Rotterdam blir värdstad för ESC 2020

Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

EUROVISION 2020. Det blir hamnstaden Rotterdam i Nederländerna som har fått uppdraget att vara värdstad för ESC 2020. Detta offentliggjorde EBU den 30:e augusti 2019. Samtidigt bekräftades tävlingsdatumen till 12:e, 14:e och 16:e maj 2020.

 

Varför blev Rotterdam vald?

Urvalskommittén, som bestämde värdstaden tillsammans med EBU, anser att Rotterdam har de bästa förutsättningarna för att kunna stå värd för Eurovision 2020.

EBU:s Eurovision-chef Jon Ola Sand har uttalat sig om beslutet på tävlingens officiella hemsida Eurovision.tv. Han säger bl.a. att Rotterdam både visat fantastisk entusiasm och engagemang, men även att staden har rätt faciliteter för att välkomna delegationer från över 40 länder. Sand ser fram emot samarbetet med Rotterdam och de tre värdbolagen (NPO, NOS och AVROTROS) för att skapa tre härliga shower i maj nästa år.

Med det säger vi stort grattis till Rotterdam och önskar staden stort lycka till inför sitt kommande Eurovision-arrangemang i maj 2020. Det är för övrigt första gången som staden står värd för stora Eurovision Song Contest, år 2007 stod staden värd för Junior Eurovision. Det kan tilläggas att det är totalt femte gången som Nederländerna står värd för ESC.

PS: I slutkampen om värdstaden stod det mellan Rotterdam och Nederländernas äldsta stad Maastricht, där det som sagt blev den första som tog hem uppdraget!

 

Fakta om Rotterdam

Rotterdam är Nederländernas näst största stad, med en folkmängd på drygt 1,1 miljoner invånare (i storstadsområdet). Staden ligger i provinsen Zuid-Holland, och är framförallt känt för sitt universitet, kulturliv och att man har Europas största och mest trafikerade hamn. Staden ligger väldigt nära Haag och Amsterdam.

 

Vilket är det enklaste sättet att ta sig till Rotterdam från Sverige?

Vad vi har kunnat hitta går det inga direktflyg till Rotterdam från Sverige. Om du vill vara på plats så är därför en rekommendation att du flyger till Amsterdam, vilket tar cirka två timmar beräknat från Stockholm eller Göteborg (det finns många flygbolag som flyger direkt). Från Amsterdam är det sedan bara att ta tåget sista biten till Rotterdam, vilket är en resa på cirka en halvtimme.

Vill du inte flyga så kan du alltid köra bil till Rotterdam eller åka tåg och buss hela vägen. Med det sistnämnda får du i så fall räkna med längre restid och många byten på vägen. Om du inte vill vara allt för miljöovänlig finns även möjligheten att cykla eller promenera, men det tar såklart längre tid!

 

Mer info om Eurovision 2020

Även år 2020 blir upplägget två semifinaler och en final. EBU har bekräftat att semifinalerna kommer att sändas tisdagen den 12:e maj och torsdagen den 14:e maj medan finalen avgörs lördagen den 16:e maj 2020.

Arenan som ska användas heter Ahoy Rotterdam och den beräknas att kunna ta in ca 16 000 besökare per föreställning. Det kan dock bli justeringar eftersom produktionen inte har gått ut med någon info om exakt hur scen med mera ska vara placerad. Det är också information vi får anledning av att återkomma till när biljettförsäljningen drar igång.

 

Bakgrund: Så här valdes värdstaden ut

Från och med juni 2019 kunde intresserade städer i Nederländerna preliminärt tacka ja till att stå värd för Eurovision 2020. Totalt var det nio städer/regioner som visade intresse för uppdraget, vilka sedan fick drygt fyra veckor på sig att inkomma med fördjupningar kring sitt eventuella arrangemang. Helt enkelt hur man skulle genomföra evenemanget om staden fick uppdraget.

Bland de nio städer som initialt visade intresse var det fem av dem som valde att gå vidare i fördjupningsfasen. Dessa städer överlämnade sina förslag till urvalskommittén den 10:e juli 2019. Övriga fyra städer hoppade av på grund av att de av olika skäl inte skulle kunna uppfylla den kravlista som ställts från EBU och produktionen.

Efter att ha gått igenom alla fem alternativ valde produktionen att gå vidare med förslagen från Rotterdam och Maastricht. Produktionen besökte sedan bägge städerna i tur och ordning, för att få en större inblick i planerna. Därefter bestämdes det vem av städerna som skulle få jobbet, och det gick som vi alla nu vet om till Rotterdam!

 


 

Kommentera