RYSSLANDS UTTAGNING. TV-bolaget Channel One valde att utse Rysslands artist och bidrag genom en nationell final.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Beskedet om uttagningsform dröjde länge, och i början av mars (och slutet av uttagningssäsongen) kom beskedet att Ryssland skulle hålla en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag till Rotterdam. Det blev således första gången sedan 2012 som publiken fick vara med och avgöra vem som ska få representera Ryssland i Eurovision Song Contest.

 

Upplägg

Finalen ägde rum den 8:e mars men fram till dess fanns det inget startfält bekräftat, utan det var först i direktsändningen som det sades att tre låtar skulle delta i en mindre publikomröstning. Fjolårets representant Little Big fanns däremot inte med på startlistan men de deltog som öppningsakt med sin låt ”Uno”. Det fanns även andra Eurovision-gäster i programmet som uppträdde med sina tidigare Eurovisionbidrag: artisten och låtskrivaren Philipp Kirkorov (1995), sångerskan Polina Gagarina (2015) och Dima Bilan (2006 och 2008).

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 8:e mars utsågs sångerskan Manizha med bidraget “Russkaya Zhenschina (Russian Woman)” som representant för Ryssland i Eurovision 2021.

 

 

Finalen

I finalen i Rysslands uttagning ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Ryssland i Eurovision 2021. Startfältet tre tävlande bekräftades i sändningen, vilket gjorde att vi inte kunde tycka till om låtarna inför. Därför får du se våra kommentarer och topplistor nu i efterhand.

 

Fakta

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Therr Maitz – “Future Is Bright”
 2. #2Mashi – “Bitter Words”
 3. Manizha – “Russkaya Zhenschina (Russian Woman)”

 

 

Resultat


Foto & copyright: Manizha
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångerskan Manizha med bidraget “Russkaya Zhenschina (Russian Woman)” som kommer att få representera Ryssland i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen som avgjordes den 8:e mars 2021.

Så här såg det ut i sändningen när vinnaren framförde sitt bidrag:

 

Så var finalen

Ryssland var sent ute med att välja artist och bidrag och det var först i början av mars som ryska Channel One kom med ett besked om att en nationell final skulle anordnas. Finalen avgjordes den 8:e mars och fram till dess valde Channel One, som anordnade finalen, att inte avslöja vilka artister och låtar som skulle tävla. Det innebar att startfältet avslöjades först i själva sändningen.

Finalen pågick i cirka en timme och hade tre tävlande och resultatet avgjordes genom tittarröstning. Förutom tävlingsbidragen uppträdde 2020 års tilltänkta ryska representant Little Big som öppningsakt i programmet. Det fanns även andra Eurovision-gäster i programmet som uppträdde med sina tidigare Eurovisionbidrag: artisten och låtskrivaren Philipp Kirkorov (1995), sångerskan Polina Gagarina (2015) och Dima Bilan (2006 och 2008).

Det kan noteras att finalen, som ägde rum i en TV-studio i Moskva, kunde ha publik närvarande som inte behövde hålla social distans och/eller bära munskydd. All publik var dock tvungen att vara sittande.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Manizha – Russkaya Zhenschina (Russian Woman) (39,7%)
 2. #2Mashi – Bitter Words (35,7%)
 3. Therr Maitz – Future Is Bright (24,6%)

 

Tycker du att Ryssland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer


 1. #2Mashi – “Bitter Words”
 2. Manizha – “Russkaya Zhenschina”
 3. Therr Maitz – “Future Is Bright”

Kommentar: Spontant skulle jag säga att det var en ganska bra final i Ryssland, även om jag kan tycka det var lite märkligt att startfältet meddelades så pass sent som det gjordes. Egentligen tycker jag inte någon av låtarna var några höjdarbidrag men både duon #2Mashi och Manizha hade ändå helt okej bidrag, och jag tycker att rätt låt vann även om jag nu personligen hade vinnaren som tvåa. Det blir till att lyssna fler gånger och kanske även i studioversion inför Rotterdam.


 1. Manizha – “Russkaya Zhenschina”
 2. #2Mashi – “Bitter Words”
 3. Therr Maitz – “Future Is Bright”

Kommentar: Man kan med säkerhet säga att rätt låt vann. Hur vida vinnarlåten kommer ha något i toppstriden att göra i Rotterdam kan diskuteras. Men den sticker ut, till skillnad från de övriga två bidragen som framstår som helt annonyma i sammanghanget.

 


 1. Manizha – “Russkaya Zhenschina”
 2. #2Mashi – “Bitter Words”
 3. Therr Maitz – “Future Is Bright”

Kommentar: Först och främst jättetråkigt att Little Big inte blir Rysslands representant i år efter succén med ”Uno” ifjol. Men den här finalen hade två starka uppföljare (Manizha och #2Mashi), medan Therr Maitz inte var en lika stark kandidat för mig. Manizhas låt gillar jag allra bäst och därför är jag jätteglad att låten vann! Budskapet i låten känns väldigt passande, särskilt så här på internationella kvinnodagen. Det blir sannerligen en kamplåt för alla kvinnor runt om i världen. Kul att återigen få höra lite ryska, det var länge sedan Ryssland hade med det i sina bidrag.

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera