Officiellt: Rotterdam värdstad för Eurovision 2021

Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

EUROVISION 2021. Hamnstaden Rotterdam i Nederländerna får fortsatt förtroende av EBU att vara värdstad för Eurovision Song Contest. Detta bekräftades i samband med att ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine A Light sändes den 16:e maj.

 

Överenskommelse fastställd

I dessa coronapandemitider kommer nu de positiva beskeden med att Nederländerna får fullfölja sitt åtagande fast ett år senare jämfört med vad som var planerat, och det blir alltså en Eurovision i Rotterdam 2021! Detta har skett efter en överenskommelse som gjorts mellan EBU och de tre nederländska värdbolagen NPO, NOS och AVROTROS.

Tävlingen kommer att gå av stapeln i Ahoy Rotterdam i staden Rotterdam någon gång under våren eller försommaren 2021. Tävlingsdstum bekräftas vid ett senare tillfälle.

 

Stor vikt vid säkerhet

Produktionen kommer nu främst att handla om att säkerställa att tävlingen går att genomföra på ett säkert sätt för alla parter, allt från produktionspersonal och delegationer till ditresta fans och journalister. Med tanke på de tider vi lever i skulle det inte vara förvånande om det kan bli vissa förändringar, men det beror såklart på hur pandemin utvecklar sig under resterande delen av år 2020 och vilka myndighetsbeslut som ligger kvar.

Oavsett är beskedet positivt att tävlingen nu kan gå in i en ny produktionsfas igen för att det ska bli en Eurovision Song Contest på ett eller annat sätt.

 

Fakta: Därför ställdes Eurovision 2020 in


Den 30 augusti 2019 meddelade EBU att staden Rotterdam i Nederländerna hade vunnit budgivningen om att bli värdstad för Eurovision 2020. Detta val hade gjorts efter att Nederländernas Duncan Laurence i maj 2019 tog hem segern i Eurovision 2019 med sin låt ”Arcade” och en budgivning hade ägt rum mellan olika städer. I och med det kunde produktionen av 2020 års tävling påbörjas på allvar.

Allt såg bra ut hela vägen i mål, men i mars 2020 förändrades läget då spridningen av det nya coronaviruset covid19 tog fart över Europa. Detta ledde till panik i många länder där flera stängde sina gränser och/eller gjorde kraftiga begränsningar i människors rörelsefrihet för att minska smittspridningen. Detta hände även i Nederländerna. I slutändan ledde det till att EBU blev tvungna att ställa in 2020 års tävling då man ansåg att det var för osäkra tider för att kunna hålla en tävling på ett säkert sätt.

 


 

Kommentera