Eliot Vassamillet representerar Belgien i Eurovision 2019

EUROVISION 2019. Det belgiska TV-bolaget RTBF, som anordnar Belgiens Eurovisionuttagning 2019, har valt att köra på ett internval av såväl artist som tävlingsbidrag. Denna gång blir det den 18-åriga artisten Eliot som kommer att representera Belgien i Eurovisionen.

 

Vem är Eliot Vassamillet?

Eliot Vassamillet föddes den 29:e december 2000. Ifjol (2018) ställde han upp i belgiska The Voice som ett Idol-liknande koncept som sänts världen över, även i Sverige. I programmet görs en så kallad ”blind audition” som inleds med att juryn inte får se vem som sjunger och om de gillar vad de hör så trycker de på en knapp som gör att deras stol vänds om och de får då för första gången se vem de hör.

Eliot ställde upp i den sjunde säsongen som avgjordes vintern och våren 2018, där han tog sig vidare från sin audition och blev utvald av jurymedlemmen och artisten Slimane Nebchi att tävla i programmet. Han tog sig hela vägen fram till live-momenten men i det 11:e programmet (av 16) tog resan i The Voice slut.

 

Tävlar i Eurovision med Blanche’ låtskrivare

Valet av artist presenterades officiellt den 15:e januari, men hur blir det med låtvalet?

Eftersom att Belgien är ett tvåspråkigt land (franska och flamländska) är det också två TV-bolag (VRT och RTBF) som växlar vem som ska välja ut nästa representant för Belgien till Eurovision. Senast RTBF hade ansvaret var år 2017 då det blev sångerskan Blanche som tävlade för Belgien med låten City Lights, som var gjord av Pierre Dumoulin. Samma Pierre har nu fått uppdraget att göra Eliots bidrag till Eurovision 2019. Till saken hör att 2017 års låt, ”City Lights”, nådde hela vägen till en fjärdeplats i Eurovisionfinalen, och det är möjligt att RTBF tänker i dessa tankar igen nu 2019. Det blev för övrigt samma slutplacering som det blev för Loïc Nottets Rhythm Inside 2015 (också då när RTBF anordnat uttagningen – men den gången var inte Pierre Dumoulin med).

Vilket tävlingsbidrag som Pierre Dumoulin kommer att göra åt Eliot till Eurovision 2019 är i skrivande stund inte klarlagt än, men det kommer att presenteras nu under vintermånaderna.

PS: Sedan tidigare är Armenien och Cypern klara med sina internval till Eurovision 2019 (även om Armenien har kvar sitt bidragsval). Enda landet som hittills för säsong 2019 gjort klart med artist och bidrag genom en publik nationell uttagning är Albanien.

 

Nästa 2000-talsartist i stora Eurovision

Förutom valet av framgångsrik låtskrivare noterar vi att Eliot blir den andra artisten född på decenniet 2000-talet att tävla i stora Eurovision. Först ut var som bekant bulgariska Kristian Kostov som kom tvåa i Eurovision 2017 med sin Beautiful Mess, och i och med att lägsta åldersgräns att delta i stora Eurovision är 16 år kan det teoretiskt bli fler, åtminstone om de har födelsedatum före maj 2003!

 

Kommentera gärna vad du tycker om valet av artist och bidrag för Belgien i Eurovision 2019!

 

Belgien i Eurovision 2018

Ifjol (2018) blev det sångerskan Sennek som tävlade för Belgien med sin låt ”A Matter Of Time”, som inte placerade sig inom topp 10 i sin semi. Detta medförde att Belgien gjorde sin första finalmiss på fyra år. Så här såg liveframträdandet ut i sändningen av den första semifinalen i Lissabon:

 


 

Kommentera