« Inför ESC Schweiz 2021

Inför ESC Schweiz 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Marius Bear med bidraget ”Boys Do Cry” som representerade Schweiz. Han kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 4 av 17. Schweiz tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 5 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Marius Bear?

 

Artisten Marius Hügli, som artist kallar sig för Marius Bear, föddes den 21:a april 1993. Han hade enligt uppgifter från början planer på att arbeta med så kallade entreprenadmaskiner men 2016 tog allt en ny vändning då han istället började satsa på en karriär som gatumusikant i hemlandet Schweiz samt i grannlandet Tyskland.

Detta ledde så småningom till att han lärde känna en musikproducent som tog med honom till New York och det var starten på den musikaliska resa han befinner sig idag. Bland annat har Marius fått en stor succé med sitt album Not Loud Enough.

Näst på tur väntar Eurovisionscenen i Turin där han representerar Schweiz med låten “Boys Do Cry” som han har gjort med Martin Gallop.

Hur valde Schweiz till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 valde Schweiz både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval.

Varje år sedan 2019 har Schweiz låtit anordna en årlig internomröstning där en större publikpanel och en expertjury tillsammans får vara med och rösta fram en vinnarlåt. Modellen har hittills gett god utdelning då landet har lyckats ta sig tillbaka till toppen igen, och i alla fall ifjol lyckades Gjon’s Tears nå tredjeplatsen vilket Schweiz senast gjorde år 1993!

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här har vi då efterföljaren till Gjon’s tears från ifjol – som paradoxalt nog låter mer som en bluesinspirerad version av Bulgariens låt ifjol. Nu gillade jag ju faktiskt Bulgariens bidrag ifjol, medan Schweiz’ bidrag snarare föll rätt platt för mig. Just därför känner jag ändå att detta är en skön låt som tilltalar mig, om än att den är rätt ointressant. Här blir det lite mer atmosfärskapare än faktiskt ESC-bidrag av det hela, och det är väl inte helt fel – men i sammanhanget så passar det kanske inte så bra.


.

Vad tycker jag om Schweiz bidrag i år? Jag gillar låten men den hör inte hemma i Eurovision tyvärr, den hör hemma i någon Disneyfilm. Man går också från att i fjol vara stortippad att vinna Eurovision med Gjon’s Tears till detta, tråkigt men så är det.


.

Jag har inte så mycket att säga om detta. Schweiz hade två år i rad bland tävlingens starkaste ballader. I år har de en av årets mest bortglömda låtar. Det är tråkigt och det händer liksom ingenting som får mig att vilja lyssna vidare. Texten är väldigt kliché för 2022. Allt med låten är så intetsägande för mig personligen. Framför allt så glömmer jag att den ens är med i tävlingen. Det är definitivt ett av årets sämre bidrag.


.

Schweiz’ låt påminner väldigt mycket om gamla retrolåtar från förr och det känns trevligt. Låten i sig är en fin ballad som jag tror gör sitt rätta esse på livescenen då man får se exakt hur artisten själv har tänkt sig att framföra låten. I övrigt en bra låt men inte i år heller blir Schweiz min favorit.


.

Vill man inte gå på toa i reklampausen kan man alltid passa på under detta bidrag för du kommer inte missa något. Snoozefest deluxe! Stråkar är alltid trevligt och tankarna vandrar till snöklädda marker och juletid vilket inte passar jättebra i detta sammanhang. Att gå från Gjon’s Tears till det här!!!!???


.

Alltså, det är ingen dålig låt egentligen. En ballad som börjar avskalat för att sen krydda i lite r&b och jazz-element längre in i låten. Och så Marius som ändå säljer in ett budskap som kommer vara aktuellt i många år. Ändå mynnar allt bara ut i att jag tycker låten är okej men inte mer än så. Kanske att texten balanserar på den tunna linan mellan trovärdigt och kliché. Och sen kan jag tycka det är lite synd att Schweiz inte skickar nånting på italienska med tanke på att tävlingen ändå hålls i Turin som inte ligger särskilt långt från Schweiz.


.

Priset för årets största besvikelse måste ändå gå till Schweiz. De senaste 10 åren har Schweiz varit ett av mina absoluta favoritländer i Eurovision (näst efter San Marino). Men jag skulle kunna sammafatta årets bidrag med ett ord, underväldigande.

Okej, nu är jag kanske väl orättvis. Bidraget bör ju jämföras med 2022 års övriga bidrag, och inte Schweiz tidigare bidrag. Ärligit talat så är det inget fel på låten, och hade något land jag inte bryr mig om (exempelvis Belgien eller Österrike) skickat låten hade jag inte ägnat den en tanke. Låten är lugn, avskalad och helt okej att lyssna på. Marius framför den bra, men något mästerverk är det knappast.


.

Schweiz brukar på senare tid välja ut sina bidrag internt istället för en tv-sänd nationell final och det har gett resultat i positiv bemärkning. De senaste två gångerna har det resulterat i en 4:e plats (2019) och ifjol en 3:e plats. Årets bidrag är en sentimental, finstämd och vacker ballad om att våga visa känslor som kille. Ett ämne som ligger i tiden, helt klart! Sångaren lyfter låten.


.

Schweiz har under flera år haft med låtar som verkligen tilltalat mig. I år är det dock inte så. Låten i sig är inte dålig, men är samtidigt inte något som fäster. Det är ett bidrag som fungerar fint på ett evenemang där man sitter ner och äter middag en höstkväll med arbetskamraterna på Rondo.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
19,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Nu är det ändå så att jag tror att Schweiz går till final igen, mest för att man sticker ut så mycket som man gör – och för att man ändå förmodligen har juryn med sig. Jag har inga problem med att se denna i final, men det kommer ju garanterat inte bli någon ny topplacering för Schweiz i år.


Min gissning är att Schweiz tyvärr missar final i år. Kommer bli för tråkig för tittarna och juryn.


Schweiz kommer inte kamma hem några topplaceringen med den här smörjan. De går från toppen till att inte ens få delta i finalen är min gissning.I Schweiz’ fall kommer allt att avgöras där och då på scenen utifrån vilket slags liveframträdande det blir. Jag hoppas personligen att det blir ett avskalat nummer i nedsläckt lokal för det skulle passa bäst. Men om Marius bara står helt stilla i en upptänd lokal då finns risken att det glöms bort. Nackdelen här är tidigt startnummer och att det kommer andra ballader efter honom som jag personligen kommer ihåg mer. Känns precis som med Litauen att det kan bli både flipp eller flopp av det här.


Visst finns det folk som gillar det avskalade och enkla men det finns bättre alternativ än det här. Folk kommer att kolla sina sociala medier under tiden som den här låten framförs, det kan jag lova er.


Håller Schweiz på att tappa momentum? Det är någonting jag märker av när jag ser hur försnacket går. Ganska tyst om Schweiz, och jag funderar lite grann på om det är så smart att skicka en ballad med manlig solist med tanke på hur illa det gick för den större delen av de låtarna förra året. Tror det kommer stå och falla med hur Marius säljer låten.Saken är ju att någon måste åka ut redan i semifinalen. Jag kan tänka mig att Marius kammar hem ett skapligt antal poäng hos juryn, men hos tittarna lär det bli en bottenplacering. Det kommer inte att räcka.

Personligen ser jag gärna att Schweiz kvalificerar sig. Men pessimisten inom mig brukar ha rätt, och han hävdar bestämt att Marius Bear får packa väskorna redan på tisdagskvällen.


Det är svårtippat om utgången för Schweiz. Deras formkurva har ju pikat spikrakt uppåt och det gick ju bra sist man ställde upp med en finstämd ballad. Men jag ställer mig tveksam till om det här verkligen räcker för att ens kvala in till final är jag rädd för.


Har svårt att se att denna tar sig till final. Det är lite svårtippat då vi har en fenomenal sångare som kanske tar hela publiken med storm, men det blir antingen gult eller rött ljus på denna.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera