Maastricht eller Rotterdam blir värdstad för Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Efter en kortare tids fundering har nu urvalskommittén som ska besluta värdstad till Eurovision 2020 beslutat sig för att gå vidare med två av de fem stadsalternativ som inkom den 10:e juli: Rotterdam och Maastricht. Vilken av dessa två städer som till sist kommer att stå värd avslöjas preliminärt i augusti.

 

Därför valdes de två städerna ut

Urvalskommittén som har gått igenom de fem ansökningarna anser att både Rotterdam och Maastricht uppfyller de krav som ställs på en Eurovision-produktion, däribland att både kunna arrangera den TV-produktion som Eurovision är och kunna ha sidoevents som t.ex. Eurovision Village, EuroClub och öppningsceremonin. Bägge städerna har också tillräcklig kapacitet för hotellrum och kommer kunna ha en stabil grund för finansieringen av tävlingen. Därför är de också nu vidare i processen.

I och med detta besked är inte längre städerna Arnhem, ‘s-Hertogenbosch/Den Bosch och Utrecht aktuella att stå värd!

 

Fakta om städerna som är kvar i leken

Rotterdam

Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

Rotterdam är Nederländernas näst största stad, med en folkmängd på drygt 1,1 miljoner invånare (i storstadsområdet). Staden ligger i provinsen Zuid-Holland, och är framförallt känt för sitt universitet, kulturliv och att man har Europas största och mest trafikerade hamn. Staden ligger väldigt nära Haag och Amsterdam.

Om Rotterdam får värdskapet för Eurovision 2020 kommer man att husera i arenan Ahoy Rotterdam som öppnades år 1971. Arenan har tidigare stått värd för bl.a. Junior Eurovision 2007.

 

Enklaste sättet att ta sig till Rotterdam (från Sverige): Det går inga direktflyg till Rotterdam från Sverige, utan det enklaste sättet är att ta ett direktflyg till Amsterdam (en resa på ca 2 timmar från Stockholm/Göteborg) och därifrån ta en tågresa sista biten. Själva tågresan tar ca 25 minuter från Amsterdam.

 

Maastricht

Foto & copyright: waldomiguez/Pixabay.com

Maastricht är Nederländernas äldsta stad som grundades på romartiden. Man har ca 120 000 invånare. Staden ligger precis vid gränsen till Belgien (då exakt vid gränsen) och är en av de sydligaste städerna i Nederländerna. Maastricht sägs vara den mest europeiska stad som finns bl.a. eftersom EG:s stats- och regeringschefer undertecknade ett avtal där (Maastrichtfördraget) som en gång i tiden bildade EU och den tillhörande valutan euro.

Om Maastricht får stå värd för Eurovision 2020 kommer de att använda arenan MECC Maastricht.

 

Enklaste sättet att ta sig till Maastricht (från Sverige): Det går inga direktflyg till Maastricht från Sverige, däremot går det att flyga via Amsterdam och sedan åka buss sista biten. Ett annat alternativ är att flyga till Bryssel eller Liège i Belgien eller till Düsseldorf i Tyskland och därifrån åka en bussresa på ca 2-3 timmar.

 

Så här har arbetsprocessen sett ut hittills

Från och med juni (2019) kunde intresserade städer i Nederländerna preliminärt tacka ja till att stå värd för Eurovision 2020, om de så att säga hade förutsättningarna för det. Totalt var det nio städer/regioner som tackade ja, vilka sedan fick ca fyra veckor på sig att inkomma med fördjupningar kring sitt eventuella arrangemang. Helt enkelt hur staden skulle genomföra evenemanget om de fick uppdraget.

Bland de nio städer som initialt tackade ja var det endast fem av dem som valde att gå vidare i fördjupningsfasen. Dessa städer överlämnade sina förslag till urvalskommittén den 10:e juli 2019. Övriga fyra städer, däribland Amsterdam, hoppade av på grund av att de av olika skäl inte skulle kunna uppfylla den kravlista som ställts från EBU och produktionen.

Efter att ha gått igenom alla alternativ valde produktionen att gå vidare med förslagen från Rotterdam och Maastricht. Produktionen kommer nu att besöka dessa städer för att få en ännu större inblick kring arrangemanget, bland annat besöka arenaområdet. Vilken av dessa städer som slutligen blir vald kommer att bestämmas preliminärt i mitten av augusti (2019).

 

Vilken stad hoppas du blir vald?

 


 

Kommentera