« Inför ESC Nordmakedonien 2020

Inför ESC Nordmakedonien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Vasil med bidraget ”Here I Stand” som representerade Nordmakedonien i Eurovision 2021. Han tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 6 av 16. Nordmakedonien röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Nordmakedonien anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Nordmakedonien 2021?


Foto & copyright: Martin Trajanovski
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artisten Vasil Garvanliev föddes den 2:a november 1984 i Strumica i Nordmakedonien. Redan vid sju års ålder slog han igenom i sitt hemland då han uppträdde vid i en rad olika barnmusikfestivaler. Kort därefter flyttade hans familj till USA där Vasil fortsatte med musiken, bland annat vid Chicago Children’s Choir. Han har därefter fortsatt att utbilda sig vid en rad olika musikskolor runt om i världen.

2018 valde Vasil att flytta hem till Nordmakedonien för att på nytt etablera sig på hemmaplan. Detta har hittills varit en succé då han har släppt ett antal singlar och gjort åtminstone en utsåld konsert. Han har även lite Eurovision-erfarenhet sedan tidigare, då han 2019 var en del av bakgrundskören till Tamara Todevskas Proud på plats i Tel Aviv. Året därpå valdes han ut av det nationella TV-bolaget MRT att själv få tävla för Normakedonien, vilket han skulle ha gjort med låten You”. Dessvärre blev ju tävlingen inställd det året p.g.a. coronapandemin och 2021 har Vasil därför fått en ny chans att tävla för sitt hemland. Denna gång tävlar han med bidraget ”Here I Stand” som han har gjort själv.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Nordmakedonien både artist och tävlingsbidrag genom internval. I mitten av januari 2021 kom besked från MRT att artisten valts ut och att intresserade låtskrivare hade möjlighet att skicka in bidrag till honom. Själva tävlingsbidraget utsågs sedan även det genom en bidragsantagning följt av en intern process. Låten blev officiellt släppt den 11:e mars 2021.

En mindre omklippt version av musikvideon släpptes den 14:e mars och detta till följd av ett konstverk som syntes i bild som nu har klippts bort.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Nordmakedoniens tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Nordmakedonien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Ännu en Disney-ballad med en artist som rör sig själv till tårar. Det här har vi sett förut, och då har det slutat i bottenträsket. För det blir för mycket, och efter ett tag så blir låten nästan en parodi på sig själv. Jag köper det inte, och jag vet inte om så många andra kommer att göra det heller… Nej, för mig är detta ett typexempel på ett bidrag där man har gått in med alldeles för höga ambitioner att skapa någon ny ESC ”Anthem”, och blir så tagna av sig själva att man helt tappar kontakten med omvärlden. Visst, Vasil sjunger rätt bra, men överdådigheten gör att man inte ens märker hans insats. Nej, det här är dessvärre ett av de sämsta bidragen i semifinal 1, om ni frågar mig.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Nordmakedonien väljer en genre som har det svårt i tävlingen, och jag har mycket svårt att se denna kvalificera sig. Odds och fans talar sitt tydliga språk: Bottenplacering för Nordmakedonierna i år!

 Vart ska man börja egentligen? Vasil går från en rätt simpel danslåt till en väldigt seriös ballad. Både låten och artisten tar sig själva på alldeles för stort allvar. Jag kan inte påstå att Vasil är en dålig sångare, men låten vill för mycket och det resulterar i att den faller helt platt för mig. Det resulterar i att jag genuint tycker detta är ett av årets sämsta bidrag. Det är inget man direkt vill ha på sin spellista för att lyssna på. En lyssning räcker.

Jag är ledsen Nordmakedonien, men detta är riktigt osmakligt och illa. Inte ens Vasils sång räddar detta för min del. Det blir en nolla rakt av.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Nej. Detta kommer inte gå hem hos varken jury eller tittare. Bättre lycka 2022.

 Okej, nu kommer alla säga att Vasils låt ”är bara sååååå pretto att det blir för mycket”. Jag kan alla dagar i veckan skriva under på det. Men det är också det jag älskar med den här låten och det är det som gör Eurovision till den tävling den är, dvs. att alla artister, låtar och genrer passar in. Jag hoppas verkligen att det håller live för det märks att Vasil verkligen vill göra sin Eurovisionresa efter att ha fått stå i bakgrunden under många år. Jag tycker det är fint, bra och låtens avslutning är väldigt fantastisk.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tyvärr tror jag Vasils Eurovision-resa tar slut redan i semifinalen, för det finns många andra starka kandidater här. Jag hade gärna sett låten i final men det ser ut att inte bli så i år.Verkar vara årets tema för återvändande artister att bidra med ett sämre låtval. Vasil är ju fantastisk i sig och låten är det egentligen inget fel på om den hade varit med i senaste Disneyfilmen. Kan riktigt se framför mig slott och levande kandelaber som sjunger ut.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kan inte tänka mig att det får ihop ett framträdande som blir så storslaget att det kan rädda låten.Vasil ändrar stil. Istället för sval danslåt förra året blir det nu någon form av musikalklingande ballad som känns som om den lovar mer än vad den håller. För jag kan inte säga att det saknas ett lyft, för visst kommer det på slutet. Det som däremot saknas är någon specifik del i låten som jag kan lägga på minnet. För istället blir det så att jag tillfälligt binds in i låten, och sen vips är låten slut, och då har jag helt plötsligt glömt bort delar av den. Synd det där, för det hade kunnat bli så mycket bättre om man hade tänkt till lite. Jag märker att det här är väldigt dramatiskt för Vasil själv.

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Tyvärr tror jag att det kommer bli svårt för Nordmakedonien att komma någon vart. Förutom att låten har svårt att sätta sig som jag nämnt, så har Vasil redan skapat ganska dålig PR på hemmaplan (det är en ganska bökig historia). Detta kanske inte låter som en faktor som ska spela in, men jag har sett det gång på gång hur artister/låtar som saknar stöd på hemmaplan faller som furor i resultaten sedan. Låter som ett tufft år för de f.d. Jugoslaviska länderna.


 


Hans föregående låt You må ha varit intetsägande, men den var åtminstone lättlyssnad. Årets bidrag låter mer som en jobbig Disneyballad snarare än en Eurovisionlåt.

Svulstigt, pretentiöst och bara allmänt värdelöst. Men jag känner mig ändå någorlunda generös i skrivande stund och kommer därför att dela ut en ynka poäng.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Nordmakedonien är en kandidat till sistaplatsen i första semifinalen.

 En finstämd, dramatisk musikal-ballad med en snyfthistoria som hade passat bättre som bakgrundsmusik på filmduken än på en Eurovision-scen. Vasil känns som en stabil sångare. Det är absolut inte en superdålig låt egentligen, men nej det här är alldeles för pretentiöst och smörigt. Tycker 2,5 poäng från min sida är generöst nog.

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Nej, Nordmakedonien är helt chanslösa, det verkar vi alla panelkollegor vara eniga om.

 


 


Vacker, stilren, pampigt avslut och en sångare som kan, men tyvärr i år tar Nordmakedonien i så att man blir röd i ansiktet. Bidraget är tyvärr ”more is more” när det borde vara ”less is more”, för även om förra årets dansanta bidrag var lite slät (ja musikstilen går inte ens att jämföra), så gillade jag nog den något mer.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Tror inte detta bidrag når till final. Faktiskt tror jag att den kan hamna kring 25, en klunga bidrag som tyvärr lätt hamnar i glömska.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera