« (Inställda) Eurovision 2020« Panelens Inofficiella Eurovision 2020 | Eurovision 2022 » |
EUROVISION 2021. Den 65:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest ägde rum i Rotterdam i Nederländerna den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021. Efter finalen stod Italiens representant Måneskin som vinnare med låten ”Zitti e buoni”.
Var Nederländernas femte arrangemangÅr 2020 blev första året som EBU tvingades ställa in en Eurovision Song Contest, och detta på grund av covid19-utbrottet i världen. I samband med det beskedet gick EBU ut med kommuniké där man sade att man skulle föra en dialog med 2020 års värdbolag NOS, AVROTROS och NPO om de fortsatt var villiga att stå värd 2021. I mitten av maj 2020 kunde EBU bekräfta att Nederländerna och Rotterdam skulle få behålla värdskapet till 2021, även om tävlingsdatumen kunde bekräftas först en månad senare.
Säkerställt att tävlingen skulle kunna arrangerasEBU och produktionen arbetade hårt för att Eurovision 2021 skulle kunna bli av trots den pågående coronapandemin. Ett par förändringar gjordes för att säkerställa tävlingen, bland annat att förinspelad körsång tilläts, vilket var första gången någonsin i tävlingens över 60-åriga historia. Dessutom gjorde alla länder backup-framträdanden som används som reservinslag om artisten ej kunde närvara på scenen i arenan. Bara Australien och Island blev tvungna att använda backup-framträdanden, i första fallet p.g.a. reserestriktioner och i det andra fallet p.g.a. sjukdom. Tidigt beslöt EBU att inget tävlingsland till 2021 fick återanvända det uttagna bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Däremot fick man återanvända sin utvalda artist, vilket närmare två tredjedelar av startfältet valde att göra. Med anledning av detta var det endast 14 publika uttagningar gällande val till Eurovision 2021, vilket var en tydlig minskning jämfört med tidigare år.
Publik i arenan, om än i begränsad skaraI slutet av april 2021 kom beskedet att en begränsad publikskara skulle tillåtas vara på plats i arenan under genrepen och direktsändningarna. Totalt handlade det om maximala 3500 personer per föreställning där alla skulle kunna uppvisa negativt covid19-testresultat för att få komma in i arenan. Väl på plats behövde ingen hålla avstånd eller använda munskydd (det senare gällde bara vid in- och utpassering). Den utvalda arenan hade vid tidpunkten för tävlingen en kapacitet på 16000 personer, vilket gjorde att endast 20 procent av publikplatserna användes.
Ny Executive supervisorI maj 2020 tillträdde Martin Österdahl som ny Executive Supervisor efter Jon Ola Sand. Initialt var det tänkt att han skulle ha tagit över rollen under finalen 2020 men då den upplagan ställdes in blev det en informell övergång. Österdahl har tidigare varit exekutiv producent för Eurovision 2013 och 2016 samt under många år arbetat med Sveriges uttagning Melodifestivalen.
Intressanta noteringar i programmen2021 års final blev jämn och oviss in i det sista och fick därför en rad intressanta placeringar. Italien, som vann, fick sin första seger på 32 år och Frankrike, som blev tvåa, fick sin högsta placering sedan man blev tvåa efter Sverige i Eurovision 1991 (för övrigt samma år som Italien senast höll i värdskapet). Dessutom var det första gången sedan 1993 som Schweiz fick en pallplats – då som nu var den i brons. Det var dessutom första gången sedan 1995 som topp 3 inte innehöll något engelskspråkigt bidrag. Andra länder inom finalens topp 10 som också fick sina bästa placeringar på länge var Island (fyra, den näst högsta landet dittills uppnått), Ukraina (femma, den högsta sedan segern i Stockholm 2016), Finland (sexa, den högsta sedan segern 2006 och den 13:e inom topp 10), Malta (sjua, den högsta placeringen på nio år), Litauen (åtta, landets dittills näst bästa placering) och Grekland (tia, första gången sedan 2013 som landet blev topp 10). Bland länderna i mitten- och bottenträsket i finalen var det flera länder som fick sämre placeringar, däribland Sverige (14:e), Cypern (16:e), Norge (18:e), Azerbajdzjan (20:e) och San Marino (22:a). Det som däremot var mest anmärkningsvärt var att fyra av de 6 direktkvalificerade bidragen nollades av tittarna och de hamnade därför på plats 23 till 26 (i ordning Nederländerna, Spanien, Tyskland och Storbritannien). Senast så många länder nollades var i finalen 1965. Det bör tilläggas att tre av länderna fick lite poäng av jurygrupperna, däremot åkte Storbritannien på att bli nollad av både juryerna som tittarna. När det gäller semifinalerna var det bland annat första gången någonsin som Australien misslyckades att kvala vidare till finalen och tredje Eurovision-året i rad (ej räknat 2020) som Rumänien misslyckades att gå till final. Även Danmark, som varit i alla finaler sedan 2017, misslyckades att gå till final och Estland och Tjeckien som också de har varit i flera finaler åren innan fick den sviten nu bruten. Irland fick sin andra semijumboplacering i rad och Lettland fick sin femte sistaplats – vilket nu är flest av alla länder i semifinalerna! |
|
Semifinalerna
Semifinal 1
|
|
Semifinal 2
|
|
Finalen
|
|