Tamta representerar Cypern i Eurovision 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har nu officiellt bekräftat att det blir sångerskan Tamta (bilden ovan) som kommer att representera Cypern i Eurovision 2019. Det står också klart med vilken bidrag hon ska tävla med även om själva låten ännu inte släppts officiellt.

 

Internval för fjärde gången i rad

För fjärde året i rad gör Cypern internval, och denna gång föll valet på den grekiska sångerskan Tamta. Det har sedan en tid gått rykten om att Tamta skulle vara aktuell att tävla i Eurovision 2019, framförallt efter att en middagsbild med bland annat representanter för CyBC och låtskrivaren Alex Papaconstantinou spridits i sociala medier. Men först nu (21 december 2018) är det alltså officiellt att det blir Tamta som blir Cyperns val.

 

Vem är Tamta?

Tamta är en 37-årig georgisk-grekisk popartist som föddes i Tbilisi i Georgien, där hon växte upp. När hon var 22 år gammal flyttade hon till Aten i Grekland där hon kom att etablera sin musikkarriär, bland annat genom sin medverkan i talangtävlingen Super Idol 2004 (där hon blev tvåa). Efter det har det mesta rullat på för Tamtas del och hon har släppt en mängd singlar, bland annat i olika samarbeten med artister.

Vi har hittat uppgifter om att Tamta tidigare försökt tävla i Eurovision, dessa gånger för Grekland. År 2007 deltog hon i den grekiska nationella Eurovisionuttagningen med låten With Love, där hon slutade på tredje plats. Åtta år senare ska hon och Alex Papaconstantinou försökt skickat in låten Unloved men inte kommit med på grund av att den inkommit för sent till TV-bolaget ERT. Låten lades då ut som singel. Först nu blir det alltså det hennes tur att få stå på Eurovisionscenen på riktigt.

 

Låten är gjord av ett svenskgrekiskt team

Tävlingsbidraget som Tamta ska framföra i Eurovision 2019 heter “Replay” och den är gjord av bland andra svenskgrekiska låtskrivaren Alex Papaconstantinou samt Teddy Sky, Albin Nedler, Viktor Svensson och Kristofer Fogelmark. Det blir nu femte gången gillt som Alex Papaconstantinou får med ett tävlingsbidrag i Eurovisionen och tredje gången för Viktor Svensson.

“Replay” har i skrivande stund (december 2018) inte släppts i fullständig version, så tills fram till dess får ni hålla er tillgodo med hennes senaste singel ”Na me paris makria”:

 

Cyperns pallplats i Eurovision 2018

Ifjol (2018) var det Eleni Foueira som tävlade för Cypern med låten Fuego (gjord av några av låtskrivarna till 2019 års cypriotiska bidrag). Låten blev starkt hypad i etern och var en av förhandssnackisarna på plats, och mycket riktigt gick det väldigt bra för Cypern i tävlingen. För första gången någonsin knep Cypern en pallplats i stora Eurovisionen, en andraplats, vilket är landets dittills bästa resultat.

Frågan är nu om Tamta och ”Replay” kommer kunna toppa ”Fuego” med ett Eurovisionguld i Tel Aviv? Vad tror du? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera