« Inför ESC Australien 2020

Inför ESC Australien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Montaigne med bidraget ”Technicolour” som representerade Australien. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 5 av 16. Australien röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Montaigne?

 

Jessica Alyssa Cerro, mer känd som sångerskan Montaigne, föddes i Sydney i Australien den 14:e augusti 1995. Musikaliskt debuterade hon år 2012 då hon tävlade med sin egen låt Anyone But Me i en musiktävling, vilket sedan ledde till att hon blev signad vid ett skivbolag. Vid den tiden sjöng hon under sitt eget förnamn, och något år senare antog hon sitt nuvarande artistnamn.

2014 började Montaigne på allvar satsa på musiken då hon släppte låten I Am Not an End som blev en av de 36 mest spelade låtarna i Australien det året. Framgången ledde till att hon har fortsatt att släppa musik och att hon fått en rad priser och att hon har kunnat turnera mycket.

Inför Eurovision 2020 anordnade Australien för andra året på raken en nationell final där Montaigne var en av finalisterna med bidraget Don’t Break Me. Det gick såpass bra för henne att det blev seger och våren 2020 skulle det bli äventyr i Rotterdam! Men tyvärr satte coronapandemin stopp för allt och Montaigne fick aldrig framföra sin låt. Däremot dröjde det bara ett par veckor efter EBU:s besked om inställd tävling förrän Montaigne hade blivit internt utvald av TV-bolaget SBS att än en gång få representera Australien. Hennes nya tävlingsbidrag heter ”Technicolour” och den är gjord av Montaigne själv tillsammans med Dave Hammer.

Hur valde Australien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Australien både artist och tävlingsbidrag genom internval.

I april 2020 kom SBS med beskedet att de skulle slopa sin uttagning Australia decides 2021 för att istället låta Montaigne kvarstå som artist. Hennes låt utsågs även den internt, vilket var en process som hade pågått sedan hösten 2020.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Not great, not terrible – för att citera en känd miniserie. Australien valde fel artist i min smak, för Montaignes sätt att skrik-sjunga gör inte gott för mina öron. Sen känns det lite ibland som att hon är lite för desperat i sitt uttryckssätt, hon blir liksom inte trovärdig som artist. Jag får vibbar av en Miley Cyrus – fast betydligt mer osäker. Med det sagt så måste jag ändå säga att ”Technicolour” är ett uppbyte för Australien, och en betydligt bättre låt än fjolårets bidrag på väldigt många sätt. Man har rent av lyckats forma låten så att den passar Montaignes sätt att sjunga, och på så sätt så låter det faktiskt ganska bra till slut. Men det är fortfarande ingen kioskvältare, och även om jag tycker att den är trevlig att lyssna på så är det inget som hamnar särskilt högt i min bok.


.

Förra året tyckte jag genuint att Australien hade ett av de sämsta bidragen. Men av någon anledning fastnade jag för ”Technicolour” direkt. Jag gillar verkligen låten. Jag går igång på detta och jag kan lyssna på det rätt flitigt. Dock den inspelade och finslipade versionen. Har fortfarande lite svårt för Montaigne live. Jag tycker inte hon låter så bra när hon sjunger live. Nu har jag dock bara sett framförandet då hon presenterade låten hemma i Australien och det lät inte bra. Hon kändes osäker och skakig i rösten. Hon behöver verkligen slipa till det där till Rotterdam.

Jag kommer ge Australien en 4a för jag tycker verkligen om låten. Men hennes sång live drar ner betyget och hade förmodligen dragit ner den ännu mer om jag inte tyckte låten var så förbannat catchig.


.

Förra året imponerade inte Australien på mig och tyvärr gör de inte det i år heller. Även om jag tycker att Montaigne är en bra artist så blir det här bara för konstnärligt och märkligt. Jag vet inte riktigt heller vad hon vill säga med låten, framträdandet (i videon) och själva helheten. Jag förstår att det är någon slags metafor för något/någon men det blir alldeles för konst-igt.


.

Montaigne är en väldigt cool brud med en fräck röst men räcker det? Förra årets bidrag hade mer känsla och passade henne bättre. Tror det kommer bli ett underhållande framträdande men vet inte om låten i sig är tillräckligt stark för att kunna ta sig till final men jag hoppas det.


.

Nu när SBS fått återgå till att internvälja låt åt Montaigne så kör man givetvis på det radiovänliga spåret, efter några år där det varit mer oslipade låtar man bjudit på. Det blir tyvärr rätt så ointressant, som en vanlig låt man hör på radio när man går på gymmet. Om man dessutom gör misstaget att se det liveframträdande som Montaigne gör märker man också hur svajig hennes röstinsats är. Hon måste verkligen bättra sig inför Rotterdam, för det kommer inte hålla annars.


.

Förra året var Australien en av mina storfavoriter, och jag står fast vid att jag anser Don’t Break Me vara deras bästa bidrag. Jag visste redan på förhand att det skulle bli svårt för Montaigne att toppa fjolårets bidrag.

Trots att årets bidrag är en nedgradering så tycker jag ändå om låten. Jag blir fortfarande berörd av hennes sätt att sjunga på och tycker att låten passar henne.


.

Här kommer ännu ett land som skickar samma artist som ifjol. Jag tyckte verkligen om Montaignes låt ifjol, men årets låt är alldeles för udda med en väldigt repetitiv text. Jag blir bara uttråkad. Visst, det sticker ut och är annorlunda, men det finns ingen hook eller ett lyft som tar låten vidare. Nej, detta är ett av de sämre bidragen i år enligt mig. Men jag tycker fortfarande att artisten i sig är cool och intressant.


.

Tycker Australiens bidrag är en bra låt, en refräng som fäster, men tyckte bättre om fjolårets så här i jämförelse. Sångerskan är cool och ger ett starkt intryck, men även om hon sätter tonerna så får det ändå lite av en konstig klang i mina öron. Låten hade gjort sig bättre med mycket mer och fler harmonier ihop med hennes röst, för solopartierna låter mer som om dålig kondis.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
22 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Svårt! Australien har visserligen inte varit med speciellt länge, men vi kan ju redan nu se att det är jurygrupperna som brukar rädda landet. Jag vet inte om de kommer att göra det i år, för riktigt så välproducerad är inte årets bidrag. Juryerna vill ju liksom ha ”radiomässighet”, lite kvalitet – snarare än folklighet. Där är inte Australien i år, så jag kan faktiskt tänka mig att man missar finalen för första gången. Det sitter i, men jag vågar nog ändå tippa landet utanför finalen just nu.


Jag ser varken jury eller tittare placera detta särskilt högt. Om hon dessutom inte lyfter sig live så kan det bli ett riktigt bottennapp för Australien. Men jag placerar den ändå lite i ingenmansland och ser lite möjligheter till avancemang till final.


Australien har hittills på sina fem tidigare Eurovisioner (räknar ej in fjolåret) alltid lyckats hålla sig kvar i finalerna. I år är jag däremot mycket tveksam till om det blir en sjätte gång. Jag har hört att Montaigne ska göra om sitt framträdande något till Rotterdam så det är inte omöjligt att det är bättre, för som det har presenterats i videon högst upp tycker jag själv inte att det funkar speciellt bra. Med andra ord är jag osäker på hur detta kan sluta och därför blir det gula tummar här.


Skulle säga att allt hänger på själva framträdandet. Kan hon sjunga och leverera kvalité när det väl gäller? Vem vet?Australien ligger i skrivande stund rätt pyrt till i oddsen, men jag har fortsatt svårt att tro att de skulle åka ut med huvudet före. Liksom Sverige tenderar Australien att vara en kelgris för juryerna. Fast å andra sidan kom jag att tänka på det… det kan bli ganska många låtar som juryn kanske måste ”rädda”. Lägg även till att det nu är klart att Montaigne inte kommer uppträda live i Rotterdam, vilket även det kan påverka utfallet (även om det är skrivet i stjärnorna om det kommer vara bra eller dåligt). Floppvarning?


Måste dessvärre hålla med Lukas om att liveframträdandet vi fått se på förhand är något ostabilt. Jag är osäker på om detta kan bli landets första missade final, jag tror de går vidare men har en otäck känsla av att Australien kan komma att få stanna i semifinalen i år.


Australien har aldrig missat en finalplats och brukar ofta vara en juryfavorit. I år befarar jag att man ligger pyrt till att ta sig vidare från sin semifinal. Jag har väldigt svårt att se att Australien kommer vara en del av finalstartfältet i år.


Tror tyvärr att Montaigne inte klarar att ta sig till finalen i år, men vem vet – med ett hejdundrande framträdande kanske hon charmar folket genom tv-rutorna.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera