« Inför ESC Irland 2020

Inför ESC Irland 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Lesley Roy med bidraget ”Maps” som representerade Irland. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 7 av 16. Irland röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Lesley Roy?

 

Sångerskan Lesley Roy föddes den 17:e september 1986 i Dublin på Irland. Hon är singer-songwriter som gjorde musikalisk debut i hemlandet år 2006, även om det skulle dröja två år innan debutalbumet Unbeautiful släpptes. Det var för övrigt ett album hon gjorde ihop med välkända namn som Katy Perry, Desmond Child och Max Martin. Själva albumet blev en succé där flera av låtarna hamnade på Billboard.

Därefter har Lesley fortsatt att göra egen musik men har även arbetat med andra artister och låtskrivare på vägen. Det har än så länge inte hunnit bli något mer album men däremot en rad singelsläpp på vägen. Lesley arbetar både på Irland och i New York City

2020 var det tänkt att Lesley Roy skulle ha representerat Irland i Eurovision 2020. Bidraget som valdes ut hette Story Of My Life som hade gjorts av hennes själv tillsammans med Catt Gravitt, Tom Shapiro och Robert Marvin. Men på grund av coronapandemin ställdes tävlingen in och Lesley fick därför aldrig framträda den gången. Istället har irländska RTÉ gett henne en ny chans att representera Irland 2021, denna gång med bidraget ”Maps” som hon har gjort tillsammans med Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019!

Hur valde Irland till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Irland både artist och tävlingsbidrag genom internval. Landet var tidigt ute med att bekräfta sitt fortsatta deltagande i tävlingen även om det var först i december 2020 som artistvalet och låtskrivarna bekräftades officiellt. Vid den tidpunkten var inte låtens titel känd, utan det skulle dröja till mitten av februari 2021 innan den blev känd och sedan ytterligare två veckor till innan tävlingsbidraget släpptes officiellt.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Åh, jag är så besviken på årets irländska bidrag… Lesley var en av mina favoriter 2020, och det irländska bidraget var då en av mina största favoriter – om än att jag var säker på att det aldrig skulle bli en vinnarkandidat. När det stod klart att hon skulle få en ny chans 2021, så hoppades jag såklart på en låt i samma kaliber, men det fick jag verkligen inte. ”Maps” är rena sömnpillret jämfört med ”Story of my life”, även om stilen går att känna igen. Men det här är ett typexempel på en låt som aldrig lyfter – där låtskrivarna egentligen inte har en idé om vad de vill åstadkomma utan bara skriver ihop en lång vers. Jag tappar intresset för det här, och jag kan inte acceptera att irländarna på nytt tappar bollen efter ett år med en potentiell topplåt. Mycket besviken!


.

För mig är detta ett typiskt ”meh-bidrag”. En axelryckning liksom. Det är rätt ointressant från början till slut. Låten kommer ingenstans utan står mest still och är rätt slätstruken. Det är något försök till en upptempolåt, men den lyfter aldrig. Det är inte direkt så att jag känner att jag vill röra på mig när jag lyssnar på den. Irland har haft en hel drös av bidrag som denna de senaste åren. Vet inte om entusiasmen helt avtagit på Irland eller vad det beror på.

Svårbedömd låt. Det är svårt att betygsätta den. Men det händer liksom ingenting. Enda anledningen till att den räddas från en nolla är för att den just är så lätt att glömma bort och att de bidragen på noll är sämre.


.

Irland har då och då överraskat i den här tävlingen. Ifjol var ett sådant tillfälle när Lesley Roy fick äran att tävla med ”Story of my life”, en låt som jag tycker väldigt mycket om. I år är hon tillbaka med en låt som jag tyvärr inte riktigt når upp till samma nivå som ”Story of my life” men det är en väldigt bra poplåt. Och Lesly är en grym sångerska. Pluspoäng för det!


.

Förra året tror jag att jag hade Irland på min sistaplats i hela tävlingen och det är ingen större skillnad i år. Dock föredrar jag denna mot förra. Den här slags popen har jag svårt att ta till mig eller så är det bara hennes röst som låter alldeles för pipig i mina öron. Detta blir kvällens toapaus för min del för tror inte framträdandet blir nåt speciellt.


.

Irland tycker jag steppar upp en del jämfört med ifjol. Den låt som Lesley tar med sig i år är betydligt mycket seriösare än hennes förra verk. Budskapet hon levererar i låten är lätt att ta till sig, och nu är det inga konstigheter i låten som distraherar. Sen är låten medryckande också vilket bara gör saken bättre. Jag märker att man höjt ambitionsnivån en hel del här. Irland går in i årets upplaga med en väl godkänd låt.


.

Lesley bjuder återigen på en låt som lika gärna kunnat släppas år 2001. Helt i min smak alltså! Årets bidrag må vara svagare än Story Of My Life, men det är en catchig och gladlynt låt som sveper in som en frisk fläkt över startfältet. Jag har inget att klaga på.


.

Mesta mästarna Irland utsåg återigen Lesley Roy som sin representant. Jag gillade förra årets låt och tycker årets låt är minst lika bra. Amerikansk highschool-pop, medryckande, fartfyllt och effektivt.


.

Irlands bidrag i år har jag lättare att ta till mig jämfört med i fjol. Kommer inte ihåg melodin från förra året alls, men tror inte Leslie lämnar tillräckligt med avtryck i år heller. Det är trallvänligt och inget jag stänger av, för det är en ok låt att ha igång, men har en rytm som liknar galopperande hästar, vilket känns ansträngt när man har lyssnat några gånger och är på väg att trilla ner nån poäng.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
23 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Den här typen av bidrag hamnar väldigt lätt mellan stolarna, men gynnas av det faktum att den föregås av flera ganska tama bidrag. Det gör att jag ändå tror på en hyfsad placering i semifinalen – så final blir det nog ändå. Men jag har mycket svårt att se detta i topp-10 eller ens på ”rätt sida” på resultatlistan. En 15-20:e plats som bäst för Irland – men det är ändå ett ganska bra resultat i sammanhanget, då landet haft mycket svårt att ens nå final de senaste åren.


Jag försöker sätta mig in i tittarnas huvud här. Varför skulle man lyfta på telefonen för att ringa och rösta på denna låten? Det kommer man inte att göra för man har glömt bort den när väl röstningen drar igång. Dessutom ett getingbo till semifinal.


Jag tror att det kan bli svårt för Irland att ta sig vidare till final i år. Dels har Lesley en stark poplåt. Men den här semin är fylld av liknande poplåtar som fajtas om samma röster och jag tror heller inte att Irland har tillräckligt med kompisar som kan rösta dem till final. Dessutom ska man komma ihåg att Cypern har startnumret precis efter Irland och känner man den här tävlingen rätt kommer Cypern att bjuda på ett nummer som alla kommer att komma ihåg…


Konstigt nog verkar Europa gilla den här sorts musiken så jag får ge mig och stå ut med att jag blir tvungen att höra den en gång till i finalen.Trots att jag personligen klickar med denna låt så är jag rädd för att det inte kommer gå vägen för Irland. Är fortsatt osäker på om de överhuvudtaget återhämtade sig från sitt enorma magplask 2019. I vissa avseenden liknar denna låt ”22” som kom sist i semin just då. Det kanske kan vara möjligt med en skräll om Irland får ordning på scennumret, men i nuläget tror jag inte det kommer räcka. Den här förtjänar inte ett så dåligt öde, men jag är ändå rädd för att det kommer gå så.


Jag vill gärna tro att Irland skall gå till final i år, men de har haft det kämpigt de senaste åren. Det skulle inte förvåna mig om de åkte ut redan i semifinalen, men jag vill inte utesluta en finalplats riktigt än.


Trots min hyllningstext ovan, tror jag att Irland kan få det svårt att kvala vidare från sin semi. Men jag hoppas verkligen att man gör det.


Tror inte Irland har i toppstriden att göra med årets bidrag.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera