« Inför ESC Schweiz 2020

Inför ESC Schweiz 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Gjon’s Tears med bidraget ”Tout l’Univers” som representerade Schweiz i Eurovision 2021. Han tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 16 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 11 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Schweiz anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Schweiz 2021?


Foto & copyright: SRF/Oscar Alessio
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Gjon’s Tears, egentligen Gjon Muharremaj, föddes den 29:e juni 1998 i Broc i Schweiz. Han har däremot sitt ursprung i Albanien då hans föräldrar kommer därifrån.

Redan som barn visade Gjon på sin sångtalang då han som 12-åring kom trea i Albaniens motsvarighet till talang, som bara ett år senare följdes upp med ännu ett talangprogram: Die grössten Schweizer Talente. Sedan var det tyst några år innan han år 2018 släppte låten Babi som gick väldigt bra i Albanien. 2019 prövade han lyckan i den franska versionen av The Voice och nådde semifinal.

Inför Eurovision 2020 röstades Gjon internt fram i Schweiz Eurovision-uttagning med låten Répondez-moi. Bidraget gjorde han tillsammans med Alizé Oswald, Xavier Michel och Jeroen Swinnen och handlingen kretsade kring existentiella frågor som “varför är vi här?”, “var kommer vi ifrån?” och “vart är vi på väg?”. Låten framfördes på franska vilket var första gången på tio år som Schweiz sjöng på franska i tävlingen. Bidraget var en av favoriterna hos spelbolagen att ta hem segern och om de hade rätt eller fel kommer vi aldrig att få veta i och med att tävlingen ställdes in p.g.a. coronapandemin.

Snabbt som beslutet att Eurovision 2020 hade ställts in blev Gjon per omgående klar att tävla för Schweiz det här året istället och efter månader med interna omröstningar och sedan en lång väntan stod det i mitten av mars 2021 klart att han ska tävla med bidraget ”Tout l’Univers” som han har varit med och gjort tillsammans med låtskrivarna Nina Sampermans, Wouter Hardy och Xavier Michel.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Schweiz både artist och tävlingsbidrag genom internval. Den 21:a mars 2020, alltså mer än ett år innan årets tävling, stod det klart att Gjon’s Tears skulle representera Schweiz igen i tävlingen! Metoden för att välja ut hans tävlingsbidrag blev åter en process där två jurygrupper – en publikpanel och en musikexpertjury – fick rösta fram en vinnarlåt bland ett antal låtar. Under sommaren 2020 anordnades olika låtskrivarcamps från vilka bidragen skickades in och som juryerna fick bedöma. Sedan spelades alla låtar in med Gjon som framförde dem live innan juryerna gjorde sitt slutval. Bidraget som vann den interna omröstningen blev klart redan i november 2020, däremot presenterades låten först officiellt i mars 2021.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Schweiz’ tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Schweiz kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Det har varit mycket snack om den här låten, då den var den tidiga oddsfavoriten till vinsten i årets ESC. Även om den inte längre är det, så kämpar jag med att förstå den här låtens storhet. Visst, jag märker likheterna med ”Arcade” – det är samma stämning i låten, samma allvarsamhet, samma känsloläge. Men låten har inte alls samma uppbyggnad, inte samma artisteri, och är tyvärr inte lika bra producerad som ”Arcade”. Faktum är att jag tycker att låten som bäst är okej – inte mer. Gjon gör väl en rätt bra insats för att bära låten, men i mina öron så blir det en del fel. Dels har jag svårt för falsettsång – som live tenderar att bli falskt. Dels så sjunger han på franska, vilket gör att mycket av låtens mening går mig förbi. Jag förstår att det handlar om något sorgligt, men exakt vad vet jag inte. I slutändan så har jag svårt att ta ställning till den här låten, trots att den är menad att beröra mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Först och främst är detta ett av de bättre bidragen i semifinal 2, oavsett vad man kan ha för åsikter om det. Man kan inte förneka att detta, bara i sitt produktionsvärde, sopar banan med mycket annat i startfältet. En finalplats är därför given. Men i finalen så tillhör jag skeptikerna, för jag har svårt att se någon större framgång. Eventuellt kan jurygrupperna hjälpa den till topp-10, och eventuellt de franskspråkiga tv-tittarna (d.v.s. Frankrike och Belgien). Men att låten skulle vinna stöd utöver detta har jag svårt att se, så möjligtvis att man landar på 8-9:e plats som bäst?

 


       


Gjon är tillbaka för Schweiz igen. Rätt tänkt och ett utmärkt val. Hur är uppföljaren då? Det går givetvis att dra paralleller till förra årets bidrag. Även om de båda är ballader med sorgliga och mörka undertoner så tycker jag de skiljer sig åt. Till skillnad från Bulgarien så tycker jag detta är spännande och det berör mig. Falsett är inte min grej i vanliga fall, men när någon sätter det så bra som Gjon gör så ryser man i kroppen. Hans röst är väldigt unik.

Jag älskar mörker. Detta är mörker gjort på rätt sätt i min bok. Sedan är jag väldigt svag för franska och det lyfter låten och dess mystik ännu mer. Kanske årets bästa låt? Från mig får den full pott.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Av de favorittippade låtarna just nu så är nog detta den enda låten jag faktiskt gillar. Konkurrensen är dock väldigt tuff i år och ju mer vi närmar oss tävlingen desto mer ovisst känns det. Gjon kommer sjunga Schweiz till final. Där slåss han om titeln, men om han tar den låter jag vara osagt.

 Alla var så himla frälsta över Schweiz ifjol medan jag själv tycker att den låten var mer som en Arcade version 2.0. Årets schweiziska bidrag är något bättre men jag kan fortfarande inte se Gjon’s Tears som slutgiltig vinnare av årets tävling. Det är som att det saknas något som gör helheten till en vinnare.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är lätt att lägga ihop 1+1 och skicka Schweiz direkt till final, för det finns ingenting som talar för att Gjon’s Tears missar att få en finalplats. Hur högt han kommer är svårt att sia om, men jag blir inte förvånad om han lyckas bräcka Luca Hännis fjärdeplats 2019. Det skulle i så fall innebära guld, silver eller brons. Och Schweiz är ju trots allt ett land som har väntat på en sådan pallplats sedan 1993!

 Ja vad ska man säga om detta underverk till artist. En vacker låt framförd på bästa sätt av Gjon. Dock får jag inte riktigt samma magiska känsla som förra året men näst intill.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Solklar kvalificerande kandidat!

 Gjon’s Tears kommer tillbaka med en något mer upplyftande låt jämfört med ”Répondez-Moi”. Att jämföra dessa är som att jämföra depression med acceptans. Därför känns det uppfriskande att lyssna på ”Tout l’univers”. För även om den har en sorglig underton den med så inger den en hoppfullhet också. Den är positiv utan att den för sakens skull tappar kontakt med sin samtid. Klart godkänd! Det fanns dock en sak som störde mig lite grann och det var att det blev lite väl mycket falsett för Gjon’s Tears. Förhoppningsvis kanske jag vänjer mig om han sätter allt rätt när det är skarpt läge. Stark trea blir det.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Här har vi en kille som ska bärga hem Schweiz tredje guld. I alla fall känns det som om att det här är låten att slå i år. Visst, man kanske kan likna detta med en Arcade-kopia återigen, men till skillnad från den så tror jag Schweiz bör ha förmågan att ge ”Tout l’univers” ett mycket starkare scennummer som kan beröra många.

 Så vackert, så elegant. Gjon visar för andra året i rad var skåpet skall stå med sin lågmälda men fantastiskt vackra låt. Skulle vilja påstå att den är minst lika bra, kanske till och med bättre än Répondez-moi. Om inte Sverige vinner i år så skulle jag bli minst lika glad om Schweiz gjorde det.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Schweiz är segertippade i år. Enda som talar emot är att låten påminner om Arcade, och att efterlikna tidigare vinnare brukar inte gå hem. Men det kan räcka hela vägen.

 Jag hade svårt för hans Répondez-moi och jag kan inte säga att jag är helt såld på årets “Tout l’Univers” heller. Båda låtarna är snyggt producerade och påminner mycket om Duncan Laurence’s Arcade. Gjon sjunger helt fantastiskt och jag är därför inte förvånad över att bidraget har seglat upp som en av årets storfavoriter i tävlingen. Hans röst är verkligen trollbindande. Så länge man har en riktigt stark sångare kan man komma långt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Schweiz är en potentiell vinnarkandidat och skulle de vinna skulle det absolut vara välförtjänt, men jag har andra favoriter till segern personligen.

 


 


Artisten är magisk. Att bara lyssna på när han framför sina låtar vid en flygel är så naket, rent och berörande. Förra årets bidrag kröp fullständigt under skinnet på mig. Det gör det inte i år på samma sätt, men är inte långt ifrån. Det är något skört över låten. Som en blomma som sakta vecklar ut sig mot solljuset. Schweiz har gjort det igen och jag åker mycket gärna dit i maj nästa år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Gjon’s Tears kommer garanterat få en finalplats. Hur väl han tar sig i tabellen återstår att se. Jag hoppas magin består och att han kan slå sig på bröstet i toppstriden.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera