de två artisterna jag nämnt till och börja med). Den här låten blir så fruktansvärt tom och plastig, ihop med en sångerska som antagligen inte verkar helt bekväm med låten, i alla fall om jag baserar det på det liveframträdande som gjordes i deras nationella uttagning. Inte ens det armeniska folket verkade så värst pepp på denna, för om man tittar på faktiska röster fick denna låt bara en femtedel av rösterna jämfört med tittarnas vinnare. Om Armenien inte lyckades ta sig till final med vare sig ”Qami” eller ”Walking Out”, då hade det här gått ännu sämre.

 

 


 


Armenien bjöd på en av årets sämsta nationella finaler. Visserligen gillade jag två bidrag, Heaven & Save Me. Meeen självfallet så vann inget utav dessa två bidrag. När hör låten som de faktiskt valde ut så känner jag mest bara ett stort ”WTF!?”.

För Armeniens del är det kanske lika bra att ESC inte blev av. För det här är ett riktigt bottenapp…

 


  


Armenien hade en nationell final bestående av 12 låtar som samtliga hade ett modern sound och som sjöngs på engelska. Vinnaren blev den grekisk-födda Athena Manoukian med armeniska rötter. Hennes låt är en kaxig och tuff hiphop/R&B-låt. Ett modernt sound rakt igenom. Den är inte bra, men inte heller helt oduglig. Armenien skickar sällan något som faller mig i smaken. Jag har bara gillat deras bidrag vid tre tillfällen och det var åren 2008, 2009 och 2010. Efter det har det bara gått utför enligt mig.

 


  

 


När jag såg liveframträdandet fick jag nästan lite kräk i munnen. Att jag inte sänker den totalt är att det ändå finns en modern ton i låten och då menar jag studioversionen. ”chains on chains on you…” faller ändå bra i munnen när man sjunger med, men det är inte mycket mer än så. Jämfört med låtarna landet bidrog med 2018 och 2019 är detta en ren katastrof.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera