« Inför ESC Spanien 2019

Inför ESC Spanien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Spanien, som i år representerades av sångaren Blas Cantó med låten ”Universo”. I vår specialupplaga av årets Eurovision lät vi Spanien fortsätta vara direktkvalificerad till finalen, och därför slapp de kvala i semifinalerna. Deras finalstartnummer blev 13 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer kommer vi först presentera en sammanfattning av Spaniens resultat under 2010-talet. Därefter presenterar vi uttagningsform, artist och bidrag som följs av våra åsikter. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Spanien har inte haft det särskilt enkelt under 2010-talet. Man gick från att mest blandat och gett med tre platser i topp 15 (två i topp 10, tillskrivna Pastora Soler och Ruth Lorenzo) varvat med två sämre markeringar, till att nu under senaste halvan av 2010-talet inte lyckats nå topp 20. Formen kan istället beskrivas som urusel, inte minst var man rejält under isen 2017 när Manel Navarro inte skrapade ihop mer än 5 poäng totalt och tog därmed Spaniens senaste sistaplats sedan 1999. Senaste gången blev även det ett antiklimax när Miki Núñez inte lyckades bättre än en 22:a plats för landet.

Spanien deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1961 utan att ha ett enda uppehåll.).

Fakta

 • Totalranking:
 • 14 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 10:e plats i final (2012 & 2014)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 26:e/sista plats i final (2017)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 509 p
 • Snittpoäng**:
 • 51 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Blas Cantó?

 

Blas Cantó som föddes den 26:e oktober 1991 i Murcia i Spanien. Musiken har han hållit på med hela livet och det har alltid funnits en dröm om att få representera Spanien i Eurovision-sammanhanget. Först 2020 var det tänkt att bli av på riktigt, men innan dess gjorde Blas ett antal misslyckade försök.

Redan som tolvåring försökte han representera Spanien i Junior Eurovision 2004 med låtarna “Cantaré“ och “Sentir“. Även om det bara blev den senare som tog sig till finalomgången i den nationella uttagningen blev det aldrig någon seger för Blas.

2009 gick han med i gruppen Auryn som bestod av killar som tidigare tävlat i olika talangjakter. Deras första försök var att göra covers på kända låtar, och därefter gjorde de även ett försök att representera Spanien i Eurovision 2011, där de efter alla kvalificeringsrundor hamnade på tredje plats. Samma år släppte deras första singel och debutalbum och sedan rullade det på i högt takt med stor framgång både nationellt och internationellt.

Fram till år 2016 höll Auryn igång, innan man valde att lägga projektet på is. Blas Cantó valde då att satsa på sin solokarriär och år 2018 släpptes hans första egna soloalbum Complicado. Två år senare valdes han ut internt att representera Spanien vid Eurovision 2020 med låten ”Universo”. Låten gjorde han tillsammans med Dan Hammond, Ash Hicklin, Mikolaj Trybulec och Dangelo Ortega. Den får som sagt inte tävla mer, men 2021 är Blas välkomnad tillbaka som Spaniens representant i Eurovisionen.

Hur valde Spanien till Rotterdam?

 

För första gången sedan 2015 gjorde Spanien sitt artist- och bidragsval till Eurovision genom ett internval.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Även om jag inser att detta kanske inte är en kioskvältare – och förmodligen inte nått särskilt långt i ESC, så känns den som en frisk fläkt i Spaniens annars ganska sunkiga bidragshistorik. Man har, om än lite krystat, hittat ett modern sound ala chainsmokers som skapar en riktigt schysst atmosfär (så att säga) i bidraget. Sen saknar man kanske lite tryck och lite tempo i låten, men det är ju ändå Spanien vi pratar om! Då får man vara glad om låten ens har en refräng. Tråkigt att man inte får tävla med den bara, landet kanske rent av nått en topp 15 placering i år!


.

Vet inte riktigt vad jag tycker om det här bidraget. Det har varit en av de mest svårbedömda bidragen i år. Det är i grunden inte dåligt och Blas sjunger bra. Men samtidigt saknar det något. Det där lilla extra som får mig att tycka att det är något speciellt. Därför blir intrycket överlag ganska mellanmjölkigt.


.

Under hela 2020-säsongen har jag aldrig förstått hypen kring ”Universo”. Om jag ska vara ärlig tycker jag att låten är tråkig och väldigt intetsägande eftersom den aldrig kommer igång. Det tyckte jag när jag hörde låten första gången och det gör jag även nu. Att låten däremot vann den spanska inofficiella omröstningen är inte alls förvånande, men i Eurovision hade nog spanjorerna fått räkna med att få ännu en trist bottenplacering. För om glad musik på spanska faller hårt, faller också deppig musik på spanska hårt.


.

Tycker faktiskt årets låt från Spanien är bra och något jag kommer fortsätta lyssna på. Gillar inte allt, speciellt inte falsetten men den funkar. Dock hade jag velat ha ännu mer spanska influenser i musiken.


.

”Universo” för mig har blivit en låt som jag tröttnar mer och mer på ju mer jag hör den. Dels är det för att Spanien nu istället går på tråkig radioskval med några enstaka spanska influenser. Långt ifrån den partystämning som Miki bjöd på ifjol. För att inte nämna hur osammanhängande texten verkar vara. Refrängen om jag förstår det rätt går bara ”Förlåt mig, förlåt mig, universum”. Blas hade säkert kanske kunnat komma igenom rutan hur bra som helst, men glöden är inte där. Det här känns bara kallt.


.

Förra året var Spanien min klara favorit, även om det i slutändan gick åt skogen i Tel Aviv… Årets bidrag Universo toppar knappast La Venda som tävlade förra året. Trots det så tycker jag ändå bra låten och tycker att den är snyggt gjord. Spanska är ju dessutom ett väldigt snyggt språk att sjunga på. Tror tyvärr dock att den här hade försvunnit i mängden och att Spanjorerna tyvärr hamnat i botten av resultatlistan även i år.


.

Spanien är det land efter Storbritannien som varit med längst i tävlingen utan avbrott. Resultatet är två guld, fyra silver, ett brons och fyra sistaplatser. Deras vinster kom två år i rad (1968 & 1969). De har haft en hel del bra bidrag genom historien. En del bra bidrag har fått oförtjänt dåliga placeringar enligt mig. Vad tycker jag om årets bidrag? Spanien får godkänt med beröm från mig. Låten är en modern poplåt framförd på spanska. Det är inget storslaget som sticker ut, men jag rycks ändå med av den och får en bra känsla. Jag hade önskat en bättre låt, för sångaren har en stark röst, ser bra ut och känns som ett bra val av artist. Vilken tur att Spaniens tv-bolag har beslutat att ge honom en ny chans nästa år.


.

Helt ok låt! Den känns lättsam och ganska trallvänlig, men är samtidigt lite svårbegriplig. ”Universo” har inte alls den glöd och energi som Spaniens bidrag hade 2019, men är ändå en god konkurrent till många av årets småtrista bidrag.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
20,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera