« Inför ESC Estland 2020

Inför ESC Estland 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Uku Suviste med bidraget ”The Lucky One” som representerade Estland i Eurovision 2021. Han tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 2 av 17. Estland röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Estland anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Estland 2021?


Foto & copyright: Kersti Niglas
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Uku Suviste föddes den 6:e juni 1982 i Tallinn, Estland. År 2005 deltag han i sångtävlingen Kaks takti ette där han hamnade på en respektabel tredje plats. Tre år senare släppte han sitt debutalbum Ilus aeg tillsammans med Birgit Õigemeel och därefter har karriären rullat på med att han bland annat år 2010 var Estlands representant i tävlingen New Wave där han kom på tredje plats.

En annan tävling som Uku har försökt vinna är den estniska Eurovision-uttagningen Eesti Laul. Det första försöket gjordes 2011 med bidragetJagatud öömen den gången blev han diskvalificerad. Ett andra försök gjordes 2017 med bidraget Supernatural (som åkte ut i sin semifinal) och därefter 2019 med Pretty Little Liar (som kom på andra plats i finalen). Efter att ha varit väldigt nära att vinna ställde Uku upp direkt året därpå med bidraget “What Love Is”, som han gjorde tillsammans med Sharon Vaughn, och nu blev det seger! Låten skulle ha fått tävla i Eurovision samma år om nu inte tävlingen blev inställd.

Men Uku gav inte upp utan han gjorde ett nytt försök igen till 2021. Tillsammans med Sharon Vaughn skrev de låten ”The Lucky One” som skickades in till Eesti Laul och låten antogs av juryn. Uku blev snabbt en av förhandsfavoriterna och han kvalade enkelt vidare från sin semi till Eesti Laul-finalen där han för andra året på raken tog hem segern. Så anno 2021 får han tävla för Estland i Eurovision Song Contest!

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Estland att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Eesti Laul 2021 som även detta år bestod av två semifinaler och en final. Efter drygt en månadslång antagningsperiod fick en jury välja ut 24 bidrag från det inskickade materialet som de tyckt bäst om. Dessa låtar fördelades sedan ut till hälften i respektive semifinal och sedan fick jury- och tittarröstning avgöra vilka bidrag som skulle gå till final. Även själva finalavgörandet avgjordes av jury- och tittarröstning även om den senare hade det sista avgörandet i sin hand!

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Estlands tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Estland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Estland står inte särskilt högt i kurs för mig längre, iallafall inte i Eurovision. Det var ganska länge sedan nu som de faktiskt kom med något riktigt bra, trots att Eesti Laul brukar innehålla en hel del guldkorn från år till år. Men de blir ju inte valda, utan istället har man satt för vana att välja en cool ung och snygg snubbe med en dålig ballad. Så även i år! Uku kan egentligen inte bjuda på så mycket mer än sitt utseende, för han har ingen speciellt framstående sångröst och vad gäller scennärvaro så känns han som en femteklassare på roliga timmen. Låten i sig är väl inte rent dålig, men snarare ett typexempel på en dåligt inspirerad låt. Det känns som att låtskrivarna var lata och nöjde sig med två-tre ackord och sedan byggde hela låten på att repetera dem. Att just de ackorden i kombination inte ens var speciellt bra, var tydligen inget man brydde sig om. Nej, jag hittar ingenting att gilla här, tyvärr är detta bottenslask för mig.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Estland har ju kämpat en hel del med att kvalificera sig till finalen på sistone, och jag är lite osäker på om en ballad som dessutom startar som nummer 2, verkligen kan greja en finalplats. Oddsen verkar inte tro det, jag tror inte det, och fansen verkar inte tro det. Jag anar därför att Estland nog missar finalen i år.

 


 


Estland verkar ha tappat stinget lite i tävlingen. De blandar och ger. Under det senaste decenniet har man ibland varit riktigt bra, medan man andra gånger varit bottennapp. Finns liksom ingen kontinuitet. I år är det inget märkvärdigt. Att säga mellanmjölk hade varit för snällt. Låten tar aldrig fart och stampar vatten mest hela tiden. Bidraget lever och faller med sångaren. Den lever på hans utseende men faller med hans rätt mediokra röst. Estland lär nog försöka sig på något häftigt scennummer igen. Det har varit deras metod de två senaste gångerna. Men inte ens det kan lyfta låten till några spektakulära höjder.

Det är i sig inte dåligt. Det finns värre låtar i startfältet. Det är dock inte bra heller, så man vet inte riktigt vart man ska ta vägen med det. Jag har länge gått och tänkt på vad jag ska ge låten. Den får 1,5 och då är jag snäll känner jag.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag utgår från att detta inte kommer ta sig till final. Men med en snygg scenshow kanske man ändå kan knipa en plats. Konkurrensen i semifinal två är inte så stark som i den första.

 Det är roligt att Uku fick en ny chans att tävla i Eesti Laul även om jag inte hade hans låt som favorit i årets uttagning. Jag hade hellre sett Karl Killing tävla med ”Kiss Me” för den fastnade direkt medan Ukus låt tar lite mer tid på sig att sätta sig. Jag vet inte om det är för musikvideon har för många intryck av att ”se på mig, hör på mig” eller om det är liveframträdandet i Estland som blir lite för ”vi har sett detta förut” osv. Kan bli lite mycket, men det är inte dåligt för det men mer medelbra för mig.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag är ganska förvånad att Estland får gå ut som nummer 2 i ordningen. Detta samt att Uku ligger så pass dåligt till i oddsen som han gör. Det behöver såklart inte betyda något alls när det väl gäller, men frågan är ändå om inte Uku har råkat bli ”The Unlucky One”…Jag har inte sett något live-framträdande med Uku men jag hoppas verkligen han kan leverera röstmässigt. Tycker inte låten är lika stark som hans förra. Jag saknar den känslan han frambringade sist men låten i sig är absolut inte dålig. Radiovänlig pop som alltid går att lyssna på.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Hur mycket jag än vill att han ska ta sig till final så tror jag han faller på målsnöret men jag kommer hålla båda tummarna.Vad har egentligen hänt med Estland på sistone? Förr när jag sett dem (2015-2018) märkte jag att dramatik och flashiga nummer varit deras nisch. Men sedan 2019 har nånting hänt. Man har sedan dess skickat bleka, identitetslösa radiopoplåtar. Samma sak även i år. Den här låten är förvisso inte dålig, men den är ointressant. Ganska kompetent men ändå tråkigt.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Ukus tur är nog förbi. Dödens startnummer med en beige radioballad… jag beklagar, men jag tror inte Estland kommer komma någon vart med detta. Alldeles för anonymt.

 I år blev verkligen Uku ”The lucky one” när han vann Eesti Laul för andra året i rad. Jag var skeptisk först då jag tyckte att fjolårets bidrag var totalt intetsägande. Jag blev dock positivt överraskad när jag hörde låten och insåg vilken enorm uppgradering det var.

Man kan riktigt höra att Uku menar det han sjunger, texten & melodin är dessutom tilltalande. Bra jobbat, Estland!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Den bittra sanningen är att trots att jag personligen tycker mycket om låten så är den så gott som chanslös i tävlingen. Jag tror tittarna lätt kan glömma bort en sådan här ballad och det blir inte bättre av att han startar tvåa i semifinalen.

I min värld är det här en given finalist, men Estland får nog tyvärr stanna i semifinalen i år.

 Uku Suviste vann den estniska nationella uttagningen för andra året på raken med en låt som är snäppet bättre än den som han hade tänkt ställa upp med under det inställda Eurovision-året 2020. Tävlingsbidraget The lucky one är en dramatisk och energifylld poplåt. Lägg där till det snygga scenframträdandet som säkerligen kommer bli ännu maffigare i Rotterdam. Uku ser bra ut och har en skön röst.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag är förvånad att Estland inte är favoriter att kvala vidare till final enligt spelbolagen, men jag räknar inte bort dem.

 


 


Studiomässigt tycker jag Uku tävlar med en riktigt snygg låt. Den känns modern och platsar i vilken mainstream radiokanal som helst. Detta var en av mina topp tre i Estlands final, så jag hoppas verkligen att Uku levererar.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag hoppas att Uku tar sig till final, men tror att han kan ha oddsen emot sig. Och röstmässigt gäller att han framför bidraget utan sura toner, vilket färgar utgången.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera