Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ryssland 2020


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Manizha med bidraget ”Russian Woman” som representerade Ryssland i Eurovision 2021. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 3 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 5 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Ryssland anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Ryssland 2021?


Foto & copyright: Manizha
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Manizha Dalerovna Sangin, här känd som Manizha, föddes den 8:e juli 1991 i Dushanbe i Tadzjikistan. Hennes karriär började redan när hon som 12-åring deltog i olika talangjakter för ungdomar, vilket sedan ledde till att hon medverkade tillsammans med olika musikgrupper som exempelvis Ru.Kola, Assai och Krip De Shin. Sedan år 2016 är hon dock endast soloartist och har släppt två studioalbum på egen hand. Förutom musiken är Manizha också engagerad i olika samhällsfrågor, inte minst höll hon år 2019 i en kampanj som var emot våld i hemmet.

I början av mars 2021 stod det klart att Manizha skulle tävla i den ryska Eurovisionuttagningen där hon vann om än med liten marginal till tvåan. Bidraget hon tävlar med heter ”Russian Woman” och den har hon gjort tillsammans med Ori Avni och Ori Kaplan.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Ryssland att utse artist och tävlingsbidrag genom en nationell final. Tre bidrag hade valts ut och därefter fick tittarna välja ut en av de tre som representant. Finalen innehöll även en rad välbekanta gästartister från Eurovision: artisten och låtskrivaren Philipp Kirkorov (1995), sångerskan Polina Gagarina (2015) och Dima Bilan (2006 och 2008).

Det kan noteras att finalen, som ägde rum i en TV-studio i Moskva, kunde ha publik närvarande som inte behövde hålla social distans och/eller bära munskydd. All publik var dock tvungen att vara sittande.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Rysslands tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Ryssland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Man har ju alltid lite av en hatkärlek till Ryssland, i alla fall sedan landet blev en het politisk potatis i ESC-sammanhangen. Det är numera ett av få länder som man som ESC-fan verkligen aldrig vill ska vinna, med tanke på landets brist för respekt för mänskliga rättigheter i allmänhet och HBTQ-rättigheter i synnerhet. Ett ryskt värdskap i ESC skulle bli problematiskt, minst sagt. Men i år tror jag inte den faran är så värst stor, för det här är inte tillräckligt brett rent musikaliskt för att slå utanför det ryska inflytandeområdet (läs gamla sovjet). Det här är ett kaxigt försök till modern hip-hop, med en nationalistisk touch för extra röster från ryska minoriteter. Men mycket mer är det inte, och jag tror att många som bor väster om Dnepr kommer se igenom det här. Jag kan visserligen gå igång lite grann på den musikaliska ambitionen, de kaxiga samplingarna och den närmast nationalsångsmässiga refrängen, men utförandet är totalt intetsägande för mig. Det finns säkert vinkningar och gömd symbolik i utförandet och låttexten som man bara förstår om man är ryss, men jag förstår såklart inte det. Nej, detta är inte godkänt i min bok.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Ryssland har hittills bara missat finalen en gång, och jag är tveksam på om man verkligen kommer att missa den igen. De brukar nästan alltid klara sig vidare med vad de än skickar, men samtidigt är det alltid lite beroende på hur många välvilliga grannländer de har med sig. I år har ju både Armenien och Belarus kastat in handduken, två länder som alltid ger sin 12:a till Ryssland. Just därför är det lite tveksamt hur bra de faktiskt kommer att lyckas, men jag tippar att de tar sig vidare med ett nödrop och landar på ca 13-17:e plats i finalen.

 


    


Ryssland är ett kontroversiellt land i Eurovision-sammanhang. Dock tror jag inte den kontroversen sträcker sig längre än ESC-bubblan. Tror inte den vardagliga tittaren bryr sig så mycket om politik när de sätter sig framför tv:n på lördagskvällen för att se tävlingen.

Först och främst vill jag säga att jag är fruktansvärt besviken att tävlingen inte blev av förra året, just för att Ryssland hade det bästa bidraget förra året. Little Big var underhållning på en ny nivå och jag är rätt säker på att vi nu hade haft Moskva 2021 istället för Rotterdam igen. Hade hoppats på att vi skulle få se dem i år igen, men istället får vi Manizha. Alltså låten är något förvirrande. Den vill så mycket och blandar så många olika musikstilar att den inte riktigt har någon struktur. Måste dock säga att jag älskar den ryska refrängen. Den är maffig och sticker ut. Hiphopen är jag inte så värst imponerad av.

En annan sak som slog mig med detta bidrag är budskapet. Det handlar om kvinnor och att stärka dem. Hade detta bidrag kommit från vilket land som helst i väst så hade fansen skjutit det till skyarna, men inom denna bubbla är föraktet mot Ryssland så starkt att man ser förbi det.

Jag kommer ge det en 3:a. Personligen väljer jag att inte titta på ursprunget utan dömer låten i sig. Och ja, refrängen är i mitt tycke så pass bra att den förtjänar något extra poäng. Men bristen på struktur drar ner betyget något.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Ryssland lär gå till final. Jag skulle bli förvånad om den inte gjorde det. Man har missat final en gång i historien och de brukar krångla sig vidare oavsett vad de skickar. Men jag sätter ändå inte en grön tumme rakt av för den lär inte vara i toppen av semifinalen.

 Jag kan först konstatera att Ryssland har gjort ett megastort misstag i att inte skicka Little Big igen. För ingen av de tre låtarna som tävlade i årets ryska nationella final var inte ens i närheten av att kunna uppnå en vinst i årets Eurovision. Manizha gör förvisso ett tappert försök och det finns en charm här tillsammans med ett viktigt budskap (som hon har blivit ovärdigt kritiserad för på hemmaplan). Men jag går inte igång på det här speciellt mycket och därför blir låten för mig bara svalt godkänt. Eller snarare instämmer jag med min kollega Adrian och säger att låten inte är godkänd.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Hade förra årets (inställda) Eurovision blivit av som det var tänkt hade det nog kunnat stå Moskva och inte Rotterdam under årets Eurovisionlogga. Detta i och med Little Bigs fenomenala virala succé ifjol. I år när tävlingen blir av och då utan Little Big ser jag sannolikheten för ett Eurovision i Moskva 2022 som rätt obefintlig. Men trots det tror jag ändå att Ryssland tar sig till final även om det är med tveksamhet. Därför blir det gula tummar för mig denna gång.Lite besviken på Ryssland i år. Med tanke på förra årets bidrag hade de en del att leva upp till och då skickar de nån slags rysk version av rap eller vad man nu ska kalla det. Inget vidare i mina öron men det är ett parti i låten som jag gillar skarp dock därav min tvåa. Då låter det lite mer folkligt och etniskt och får en helt annan vibe.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Ryssland brukar få mycket röster men undra om den här låten går hem hos den stora massan. Känner att de behöver jobba lite mer på scenshowen i så fall.Ja… vad har man gjort här egentligen? Om jag ska försöka förklara mitt resonemang så kan jag bara dra liknelsen att man tagit fram en stor gjutjärnsgryta där man slängt i lite amerikanskt rappande och folkliga element, rört runt i grytan och sen tillsatt ett klassiskt stark tjej-budskap och lite kontrovers på det. Det blir en soppa som tyvärr saknar lite av en helhet för mig, utan snarare blir det som att det är fler låtar i en som inte går ihop med varandra. Dessutom, om jag läst mina källor rätt, så var det också så att när Ryssland valde att köra den urvalsprocess man gjorde, så hade Manizha fått veta så sent som en vecka innan uttagningen ägde rum att hon hade blivit antagen, och fick då skynda sig med att skriva ihop en låt. Därför känns denna låt inte helt färdig, trots en re-vamp på det.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Från början var jag osäker på Rysslands chanser just i år, inte minst med tanke på att de och Ukraina (som vi ska komma till senare) lär konkurrera mycket om den östeuropeiska etnopopen. Men efter att ha sett oddsen så är jag nog säker på att Ryssland kommer fixa en ny finalplacering. Däremot tror jag inte att de kommer nå de där topprankingarna som de gjort med t.ex Sergey Lazarev eller med deras fredspekoraler. Tror snarare vi får förvänta oss att det blir en placering utanför topp 10.


    


Egentligen borde jag tycka mer om låten än vad jag faktiskt gör då jag vanligen faller för sådan här musik. Dessutom sjunger de ju för en gångs skull på det egna språket, åtminstone delvis.

Största problemet är att jag tycker låten är en aning cringe, inte så att den blir olyssningsbar, inte alls. Men tillräckligt för att dra ner mitt betyg.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Ryssland har bara misslyckats med att kvalificera sig för finalen en gång tidigare, nämligen 2018 när de ansträngde sig för att åka ut…

Jag tror visserligen de går vidare i år och kan sluta på vänstra halvan av poängtavlan. Men jag skulle och andra sidan inte bli förvånad om de åkte ut redan i semifinalen i år.

 Först och främst jättetråkigt att Little Big inte blir Rysslands representant i år efter succén med “Uno” ifjol. Hade tävlingen gått av stapeln ifjol så tror jag mycket väl att Ryssland hade kunnat vinna hela klabbet. Istället går vi från ett dansant humorbidrag till hiphop med ett viktigt budskap. Manizhas låt är sannerligen en kamplåt för alla kvinnor runt om i världen. Kul att återigen få höra lite ryska, det var länge sedan Ryssland hade med det i sina bidrag. Jag noterar även att jag verkar vara den enda i ESC-Panelen som uppskattar årets ryska bidrag.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag tror inte att Ryssland kommer vara inblandade i någon toppstrid i år. Det kan t.om bli tufft att kvala in till ESC-finalen. Det är långt ifrån givet att man tar sig vidare från semin.

 


 


Sånt skräp! Jag var nästan beredd att ge 1 poäng för att det är på ryska och att man hör landets toner i låten, på ett bra sätt på ett par ställen, men ack jag kvider av det här. Antingen är jag av en annan generation som inte alls förstår det här eller så måste jag lyssna åtskilliga gånger för att kunna höja det här bidraget överhuvudtaget.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Bottennotering för Ryssland i år. Ett bidrag att glömma!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen