Förinspelad körsång tillåts i Eurovision 2021

Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

EUROVISION 2021. Sedan år 2009 har SVT tillåtit för artister som tävlar i svenska Melodifestivalen att ha förinspelad körsång om man vill. Först nu till 2021 har EBU:s referensgrupp godkänt att testa detta i Eurovision Song Contest.

 

Vad innebär detta i praktiken?

Kort och gott innebär att varje land själv kan välja att ha förinspelad och/eller icke förinspelad körsång vid sitt scenframträdande i den stora tävlingen. Det fungerar alltså att välja antingen det ena eller bägge delarna, däremot måste fortfarande all huvudsång göras live. Länder som väljer att ha förinspelad körsång ges obegränsat antal personer som kan backa upp huvudsången (på det inspelade materialet), medan man på scenen får fortsatt vara som mest 6 personer per land.

 

Utvärdering efter 2021 års final

Denna regeländring ska dock i dagsläget inte ses som en permanent införd regel, utan för tillfället tillåts det endast för Eurovision 2021. Efter att den tävlingen är avgjord kommer regeln att utvärderas och först då lär vi få reda på om EBU vill införa det permanent eller om det bara blev ett år med detta. Det är EBU:s referensgrupp som beslutar om den saken, vilka nu i första steget har gett grönt ljus för att testa detta 2021.

 

Säkerställa framtida tävlingar

Till Eurovision.tv säger Eurovisions högste chef, Martin Österdahl, att länder nu får större möjligheter att skapa kreativa nummer på scenen. Dessutom kan antalet personer i respektive lands delegationer minska avsevärt, och det bidrar även till att de tekniska kostnaderna för värdlandet minskar avsevärt.

Martin Österdahl utesluter inte att fler förändringar kommer att göras, allt för att säkerställa att framtida Eurovisioner kan hållas oavsett om det pågår pandemier i världen eller inte.

 

Fakta: Eurovision 2021


Efter att Eurovision 2020 ställdes in p.g.a. coronapandemin har nu EBU startat arbetet med att producera 2021 års tävling. Nederländerna liksom Rotterdam och Ahoy Rotterdam har fått förnyat förtroende att stå värd för tävlingen, och den är planerad att hållas den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021. Upplägget blir således fortsatt två semifinaler och en final.

I skrivande stund (18:e juni 2020) har 27 länder anmält sitt intresse att delta. Av dessa har redan 18 länder valt sin artist, i samtliga dessa fall är det artister som respektive land utsåg till 2020. Här kan du se en lista över de länder som har anmält sig (den uppdateras kontinuerligt fram till dagen då EBU offentliggör den, förmodligen i slutet av år 2020).

 


 

Kommentera