Smygstart: 2021 års “Best of” nationella-projekt

PANELENS PROJEKT. Senare i vår när Eurovision 2021 har avgjorts kommer vi att kora våra favoriter bland bidragen som aldrig fick åka till Rotterdam och tävla. Redan nu startar vi upp projektet där du kan få se vilka bidrag vi har valt ut.

 

Vad handlar projekten om?

I 2021 års uttagningssäsong var det 13 av 39 länder som hade någon form av publik uttagning där jury- och/eller tittarröstning fick välja bland två eller fler bidrag som alla var aktuella att skickas som representant till Eurovision 2021. Utöver dessa höll Bulgarien och Ukraina interna omröstningar där bl.a. Bulgarien lade ut sina bidrag för allmänheten. Som vanligt blev det en hel del låtar över efter uttagningarna som vi aldrig kommer att få reda på hur de hade placerat sig på riktigt. Det är dessa bidrag vi tänker gå igenom och hylla i våra Best of-projekt!

 

Vilka projekt gäller?

Projekten består av vår egen Second Chance contest, där vi listar och tycker till om bidragen som kom på andra plats i respektive uttagning, samt Hollac16s, Katjas, Lukas’, Markus’ och Robbans favoriter.

I de fem sistnämnda projekten har respektive person fått välja ut sitt eget startfält bland bidragen som tävlade (vilka nödvändigtvis inte var de som gick till final). Ingen har dock fått välja ut respektive lands vinnare eller tvåa, men utöver det har det varit fritt fram att utse egna kandidater.

Varje startfält består av 14 eller 15 låtar vilket är lite beroende på hur många låtar varje uttagning har bestått av. Exempelvis Spaniens uttagning hade bara två bidrag och därmed kan vi bara ha med dem i Second Chance Contest. När det gäller Israel och Ryssland fanns det bara med tre bidrag och i och med det kommer allas favoriterval bestå av samma låtar för dessa länder. Vi har även valt att exkludera Ukraina då vi inte vet vilken låt som blev tvåa eller trea och dessutom saknas en av dessa låtar i etern. Däremot kommer vi att ha med Bulgarien då samtliga låtar lades ut officiellt och dessutom talade BNT om vilka låtar som gått till slutomröstning respektive åkte ut.

 

Hur går projekten till?

Under de kommande veckorna i maj och juni kommer vi att gå igenom respektive projekt och välja ut våra favoritbidrag från dem. Därefter kommer varje panelmedlem ranka sina toppfavoriter och sedan få välja om man anser att den låt som de facto vann respektive uttagning var bäst eller om tvåan/skribentens favorit var bäst.

Mer information om varje projekt inkl. startfält finns via länkarna nedan:

 

Vi kommer att starta upp resultaten veckorna efter Eurovision 2021 har fått sin vinnare. Redan nu går det alltså att ta del av vilka bidrag vi har valt ut.

 


 

Kommentera