« Inför ESC Island 2020

Inför ESC Island 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Daði Freyr & Gagnamagnið med bidraget ”10 Years” som representerade Island. De tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 8 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 12 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Daði Freyr & Gagnamagnið?

 

Daði Freyr Pétursson föddes den 30:e juni 1992 i Reykjavik. När han var ett år gammal flyttade han med sin familj till Danmark och bodde där under åtta års tid innan de bestämde sig för att flytta tillbaka till Island. Daði har en examen i sociologi samt en Bachelor of Arts i ljudproduktion. 2017 tävlade han i Islands uttagning Söngvakeppnin då med bidraget Hvað með það? ellerIs This Love?, som den engelska versionen hette. Den gången blev det ingen seger, utan han fick nöja sig med en andraplats. 2020 gick det bättre då han vann tog sig hela vägen till samma situation och denna gång vann de – men trots det blev det ingen Eurovision den gången p.g.a. coronapandemin.

Gruppen Gagnamagnið leds av Daði och har hittills bara släppt två singlar, vilka är låtarna de tävlade med i Söngvakeppnin. Själva gruppen består av förutom av Daði  och hans fru Árný Fjóla Ásmundsdóttir även av sångerskan Sigrún Birna Pétursdóttir och deras vänner Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson och Jóhann Sigurður Jóhannsson.

Inför Eurovision 2020 var Daði Freyr & Gagnamagnið stora förhandsfavoriter med sitt bidrag Think About Thingssom Daði Freyr Pétursson själv stod bakom. När tävlingen sedan ställdes in blev Island framröstad som vinnare i flera inofficiella Eurovision-omröstningar, däribland i vår omröstning. Om de kommer att bli lika populära anno 2021 återstår att se för nu när de har blivit internt utvalda att tävla för Island igen kan nog vad som helst hända! Denna gång tävlar de med bidraget ”10 Years” som Daði Freyr Pétursson har gjort.

Hur valde Island till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Island både artist och tävlingsbidrag genom internval.

Valet blev ganska unikt i och med att det är första gången sedan 2005 som Island väljer att gå den vägen istället för att hålla en nationell uttagning som den traditionella Söngvakeppnin.

Artistvalet blev känt redan i slutet av oktober 2020 medan låten släpptes först fem månader senare, dvs. i mars 2021.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag gissar att det suger att vara islänning just nu. Jag menar, medan Daði Freyr & Gagnamagnið tillhörde favoriterna ifjol och rent av ser ut att ha stått som vinnare om man tittar på de inofficiella omröstningarna runt om i Europa, så blev det ju ingen ”första vinst” för Island i slutändan p.g.a. Coronan. Med stärkt självförtroende skickade de, såklart, Daði Freyr & Gagnamagnið i år igen – med lika höga förhoppningar. Tråkigt då att deras nya låt är en urtvättad, avskalad och slätstruken variant på fjolårsbidraget – och förmodligen helt utan vinstchans. Jag ska erkänna att jag gärna hade sett Island som vinnare ifjol, för ”Think about things” var lite av ett unikum i tävlingen. Trots att ”10 years” går i samma anda och dessutom bygger vidare på de skojfriska charmiga sättet som de hade ifjol, så är den mycket sämre. Man går från ESC-vinnare 2020, till designerad hiss-musik 2021. För i mina öron är detta musik vars enda plats är som pausmusik, mer minnesvärt än så är det inte. Tyvärr, med tanke på att de hade ”a good thing going” ifjol.


.

Jag förstod inte hypen förra året överhuvudtaget. Det tilltalade mig inte alls. Jag brukar gilla isländska bidrag, så ni förstår min besvikelse när de kom med beskedet att Daði Freyr & Gagnamagnið skulle representera dem igen. Han lever på vågen från förra året och skapar något liknande, men det blir ändå sämre. Förra året var det något nytt, i år är det bara en ljummen kopia. Han har uppenbarligen hittat sitt stuk och kör på det, men jag har väldigt svårt att smälta det. Tycker bara det är tråkigt, på gränsen till dåligt, och ser inte alls charmen i det.

Förra året satte jag 1,5 av ren godhet. Men detta är ju definitivt sämre. Så jag är ledsen Island, det blir en nolla till er. Ni hade kunnat vinna förra året men gnistan har slocknat. Dags att släppa Daði och tänka om.


.

Personligen förstod jag precis som Haris inget kring hypen kring Daði & Gagnamagnið förra året. Jag kan däremot förstå charmen med att vara avslappnad på scenen och att våga göra bort sig. Men att gå runt i grön mysdress och spexa runt som om det vore skolspex när du uppträder i världens största underhållningsprogram känns bara slöseri med tid. I alla fall med min tid. Årets låt är dock inte lika bedrövlig som fjolårets och därför blir det 1 poäng. Men det kommer nog ta 10 år för mig att gilla låten.

Nej, Island. Nästa år får ni faktiskt ta och väcka liv i Söngvakeppnin och skicka något mer vettig musik till Eurovision. Jag vet att ni har dessa resurser då er uttagning alltid innehåller bra musik. Ser fram emot det vintern 2022.


.

Trots att vi inte hade nån tävling förra året stod Island som vinnare i många länder när de röstade på ”låtsas”. Tyvärr kommer de inte i närheten av den kvalitéten i år. Visst är han en grym musikskapare men det här bleknar i jämförelse. Det är en skojig låt med toner från det förgångna men mina öron tröttnar fort.


.

Jag är rädd för att Daði Freyrs storhetstid kan ha passerat. ”10 Years” känns inte alls lika uppenbar som ”Think About Things”. Istället är det här ett mer ”vanligt” bidrag som korsar både syntpop och 70-talsdisco i ett. Jag tror att det stora problemet ligger rotat i hur man har mixat låten, det känns som om låten och Daðis röst är båda på ovanligt låg volym, ungefär som när man är ute på stan och hör musik från galleriorna i bakgrunden. Därför blir den här låten inte alls särskilt minnesvärd, inte ens trots att Daði och datamängden fortsätter vara sådär lustigt uppklädda som de brukar vara och gör allt för att sticka ut återigen. Lider verkligen för hans och bandets skull.


.

Alltså, de elementen jag gillade med Think About Things lever ju vidare i form av den här låten. Men satan så urvattnad den är i jämförelse. Det är som om Daði desperat försökt göra en ny version av samma låt men inte riktigt nått ända fram. Jag gillar det jag hör men är ändå besviken.


.

Daði Freyr och hans band Gagnamagnið var en frisk fläkt bland alla Eurovision-bidrag förra året. För första gången på väldigt många år hade Island haft stora möjligheter att vinna Eurovision Song Contest för första gången med låten Think About Things. Bland annat vann bandet ”Sveriges 12:a” samt ESC-Panelens inofficiella omröstning och fick många nya fans runt om i Europa. Årets låt är en funkig och glad disco-poplåt med mycket groove i samma anda som förra årets bidrag. men tyvärr kommer den inte alls upp i samma nivå och kultstatus. Det är dock kul att Daði Freyr och hans bandmedlemmar får en ny chans att tävla i ESC. Vi kan nog förvänta oss ett snyggt nummer med massa lustiga danssteg, en barnkör och massa stråkar. De gröna tröjorna som varje bandmedlem hade på sig ifjol med en pixlad avbild av sig själv, lär vara de samma. Det mesta är sig likt, bara att de kommer framföra en helt ny låt som inte är lika direkt eller favorittippad.


.

Jag ingår inte i gruppen av människor som fallit för hajpen som skapades i samband med Islands bidrag förra året. Jag är inte där i år heller.  Sångarens röst är dock speciell och tilltalande, och det finns en lekande musikalitet i musikstilen, men i år fastnar inte bidraget så hårt på minnet. Sen faller jag inte för mysklädeskoden de verkar ha. Det går inte ihop med min fallenhet för glitter och glamour.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Här skulle jag egentligen vilja lämna dem utanför finalen, men jag inser att både oddsmakare och fans verkar vilja se detta som ett topp-10 bidrag i finalen. Jag har svårt att förstå det ärligt talat, men jag tror att mycket kan bero på minnet från fjolårets bidrag. Kan det kanske rent av komma kompensationsröster till Island i år? Mycket möjligt – just därför vågar jag iallafall garantera dem en plats i finalen. Kanske rent av på ”rätt” sida på resultatlistan. Men om så blir fallet – så tror jag det beror på fjolårets bidrag.


Jag tror en hel del kommer tycka detta är sämre än förra året. Många ”casuals” kommer nog tycka det är barnsligt rent ut sagt. Men jag tror ändå det finns en liten gnista kvar som kommer ta Island till final. Mest lär den leva på minnena från förra året och en del sympatiröster. Detta är dock ingen vinnare.


Island hade nog sin chans ifjol att komma högt. Självklart kommer de att gå direkt till final men någon topplacering känns tveksamt.


Hans stjärnstatus får han att ta sig vidare helt klart. Hans coola röst och ståtliga framtoning går helt klart hem hos folket.Nåja, om vi ser till finalchanser så är det fortfarande någonting som Island borde klara ganska lätt, jag tror att de som gillar det här kommer med all sannolikhet mobilisera och rösta detta vidare. Jag såg själv vilket enormt följe som Daði Freyr & Gagnamagnið lyckades skapa ifjol. Däremot känns en vinst tämligen avlägsen.


Island går till final, inget snack om saken. Men någon vinst blir det nog dessvärre inte i år. Synd, då de blev snuvade på sin första seger förra året.


Som jag nämnde tidigare så hade Island haft stora möjligheter att vinna ESC ifjol. De tar sig lätt vidare till final i år och de kommer garanterat att vara med i toppstriden, eller tätt utanför. Nej, Island får nog vänta på sin första seger minst ett år till.


Detta är en svår tippning. Personligen tror jag inte de har en särskilt stor chans till finalplats, men med tanke på hur omtyckta de var förra året kan det gå hur som helst.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera