Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« (Inställda) Eurovision 2020

« Panelens Inofficiella Eurovision 2020

Eurovision 2022 »


EUROVISION 2021. Den 65:e upplagan* av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum i Rotterdam i Nederländerna den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021 med trion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit som programledare och NikkieTutorials som webbprogramledare. Formatet blir fortsatt två semifinaler och en final och det är planerat för att 41 länder ska delta. Själva deltagarlistan består av exakt samma länder som hade anmält sig att tävla i den föregående, inställda, tävlingen.

I samband med att EBU bekräftade att Nederländerna och Rotterdam skulle få behålla värdskapet av tävlingen ytterligare ett år sades det att man planerar för att kunna säkerställa att tävlingen blir av. För att detta ska vara möjligt har produktionen arbetat fram fyra olika scenarier, som alla leder fram till att tävlingen kan avgöras oavsett hur pandemiläget ser ut i världen just då.

De TV-bolag som medverkar i tävlingen får själva välja uttagningssätt. De äger också rätten att utse samma artist som var tänkt att tävla inför Eurovision 2020, däremot måste de ta fram nya tävlingsbidrag då 2020 års låtar nu är så kallade förbrukade bidrag.

* Korrekt räknat skulle Eurovision 2021 vara den 66:e upplagan av Eurovisionen, men efter att EBU ställde in 2020 års tävling blir det 2021 som den 65:e upplagan anordnas.

 

Semifinalisterna


 • Här nedan presenterar vi länderna som kommer att behöva kvala till sig en finalplats genom de två semifinalerna.
 • Inför tävlingen kommer länderna att lottas in i respektive semifinal, fram till dess listar vi länderna i bokstavsordning.

 


 

Direktkvalificerade


 • Finalen är planerad att avgöras lördagen den 22:a maj med totalt 26 länder som kommer att göra upp om segern.
 • Förutom de 6 direktkvalificerade länderna kommer startfältet att fyllas på med 20 bidrag från semifinalerna.
 • Här presenterar vi de länder som är direktkvalificerade till finalen. De listas i bokstavsordning!

 


 

Mer information


Blir Nederländernas femte arrangemang

År 2020 blev första året som EBU tvingades ställa in en Eurovision Song Contest, och detta på grund av covid19-utbrottet i världen. I samband med att det beskedet kom gick EBU ut med kommuniké där man sade att man kommer att föra en dialog med 2020 års tilltänkta värdnation Nederländerna med de tre nederländska TV-bolagen NOS, AVROTROS och NPO samt värdstaden Rotterdam med frågan om de är fortsatt villiga att stå värd för tävlingen fast ett år senare.

I mitten av maj 2020 kunde EBU bekräfta att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet till 2021, även om några tävlingsdatum ej kunde meddelas vid tillfället. Dessa bekräftades istället en månad senare.

För att säkerställa att tävlingen verkligen blir av kommer produktionen och EBU arbeta hårt för att säkerställa att evenemanget kan genomföras som planerat även om det kan bli förändringar kring vissa saker på grund av covid-19. En sådan förändring är att EBU tillåter förinspelad körsång, vilket är första gången någonsin i tävlingens över 60-åriga historia.

Temat för tävlingen blir OpenUp.

 

Nya bidrag ska tas fram

Redan i mars 2020 beslutade EBU:s referensgrupp att alla länder som vill tävla i Eurovision 2021 måste ta fram nya bidrag. Det fanns initialt diskussioner om 2020-låtarna skulle tillåtas, men det får de alltså inte. Däremot kan artistval kvarstå, men den frågan är upp till respektive TV-bolag att själv bestämma.

Ett stort antal av de bekräftade deltagarländerna kommer att ge sitt 2020-artistval möjligheten att tävla igen redan 2021. Dessa länder har alltså valt att välja artist internt.

 

Ny Executive supervisor har tillträtt

Efter tio år på posten som Executive Supervisor för Eurovision och Junior Eurovision valde norrmannen Jon Ola Sand att år 2020 lämna den. I maj 2020 tillträdde hans ersättare svensken Martin Österdahl. Initialt skulle Martin Österdahl ha övertagit rollen i samband med avgörandet av 2020 års Eurovisionfinal, men eftersom att finalen blev inställd tog han inofficiellt över posten någon gång i maj 2020.

 


Fakta


 • Värdstad & värdland
 • Rotterdam, Nederländerna

 • Tävlingsdatum
 • 18:e, 20:e och 22:a maj 2021

 • Röstningssystem
 • Om inget ändras kommer varje land att ha 50% jury- och 50% tittarröstning som resultat (både i semis och finalen), men vi avvaktar EBU:s besked i frågan.

 • Programledare
 • Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit (med NikkieTutorials som webbprogramledare)

 • Debuterande länder
 • Inga

 • Återvändande länder
 • Inga

 • Tillbakadragande länder
 • Inga

 • Vinnare
 • Avgörs maj 2021

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen