Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Estland NF 2020

Estland NF 2022 »


ESTLANDS UTTAGNING. TV-bolaget ERR har valt att välja ut Estlands artist och bidrag till Eurovision 2021 via sin uttagning Eesti Laul. I och med det gav de inte sitt 2020-artistval Uku Suviste någon direktbiljett till Eurovision, även om han skickade in nytt material och fick en av de 24 platserna i startfältet.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Det blir en klassisk Eesti Laul-uttagning som avgör artist och bidrag för Estland i Eurovision 2021. Uttagningen hålls genom två semifinaler och en final med upp till 24 bidrag som tävlar om segern. Startfältet presenterades officiellt den 11:e och 12:e november 2020.

Bidragen som utsågs till tävlingen hade skickats in via en nationell antagning som pågick fram till den 6:e november 2020. Totalt inkom 156 bidrag, och från dessa utsåg en jury 24 bidrag som får tävla. Bidragen fördelades sedan ut på 12 lika i de två semifinalerna.

 

Upplägg

I varje semifinal tävlar 12 bidrag där tittarna och jury kommer att rösta vidare 6 bidrag till finalen. Totalt går alltså halva startfältet vidare till finalen där sedan en vinnare koras.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 6:e mars utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Estland i Eurovision 2021.

 

Semifinaler

Semifinal 1

I den första semifinalen i Estlands uttagning kommer 12 bidrag att tävla om 6 finalplatser. Inför programmet har de totalt 24 bidragen allokerats in i semifinalerna och studioversioner/musikvideos har släppts. Resultatet avgörs helt av jury- och tittarröstning.

Sändningen kommer att hållas i Saku Suurhall i Tallinn, arenan som vanligen annars står värd för finalen. Däremot kommer programmet att sändas utan publik i arenan och detta till följd av coronapandemin och dess publikrestriktioner.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-18

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Grete Kuld & Tõnis Niinemets

 • Plats:
 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Bidragen presenteras enligt startordningen. Länkarna går till studioversionerna.

 1. Tanja – Best Night Ever
 2. Hans Nayna – One By One
 3. WIIRALT – Tuuled
 4. Kéa – Hypnotized
 5. Andrei Zevakin & Pluuto – Wingman
 6. Karl Killing – Kiss Me
 7. Nika Marula – Calm down
 8. Egert Milder – Free Again
 9. Tuuli Rand – Üks öö
 10. Koit Toome – We Could Have Been Beautiful
 11. Kristin Kalnapenk – Find A Way
 12. Ivo Linna, Robert Linna & Supernova – Ma olen siin

 

Så här tycker vi!


 1. Kéa – “Hypnotized”
 2. Tuuli Rand – “Üks öö”
 3. Ivo Linna, Robert Linna & Supernova – “Ma olen siin”
 4. Koit Toome – “We Could Have Been Beautiful”
 5. Tanja – “Best Night Ever”
 6. Nika Marula – “Calm down”

Kommentar: En intressant första semifinal i Estland! Blandade genres, gamla och unga artister och väldigt olika uttryckssätt. Jag gillar det! Samtidigt är det få bidrag här som passar internationellt, och är tveksam till om någon av låtarna kommer skickas till Rotterdam här. Även om jag är svag för Ivo & Robert Linna så är jag förstås införstådd med att de inte kommer att gå långt. Men det är ett härligt sound att bland både gamla och unga musiker på det sättet. Emellertid är det väl Koit som är oddsfavoriten, men jag tycker inte han har ett vinnarbidrag i år, även om det är en hyfsat starkt låt med mycket budskap. Mina pengar ligger istället på Kéa eller Tuuli Rand, även om detta är lite väl överpoppiga bidrag för att kunna slå ordentligt. Men man når ändå bra långt med sådana dängor!


 1. Koit Toome – “We Could Have Been Beautiful”
 2. Nika Marula – “Calm down”
 3. Karl Killing – “Kiss Me”
 4. Tanja – “Best Night Ever”
 5. Hans Nayna – “One By One”
 6. Kéa – “Hypnotized”

Kommentar: Jag håller med Adrian att det här är en intressant semifinal med många olika genrer. Jag skulle till och med vilja gå så pass långt att säga att det här är semifinalen där jag gillar i stort sett alla låtar, vilket gör det extremt jobbigt då endast 6 av dem kan gå vidare till final! Det är alltså en väldigt hög lägstanivå i det här programmet vilket gör att förmodligen lär flera favoriter ryka direkt.


 1. Koit Toome – “We Could Have Been Beautiful”
 2. Karl Killing – “Kiss Me”
 3. Hans Nayna – “One By One”
 4. Tanja – “Best Night Ever”
 5. Egert Milder – “Free Again”
 6. Tuuli Rand – “Üks öö”

Kommentar: Den här semin innehåller min storfavorit i form av Koit Toome som vi sett i Eurovision två gånger tidigare (Åren 1998 och 2017). Vilken fantastisk, känslosam ballad han bjuder på denna gång som träffar rätt i hjärtat. Även Karl Killing med låten “Kiss Me” berör mig också på djupet. En annan intressant återkommande artist är Tanja som representerade Estland i Eurovision år 2014.

 

Semifinal 2

I den andra semifinalen i Estlands uttagning kommer 12 bidrag att tävla om 6 finalplatser. Inför programmet har de totalt 24 bidragen allokerats in i semifinalerna och studioversioner/musikvideos har släppts. Resultatet avgörs helt av jury- och tittarröstning.

Sändningen kommer att hållas i Saku Suurhall i Tallinn, arenan som vanligen annars står värd för finalen. Däremot kommer programmet att sändas utan publik i arenan och detta till följd av coronapandemin och dess publikrestriktioner.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-20

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Grete Kuld & Tõnis Niinemets

 • Plats:
 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Bidragen presenteras enligt startordningen. Länkarna går till studioversionerna.

 1. Sissi – Time
 2. Gram-Of-Fun – Lost In A Dance
 3. Kadri Voorand – Energy
 4. Helen – Nii kõrgele
 5. REDEL – Tartu
 6. Rahel – Sunday Night
 7. Uku Haasma – Kaos
 8. Heleza – 6
 9. Uku Suviste – The Lucky One
 10. Alabama Watchdog – Alabama Watchdog
 11. Jüri Pootsmann – Magus melanhoolia
 12. Suured tüdrukud – Heaven’s Not That Far Tonight

 

Så här tycker vi!


 1. Alabama Watchdog – “Alabama Watchdog”
 2. Uku Suviste – “The Lucky One”
 3. Sissi – “Time”
 4. Rahel – “Sunday Night”
 5. Gram-Of-Fun – “Lost In A Dance”
 6. Jüri Pootsmann – “Magus melanhoolia”

Kommentar: Oj vilken gäspfest det blev i den andra semifinalen! Estland har verkligen inte en stark hand i år, tvärtom ser jag inte någon estnisk vinnare här heller. Förhandsfavoriterna Jüri Pootsman och Uku Suviste levererar inte tycker jag, trots att Uku ändå kommer med en något starkare låt än förra året. Problemet är att tempot i startfältet är brutalt lågt. Pootsmans bidrag synliggör detta mycket tydligt, då tempot i princip upphör i 3 minuter – för att inte snacka om den oerhört fel-betitlade låten “Energy” som helt saknar energi. Visst är det eftertänksamt och rent av konstnärligt mycket av det vi hör, men i ärlighetens namn törstar jag efter något fartfyllt och modigt här. Alabama Watchdog är min väg ut – och därför är denna mycket udda rock/countrylåt min favorit.


 1. Sissi – “Time”
 2. Uku Suviste – “The Lucky One”
 3. Suured tüdrukud – “Heaven’s Not That Far Tonight”
 4. Rahel – “Sunday Night”
 5. Gram-Of-Fun – “Lost In A Dance”
 6. Alabama Watchdog – “Alabama Watchdog”

Kommentar: Om den första semifinalen hade en väldigt hög lägstanivå anser jag personligen att det är tvärtom i denna semifinal! Jag vet inte om ERR har lottat semifinalfördelningen eller placerat in bidragen efter produktionssmak men oavsett tycker jag att det är överlag att de tog in startfältets sämre bidrag i semi 2. Det betyder däremot inte att jag anser att alla låtar är dåliga, men i jämförelse med den första semifinalen är det det för mig en väldigt låg lägstanivå. Ett exempel på detta är fjolårsvinnaren Uku Suvistes låt som jag förvisso satt på andraplats men på totalen bland alla 24 låtar hamnar den betydligt längre ned på topp 10. Nu bedömer jag bara hans musikvideo och därför hoppas jag att liveframträdandet blir mycket bättre.

 

Finalen

I finalen i Estlands uttagning ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Estland i Eurovision 2021. Resultatet kommer även här att avgöras av jury- och tittarröstning.

Inför och efter programmet presenterar vi startfältet och tycker till om låtarna samt korar våra vinnare. Den bedömningen görs dock först så snart vi fått ett finalstartfält klart, det vill säga efter semifinalernas avgöranden den 18:e och 20:e februari.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-03-06

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Grete Kuld & Tõnis Niinemets

 • Plats:
 • (förmodligen) TV-studio, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk kommer senare

 

Startfält

Presenteras så snart semifinalerna är avklarade.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen