Duncan Laurence är Nederländernas artistval i Eurovision Song Contest 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir den 24-åriga singer-songwritern Duncan Laurence som kommer att representera Nederländerna i Eurovision 2019. Detta besked lämnade det nederländska TV-bolaget AVROTROS den 21:a januari 2019.

 

Efter att Waylon, som var den ena halvan av f.d. duon The Common Linnets (Nederländerna 2014), återkom ifjol men bara tog Nederländerna till en 18:e plats i finalen med sin Outlaw in ’Em i Lissabon lämnas nu stafettpinnen över till den 24-åriga sångaren Duncan Laurence (artistnamn för Duncan de Moor).

 

Vem är Duncan?

Duncan föddes i den nederländska staden Spijkenisse den 11:e april 1994 och har bland annat gått på Rock Academy i Tilburg, som han nyligen examinerades från. Publikt slog Duncan igenom i Idol-serien The Voice Holland år 2014, där han coachades av Ilse DeLange (andra halvan av The Common Linnets) och tog sig hela vägen fram till semifinalstadiet innan han blev utröstad. I samma säsong deltog trion O’G3NE som senare fick representera Nederländerna i Eurovision (2017). Nu blir det alltså Duncan som kommer att bli Nederländernas hopp i Eurovision, och vilket bidrag som han tar med sig till Tel Aviv i maj kommer att presenteras i början av mars månad.

 

Flera år med internval

Sedan vill vi också tillägga att i år (2019) blir det sjunde året i rad som det nederländska TV-bolaget AVROTROS väljer att göra sitt artist- och bidragsval internt till Eurovision, istället för att hålla en nationell uttagning. Möjligen är den strategin klok, åtminstone om vi ser till det facit som Nederländerna haft under dessa år som gått.

Mellan åren 2005-2012 missade landet final varje år, men från 2013 då sångerskan Anouk valdes ut med låten Birds lyckades Nederländerna inte bara ta sig till final utan även komma in på topp 10-placeringar, något man inte hade gjort sedan 1990-talet! Året därpå blev det till och med en andraplats som duon The Common LinnetsCalm After The Storm lyckades fixa. Så bra har det inte gått därefter, för bara ett år senare åkte man ut i semin men åren 2016, 2017 och 2018 har det blivit finalavancemang varje gång även om placeringen hamnat mellan plats 11-20 istället för topp 10.

Så frågan är om Duncan Laurence kan ta Nederländerna till en ny topplacering? Det återstår att se!

 

Vilka fler länder är klara?

Sedan tidigare är Armenien, Belgien, Cypern och San Marino klara med sina internval av artist till Eurovision 2019 (Cypern är klara med både artist och låt, men låten har inte släppts officiellt än). När det gäller länder som valt artist och bidrag genom en nationell uttagning (med minst final) är just nu Albanien och Spanien de som är helt klara.

 


 

Kommentera