« Inför ESC Israel 2020

Inför ESC Israel 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Eden Alene med bidraget ”Set Me Free” som representerade Israel. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 12 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 3 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Eden Alene?

 

Eden Alene föddes i Jerusalem i Israel den 7:e maj 2000. Hennes föräldrar emigrerade från Etiopien till Israel för att starta ett nytt liv där. Men bara två år efter Edens födelse separerade föräldrarna och efter det tappade hon kontakten med sin pappa. Det blev istället balett och sedan musiken som blev Edens två stora passioner i livet. Hon hämtar mycket av sin inspiration från stilar som arabisk folkmusik till gospel.

Hösten 2019 ställde Eden upp i Israels Eurovision-uttagning, men bara ett år tidigare hade hon tävlat i Israels X Factor som hon vann. Nu skedde samma sak där det blev Eden som efter många auditions, kvalprogram och till sist finalavgörande tog hem segern i HaKokhav HaBa L’Eirovizion. En månad efter segern hölls en ny final där bidraget valdes fram. Vinnarlåten hetteFeker libi och gjordes av Doron Medalie och Idan Raichel. Dessvärre blev Eurovision 2020 inställd p.g.a. coronapandemin, men bara dagar senare kom beskedet från TV-bolaget KAN att Israel skulle åter komma att representeras av Eden Alene.

Till hennes framträdande i Rotterdam 2021 hölls en ny bidragsuttagning där låten ”Set Me Free” fick flest röster. Bidraget är gjord av Amit Mordechai, Ido Netzer, Noam Zaltin och Ron Carmi. Några månader efter att bidragsvalet var gjort släpptes en nyversion av låten (den i klippet här ovanför). Lyssna gärna även på originalversionen och säg vilken version du gillar bäst!

Hur valde Israel till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Israel ut sin artist genom ett internval medan tävlingsbidraget valdes genom en nationell uttagning som egentligen var mer av en onlineuttagning.

Under hösten 2020 tog TV-bolaget KAN emot bidrag från intresserade låtskrivare och bland de inskickade låtarna valdes nio demobidrag ut, vilka publicerades på KAN:s hemsida. Under cirka två veckor fick publiken rösta fram två av dessa låtar som skulle gå vidare till en finalomröstning tillsammans med en tredje låt som valdes ut av en jury.

Inför slutomröstningen spelades låtarna in på nytt, denna gång med Eden Alene på sång och det spelades även in musikvideos. Publiken fick sedan rösta fram en av de tre låtarna som Israels tävlingsbidrag i Eurovision 2021.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag tyckte ju verkligen om Edens bidrag förra året, ”Feker libi”, som var en ovanlig pop-fusion mellan mellanöstern och Afrika på ett sätt som jag inte hört förut i tävlingen. I år däremot, har man inte alls brytt sig om att fortsätta på samma bana. Istället blir det mer klassisk pop med Mellanöstern-inslag, d.v.s. ett typiskt israeliskt bidrag utan något speciellt minnesvärt innehåll. Synd! Eden är en duktig artist, och jag hade gärna sett ett nytt ”Feker libi” i tävlingen – men jag kan inte ge årets bidrag högre poäng än så här. Det är lite för mainstream, lite för tråkigt och lite för ”hört det förut”. Jag tror dock att man kommer satsa på ett starkt scennummer, så jag tvivlar inte på att det blir visuellt tilltalande – men musikaliskt sett så är detta ingen höjdare.


.

Förra året lät Israel intressant med inslag av rytmer från Afrika och Mellanöstern, snyggt paketerat i en poplåt. I år är det mer eller mindre bara en poplåt i mängden. Inte mycket som får den att sticka ut från mängden. Visst har man fått in lite inslag från Mellanöstern och några rader på hebreiska, men inte till den graden att man skiljer sig så mycket bland upptempolåtarna som man gjorde förra året.

Det är inget fel på Edens sång. Hon sjunger bra och tar några toner som ska bli intressanta att höra live. Produktionen är snygg, även om det känns lite själslöst. Det är definitivt en nedgradering från förra året. Därför drar jag av en hel poäng och landar på 2,5. Just där känns det mest realistiskt.


.

Ifjol ansåg jag att Eden Alene hade en av startfältets bästa låtar, och just i år när Eurovision gör comeback hade tävlingen verkligen behövt en sådan pass upplyftande låt. Istället för fest bjuder Israel på en halvmesyr till poplåt som jag personligen tycker blir tråkigare och tråkigare ju mer jag lyssnar på den. Dessvärre fanns det ju inte så mycket mer som var bättre i onlinefinalen i januari men det fanns i alla fall en låt som var lite mer åt ”Feker Libi”-hållet. Kunde de inte ha valt den istället?

Jag kan trots dessa invändningar inte komma ifrån att Eden är en riktigt bra sångerska och den nya versionen som de har fixat till tycker jag också om mer än originalversionen. Det blir således ett stabilt godkänt betyg men jag hade önskat mig mer från Eden Alene.


.

Eden är verkligen ett guldkorn och hon är ett proffs trots sin ringa ålder. Den här låten har växt mycket för mig tills de beslutade att piffa till den lite och då försvann det bästa i hela låten. Varför gör man så kan man undra? Tycker att ska man göra om låten så gör den ännu mer etnisk än innan – inte tvärtom! Detta är ett framträdande jag ser fram emot för tror det kan bli väldigt underhållande.


.

Tyvärr går Eden Alene ner sig rätt så mycket jämfört med fjolåret. Nu märker jag att jag går in i den där fällan av att nästan ständigt jämföra många av de tilltänkta akternas bidrag ifjol jämfört med vad de kör på i år. Men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är synd att det är så mycket som saknas här. Fjolårets bidrag ”Feker libi” hade så mycket mer intressanta exotiska inslag i sig, medan detta blir en standard r&b-poplåt som knappast gör så mycket väsen av sig. Visserligen är refrängen lätt att komma ihåg, och det är ett litet plus. Även denna låt var nära nollan, men den nya versionen av låten räddar den, samtidigt som att jag vet att det kommer sämre saker.


.

Israel verkar inte vilja vinna igen nu i år. Set Me Free låter väl ungefär som man kan förvänta sig, som en nervattnad version av Feker Libi. Jag är inte imponerad.


.

Israel har genom åren pendlat mellan interna uttagningar och nationella tävlingar. Förra årets internt valda artist Eden Alene fick aldrig uppträda med sin ”Feker Libi” som jag gillade skarpt, men får som i så många andra länder i år en ny chans. Jag gillade Set Me Free i sin originalversion, men är besviken att man har gjort så många justeringar att försöka göra den bättre, vilket istället har gjort den mindre intressant. Eden är dock en sångerska med karisma och utstrålning.


.

Sångerskan hade en bättre låt ifjol. Årets ”Set me free” är dock en bra låt, men det känns som att låten består av en fusion. Introt och början på refrängen lockar till något mer, men när den ”bara” går över i ett discodunk blir jag aningen besviken. Jag hade mycket hellre hört mer etniska tongångar och spännande trumtakter och basgångar.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
20,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Israel känns ganska givna i finalen i år, jag har mycket svårt att se hur de skulle kunna missa den. Låten är ändå så pass bra att det borde räcka dit utan problem. Men hur kommer en lättglömd poplåt stå sig i finalen? Allt beror nog på hur scennumret ser ut. Detta behöver inte bara dans, utan spektakulär dans och lite mer därtill – för att ha chans på topp-10. Visst kan israelerna nog trolla fram något sådant, men mer troligt är att det landar halvvägs. Jag anar ett snyggt men alltför ungdomligt och modernt dansnummer, som ligger rätt i tiden men som är alldeles för förutsägbart och lättglömt. Då tror jag att man i slutändan landar någonstans mellan 11-14:e plats i finalen.


Jag tror innerst inne att Israel slutar i topp 10. Men magkänslan säger att det samtidigt kan gå åt andra hållet också. Därför placerar jag den någonstans mittemellan och tror den tar någon av de platserna runt final eller strax utanför.


Jag skulle bli mycket förvånad om Israel väljs bort bland de tio länderna som går till final från semi 1. Däremot kommer det att bli hård konkurrens från andra liknande låtar i samma startfält och om det blir final räknar jag inte med att Eden får någon topplacering.


Tror att det blir samma scenario här som för Sverige. Eden är den person som kommer lyfta låten och scenen och ta sig till final.Tror att den här lätt skulle ha gått vidare om det inte vore för att den här låten lär drunkna i konkurrensen bland många andra poplåtar som även är i samma semi, som bland andra Azerbajdzjan och Cypern. Till skillnad från många av dessa låtar som snabbt dragit sina fans till sig har detta fått ett rätt så ljummet mottagande.


Känns som en typisk låt som visserligen är given en finalplats, men som sedan slutar i bottenskiktet av finalen.


Jag tror att Israel kan få det tufft att kvala in till finalen. Det finns alldeles för många starka popbidrag från Cypern, Kroatien och Azerbajdzjan som jag tror mer på.


Sångerskan är en mycket duktig sådan och har en härlig utstrålning och blir numret vasst har vi en finalist. Jag tror däremot inte att hon hamnar så högt!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera