« Inför ESC Albanien 2020

Inför ESC Albanien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Anxhela Peristeri med bidraget ”Karma” som representerade Albanien. Hon tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 11 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 2 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Anxhela Peristeri?

 

Anxhela Peristeri föddes den 24:e mars 1986. Hon är en etablerad albansk sångare, låtskrivare och modell från staden Korçë i östra delen av landet.

Hon fick sina första lektioner i sin hemstad, avslutade gymnasiet i Tirana och tog senare examen från den akademiska fakulteten i Grekland. Hon har därefter släppt en rad låtar både som soloartist och tillsammans med andra. Dessutom har hon medverkat i landets Festivali i Këngës flera gånger varav första gången var år 2001 med ”Vetëm ty të kam”. Efter många års frånvaro från albansk tv och scener markerade 2014 sångerskan sin återkomst med en ny låt med titeln ”Female Media”. Trots att hon hade bott i Grekland i flera år valde hon att återvända till den albanska publiken. Sångerskan bor nu i Tirana och deltar regelbundet i festivaler och shower som äger rum i Albanien. Sångerskan har under åren medverkat i X Factor Greece, Your Face Sounds Familiar och Kënga Magjike, den sistnämda en annan populär albansk sångtävling, som hon också vann 2017 med låten ”E Çmëndu”.

Hösten 2020 meddelades det att Anxhela var en av de tävlande i Festivali i Këngës med bidraget ”Karma” som blev en av förhandsfavoriterna. Bidraget tog sig till final där låten vann juryröstningen. Låten är gjord av Olti Curri och Kledi Bahiti.

Hur valde Albanien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Albanien att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Festivali i Këngës 59. Den 21:a, 22:a och 23:e december 2020 avgjordes uttagningen där först 25 bidrag fick framträda två gånger på scenen, först i originalversioner och sedan i nedtonade/akustiska versioner, innan programmets jury utsåg finalisterna. Dessa bidrag fick framföras igen innan juryn till sist korade en vinnare. När resultatet meddelades avslöjades endast topp 3 som fick ta emot varsin statyett.

På grund av coronapandemin gjordes uttagning om något, bland annat slopades liveorkestern och dessutom hölls uttagningen utomhus istället för i Pallati i Kongreseve. Det fanns heller ingen publik på plats förutom de tävlande artisterna och produktionspersonalen.

Inför Eurovision har ”Karma” bearbetats om något, men grunden är densamma som det var i Festivali i Këngës. Originalversionen finns att se här.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Okej, vi måste prata om den här musikvideon först. Vaddå överproduktion??! Ekivoka bröllopsklänningar, dåligt animerade CGI-moln, albanska The Shining-tvillingar, hemliga rum med strobe-lampor, mystiska män i ögonskugga? Ja, den här musikvideon borde få nått typ av pris, för jag vet inte om det går att toppa det här. Dessutom har man satt ribban så orimligt högt att man helt enkelt inte kan producera nått liknande på scenen i Rotterdam – vad man än gör kommer bidraget att bli rätt platt live. Nu är det inget fel på vare sig låten eller artisten, men vi har ju hört detta förut. Detta är vad Albanien brukar komma med, och även om det är pampigt och spännande med etno-feeling, så är det ingen kioskvältare – iallafall inte för mig. Det här blir lite av en stor gäspning för mig, och hoppas på att nästa års albanska bidrag blir bättre.


.

Jag antar att oddssättarna har en gnutta rätt. Jag hade helt glömt bort den här låten. Det har potential och en stark refräng, men ändå glömmer jag bort det. Det låter lite 2005 över det hela, så det kan ju vara anledningen.

Tycker inte låten i sig är dålig och Anxhela är en vass sångerska. Jag har inget emot att det låter 2005, för Albanien har en tendens att låta så. De är några år efter resten av världen vad gäller musik. Antar att alla år av isolation fortfarande gör sig påmind. En tvåa och en axelryckning från mig för hon sjunger bra och alla älskar vi det förflutna liksom.


.

Här har vi en av årets mest underskattade låtar. När Anxhela vann Festivali i Këngës ifjol trodde jag att den här låten skulle vara på fansens alla topplistor. Men av någon anledning är det som att alla har glömt bort den och det hoppas jag vid allt att det inte händer den 20:e maj! Anxhela sjunger jättebra och tävlar med en härlig låt med otroliga rytmer. Själv tycker jag att Albanien levererar fullt ut och de blir bara bättre och bättre med åren. Det började någonstans med ”Mall” 2018 och sedan har det bara blivit bättre. Albanien får gärna komma högt i år för mig.


.

Nu har vi att göra med en riktig powerpuff-pingla. Så stark i sin framtoning och röst att hon kommer nog imponera stort och jag hoppas verkligen framträdandet blir så pampigt som hon förtjänar. Det känns äkta och innerligt.


.

Den sydosteuropeiska etnopopen har blivit mer och mer av en bristvara i ESC, och därför tycker jag det är skönt att Albanien ändå fortsätter bära fanan med den musiken så den fortsätter leva vidare. Detta var en av de låtarna jag hade högst på min lista i Albaniens uttagning, och med dess vinst blir detta ytterligare en bland många albanska låtar som jag verkligen gillat. Anxhela gör precis vad hon ska, låten gör precis vad den ska. Det kanske inte återuppfinner hjulet på något vis, men man gör inga konstigheter heller.


.

Albanien gör som Albanien gör mest och skickar en dramatisk ballad framförd av en kvinnlig sångerska. Det är visserligen lite tröttsamt att de kör samma koncept år efter år. Men jag tycker samtidigt att de bara blir bättre och bättre på det de gör. Jag gillar Karma och tycker det var rätt av landet att skicka den låten, trots att jag hade andra favoriter i uttagningen.


.

Min förhandsfavorit från den albanska nationella uttagningen vann och jag är helnöjd att det blev just Anxhela Peristeri med låten Karma som representerar Albanien i Rotterdam. Det är en dramatisk balkanballad med blandning av rock, etno och pop. Jag stör mig lite på att de gjort om den (till det sämre) och dragit ner på tempot en aning. Den var mer fartfylld och med större power från början. Nåja, Albanien är fortsatt en av mina personliga favoriter i år. Ett av deras bästa bidrag i tävlingen genom tiderna helt klart och full pott från mig.


.

Albanien bidrar i år med ytterligare en stark låt och tycker de har hållt nivån flera år i rad nu. Visst kan det låta lite utdaterat och uttjatat, men på något vis förlåter man det ändå. Om vi bortser från videon, som inte hjälper låten ett dugg, så har vi en stark, karismatisk sångerska med en låt som är framförd på det egna språket och med ett modernt etnosound.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
28,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Som sagt brukar Albanien skicka sådana här bidrag, och har haft blandad framgång med dem. Allting beror egentligen på motståndet, och då detta är den svagare semifinalen av de två, så är det inte omöjligt att man klarar kvalificering denna gång. Men det är inte någon självklarhet, för jag har mycket svårt att se att detta bidrag får någon större framgång. Så intressant är den helt enkelt inte.


Egentligen hade jag sagt nej. Och jag kommer säga nej. Men denna semifinalen är ett getingbo av bidrag som jag inte ser varför man ska rösta på. Så en del patriotiska albaner runt om i Europa hade säkert kunnat skjuta det till final.


Hur ska man tolka oddsen och fansens ”nej tack” till Albanien? Jag tror och hoppas att det här är låten som underskattats på förhand och att det därför går riktigt bra för Albanien. Men hela vägen vågar jag inte tro idag.


Det går inte att missa denna imponerande damen på scen och hon kommer beröra många.”Karma” verkar vara helt bortglömd. Inget vinnarbuzz, inget uppsnack, ingenting. Helt tyst om denna låt. Längst ner bland vinnaroddsen. Har de någonsin haft sämre förutsättningar än detta? Okej, 2016 möjligen. Och då blev man trea från slutet i sin semifinal. Detta kommer nog tyvärr inte gå vägen är jag rädd…


Albanien gick till final 2019 med en liknande låt & utgångsläge, så varför inte i år.


Albaniens ESC-bidrag 2021 är så underskattat. De har länge legat bortom topp 10 att kvala in till den stora finalen, men nu ligger de åtminstone i skrivande stund på en 9:e plats. Enligt mig borde de vara givna i finalen, men jag tror att de kan falla på målsnöret lika gärna. Det känns ovisst om det blir finalplats eller ej.


Jag tror tv-publiken gillar det här och tror absolut detta är en finalist. Sångerskan har ”Det” och med ett bra nummer är det flertalet andra som hamnar på en lägre ranking.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

  1. Merita skriver:

    Jättebra 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍


 

Kommentera