Nästa fas för värdstadsvalet till Eurovision 2020 påbörjad

Foto & copyright: ansgarscheffold/Pixabay.com

EUROVISION 2020. Sedan Nederländernas seger har ett stort antal städer i Nederländerna visat intresse för att bli värdstad för 2020 års tävling. Efter att städer (och även regioner) fått skicka in intresseanmälningar har nu de tre värdbolagen begärt in fördjupad information inför själva slutvalet.

Notera att bilden ovanför bara är en symbolbild och inte har med valet av värdstad att göra.

 

Vilka städer är intresserade?

Enligt ett pressmeddelande från värdbolagen NPO, AVROTROS och NOS har följande städer/regioner anmält sitt intresse att stå värd för Eurovision 2020:

  • Amsterdam*
  • Arnhem
  • Breda*
  • Den Bosch
  • Haag*
  • Leeuwarden-Friesland*
  • Maastricht-Limburg
  • Rotterdam
  • Utrecht

Utöver dessa kan även fler senare intressenter tillkomma, men bara fram till den 10:e juli (sedan stänger processen för fler städer/regioner att anmäla sitt intresse).

 

Noteringar

* Sedan städerna ovanför presenterades har fyra av dem valt att inte gå vidare med sina kandidaturer. Den första som lämnade återbud var Leeuwarden-Friesland, och därefter följde Haag, Breda och Amsterdam. De två första städerna lämnade återbud på grund av att deras tilltänkta arenor inte uppfyller kraven som ställs från produktionen, medan Breda hoppade av bland annat eftersom staden ser en osäkerhet kring om de kan finansiera en eventuell medverkan.

 

Vilka krav ställer produktionen?

Sajten ESCToday.com har gått igenom en rad av de krav som EBU och produktionen ställer på de städer som vill arrangera tävlingen 2020:

– Ha en arena som kan ta in ca 10 000 personer per förställning.

– Ha ett angränsade pressrum med plats för ca 1 500 ackrediterade journalister.

– Kunna ha möjlighet att bygga upp en ”Eurovision Village” som är det officiella festområdet.

– Det måste finnas tillräckligt med hotellrum för delegationer, fans och presskåren.

– Staden måste ligga i närhet till en internationell storflygplats.

– Arrangemanget kräver också att produktionen kan handha tävlingsområdet ca 6-8 veckor innan själva sändningsveckan börjar.

 

Förutom detta ställs stora krav på säkerhetsaspekten och att staden ska kunna arrangera transporter som funkar för alla (både för delegationer, fans och övriga besökare). Det finns således en hel del krav som ställs, och därför är det troligt att räkna med att rätt många kandidater kommer inte att vara med i slutkampen senare i sommar.

 

Vad händer nu?

De intresserade städerna/regionerna ges nu möjlighet att fram till den 10:e juli lämna in fördjupningar kring hur de tänker sina arrangemang. I första hand tänker nog de flesta på arenaval och pressrumsmöjligheter, men värdbolagen vill även utreda plats, kapacitet och tekniska faciliteter, boende, infrastruktur och tillgänglighet.

Efter den 10:e juli kommer projektorganisationen sammanställa vilka bud som inkommit och därefter högst sannolikt göra en avgränsning kring vilka städer eller regioner som är aktuella för arrangemanget. Just nu ses augusti månad som preliminär månad för att ett besked kommer att kunna ges om var i Nederländerna som Eurovision 2020 kommer att äga rum.

 

Kommentera gärna vilken stad/region du hoppas får värdskapet!

 


 

Kommentera