« Inför ESC Nederländerna 2020

Inför ESC Nederländerna 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Jeangu Macrooy med bidraget ”Birth of a New Age” som representerade Nederländerna. I och med att Nederländerna var värdnation för årets tävling var bidraget direktkvalificerat till finalen där startnumret lottades till nummer 23 av 26 i ordningen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Jeangu Macrooy?

 

Jeangu Macrooy föddes den 6:e november 1993 i Paramaribo, Surinam. Hans musikaliska bana startade vid 13 års ålder då han fick en gitarr av sina föräldrar. Därefter startade han och hans tvillingbror en duo. År 2014 flyttade Jeangu till Nederländerna för att hålla på med musiken på allvar. Han blev ganska omgående signad av ett skivbolag efter ett möte med en musikproducent, och därefter hade karriären inletts på riktigt.

År 2016 släppte han sitt första musikalbum, där förstasingeln Gold kom att användas i trailern till TV-serien Game of Thrones. Det första albumet följdes snabbt upp av ett andra album som i sin tur har följts upp av turné och spelningar på olika musikfestivaler.

2020 var tanken att han skulle få representera Nederländerna på hemmaplan i Eurovision Song Contest med bidraget Grow“, en låt han gjorde tillsammans med Pieter Perquin, men någon tävling blev det inte p.g.a. coronapandemin. I samband med att fjolårets tävling ställdes in meddelade dock AVROTROS att Jeangu skulle få en ny chans i Eurovision 2021 oavsett om Nederländerna skulle stå värd eller ej. Nu kommer Nederländerna att vara värdnation vilket gör att Jeangu får sjunga på hemmaplan, och i år får han med sig bidraget ”Birth Of A New Age” som han även denna gång har gjort ihop med Pieter Perquin.

Hur valde Nederländerna till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Nederländerna både artist och tävlingsbidrag genom internval. Det nya bidraget har valts ut av en kommitté med representanter för de olika TV-bolagen i Nederländerna tillsammans med Jeangu Macrooy själv.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Tyvärr lyckas Nederländerna byta ned sig jämfört med förra året – och inte ens förra året hade jag särskilt höga tankar om deras bidrag. Skillnaden var dock att deras tilltänkta 2020-bidrag iallafall var intressant och djupt, medans årets bidrag är mest dumglatt easy-listening. Nu är det väl egentligen inget fel med lite afro-karibisk easy-listening, men i sammanhanget är det helt ointressant tyvärr. Det glöms fort i ett startfält med högre tempo och mer färgsprakande nummer. Å andra sidan, är det ett fint bidrag med mycket hjärta – vilket jag ändå hoppas värdnationen får credd för.


.

Jag var en av dem som verkligen älskade förra årets låt av Jeangu. Det kändes som att det fanns själ och hjärta bakom. I år saknar jag denna djuphet. Vi har förvisso mer tempo och rytmer, men det känns rätt repetitivt och kanske lite tröttsamt. Det är inget som riktigt greppar tag i en. De afro-karibiska rytmerna kanske kan locka till sig lite uppmärksamhet men mer än så är det inte.


.

Förra året när Jeangu valdes ut att framföra ”Grow” kände jag att det var en helt okej låt och som titeln säger en låt som växer. Även om den låten kanske inte växte jättemycket på mig tycker jag att årets låt inte växer alls. Jag gillar rytmerna i låten och det är roligt att det inte blev Grow 2.0 utan något helt annat men för mig blir det här bara godkänt. Dessutom tycker jag att det liveframträdande som Jeangu gjorde när låten släpptes i början av mars var ganska rörigt och det blir därför svårt att avgöra hur det blir på scenen när man inte kan backas upp av en kör på så pass många personer inklusive ett liveband. Förmodligen lär det blir något helt annat den 22:a maj men frågan är bara vad.


.

Jag var inte så förtjust i förra bidraget han bidrog med men då kändes det ändå som att hans starka sångröst lyfte den något så jag uppskattade den mer för den sakens skull så i år trodde jag att jag skulle få njuta av hans magiska röst åter igen. Men så blev inte fallet. Kan inte sätta fingret på det men hans röst passar liksom inte för den här låten och den är väldigt slätstruken.


.

Nederländerna skickar i år en låt som är ganska svårbedömd. Det är en låt som är starkt präglad av storytelling, och att kunna stå upp för sig själv (såsom jag tolkar det). Det får en personlig prägel av Jeangu Macrooy, som klämmer in några rader på Sranan, ett kreolspråk som i huvudsak talas i Surinam där han är från. Mycket välkommet! Resten av låten tilltalar mig inte så mycket alls däremot. Det är någonting som saknas men jag vet inte riktigt vad det är.


.

Skulle vilja påstå att låten är en uppgradering gentemot fjolårets bidrag. Grow var en tämligen seg och lättglömd ballad, medan Birth Of A New Age har en mer egen identitet. Jag gillar också att låten delvis framförs på Sranan då det lyfter låtens atmosfär.


.

Ett glädjefyllt och uppiggande gospel-inspirerat bidrag som Nederländerna bjuder oss på. Kul att man låter sig representeras av Jeangu Macrooys hyllning till sina rötter. Låten blir bara bättre för varje gång jag hör den. Den är lite väl repetitiv, men man rycks med och blir glad och det tycker jag är något positivt.


.

Detta års bidrag från Nederländerna tilltalar mig mer än förra årets. Den har en melodislinga som fastnar lättare på minnet! Jag gillar rytmen och harmonierna, men känns mer som att den hade kunnat vara ett ledmotiv till en Disneyfilm än att ha en större chans att slå på ESC-scenen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Låt oss inse faktum: Värdnation med lättglömt bidrag. Det osar bottenplacering om detta tyvärr! Värdnationer har svårt i ESC, och detta är dessutom inte den typ av bidrag som skulle klara av att bryta den trenden. Jag skulle bli mycket förvånad av att se detta få bättre än 18:e plats.


Tyvärr kommer detta glömmas bort ganska snabbt i den stora skara bidrag. Hemmanationerna har inte direkt varit så entusiastiska på senare år, och Nederländerna är inget undantag. Det är andra tider 30 år efter att Irland tog tävlingen på allvar även på hemmaplan.


På senare år känns det som att värdländerna skickar något som är värdigt men långt ifrån vinnarmaterial. Kanske för att värdlandet inte vill vinna två år i rad? Detta lär nog inte bli något undantag för Nederländernas “Birth of a New Age“ anno 2021 om nu inte någon av röstningsparterna skulle gilla låten enormt mycket.


Tyvärr tror jag värdlandet kommer hamna bland de sista i finalen och med tanke på dessa två år som de fått utstå tror jag inte de är värst sugna på att planera ännu en tävling ändå.Tyvärr kan jag inte se någon ljus utsikt för denna låt. Förutom det faktum att värdländerna sedan 2015 hamnat på osedvanligt låga positioner nästan hela tiden (med Sverige 2016 som undantaget) så har jag sett en hel del negativa reaktioner på denna låt. Förmodligen är denna låt för svår för en oinvigd publik att ta till sig.


Någon sjätte vinst är det inte tal om för Nederländerna i år. Men jag skulle heller inte säga att det är garanterade en bottenplacering. Det kan gå lite hur som helst. Jag tippar på att de slutar någonstans i mitten på resultatlistan.


Tyvärr befarar jag att värdlandet Nederländerna kniper en plats i botten i ESC-finalen. Det är alldeles för anonymt för att ta sig till mitten-topplaceringarna. Personligen hoppas jag att de får en bättre placering än vad jag tippar på.


Tror tyvärr inte Jeangu kommer ha en chans att hamna högt bland årets bidrag. Den är godkänd, men växer inte tillräckligt. Lite för mycket havregrynsgröt på en hotellfrukostbuffet!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera