« Inför ESC San Marino 2020

Inför ESC San Marino 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Senhit med bidraget ”Adrenalina” som representerade San Marino tillsammans med rapparen Flo Rida. De tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 1 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 26 av 26, dvs. som den avslutande akten.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Senhit?

 

Senhit Zadik Zadik föddes den 1:a oktober 1979 i Bologna i Italien. Hon har eritreanska rötter då hennes föräldrar ursprungligen kommer från Eritrea. Musikkarriären startade utanför Italien då hon medverkade i flera musikaler i bland annat Schweiz och Tyskland. 2002 flyttade hon hem till Italien och fyra år senare släppte hon sitt första album Senit.

2011 var det Senhit som fick representera San Marino Eurovision. Bidraget Stand By” tog sig dock inte till final utan det blev en blygsam 16:e plats med 34 poäng i sin semifinal. Trots nederlaget har Senhit fortsatt med musiken och släppte så sent som ifjol sin senaste singel (utöver hennes Eurovision-bidrag) låten ”Breathe”.

Nio år efter hon senast tävlat i Eurovision var det så dags igen, då hon åter fick frågan och tackade ja. Denna gång hade hon lagt till ett “h” i sitt artistnamn (från Senit till Senhit) och allt var förberett och klart att hon skulle ha tävlat med bidraget Freaky! då coronapandemin kom i vägen och ställde in hela Eurovisionen. Däremot har hon i år fått chansen för revansch och denna gång heter låten ”Adrenalina” och den är gjord av ett team på tio personer som inkluderar en hel del svenska låtskrivare och artisten själv. Det handlar om Chanel Tukia, Dillard Tramar, Jimmy Thörnfeldt, Joy Deb, Kenny Silverdique, Linnea Deb, Malou Linn Eloise Ruotsalainen, Suzi Pancenkov och Thomas Stengaard.

Hur valde San Marino till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde San Marino både artist och tävlingsbidrag genom internval.

Själva artistvalet blev offentliggjort redan i maj 2020, i samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts då Senhit skulle ha fått tävlat på scenen i Rotterdam. Sedan dröjde det till själva uttagningssäsongen som tävlingsbidraget släpptes. Initialt skulle låten ha varit släppt den 23:e februari men det dröjde till den 7:e mars innan det blev officiellt.

Det ska tilläggas att i musikvideon och på scenen i Rotterdam gästade den världskända rapparen Flo Rida låten även om det bara är Senhit som nämns som den tävlande artisten i numret.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är lätt det bästa som någonsin har kommit ifrån lilla San Marino, och jag undrar om det ändå inte är lilleputtnationernas år i år? Jag kan ju i förbifarten nämna att Senhits förra bidrag ”Stand by” dessutom var en av mina favoritlåtar 2011, och lätt min nr 2:a av San Marinos bidrag genom historien hittills. Jag gillar det här som ni förstår, därför att för en gångs skull så har San Marino satsat på etablerade låtskrivare med vinnarerfarenhet (som INTE är Ralph Siegel), och dessutom fått tag i en internationellt känd rap-artist nämligen Flo Rida (Gud vet hur…). Det är nästan lite för proffsigt om jag ska vara ärlig. Men samtidigt är låten lite underlig, då den har ena foten i ESC och den andra foten på Billboardlistan. Man har skapat någon hybrid mellan en mer standard ”svensk” modern ESC-poplåt, och en tuff amerikansk ”Katy Perry feat. någon random rappare”-poplåt. Sånt här ser vi inte i Eurovision – vilket gör att det blir mycket spännande att se hur resultatet blir för San Marino. Jag anar att man kommer satsa på ett överdådigt och spektakulärt scennummer, och frågan är om detta inte blir något i hästväg? Galet, underhållande och extravagant! Sjukt spännande bidrag!


.

Jag vill börja med att säga att jag personligen tycker detta är San Marinos näst bästa bidrag genom tiderna. Endast i debuten var man bättre. Sedan dess har San Marino varit utan tvekan det absolut sämsta landet i tävlingen. Jag har genuint undrat gång på gång varför man fortsätter att ställa upp i tävlingen.

Årets bidrag har blivit lite av en snackis. Inte så mycket på grund av låten. För låt oss vara ärliga, det låter som en låt som skapats för den grekiska eller cypriotiska uttagningen. Snackisen har varit om Flo Rida. Hur lyckades de få in honom? Kommer han till Rotterdam? Jag skulle inte ens bli förvånad om Flo Rida inte ens har en aning om vad det var han rappade för. Fick en säck med pengar, drog några rim framför en greenscreen och producenterna kokade ihop en låt av det. Andra frågan är svårare att svara på. Restriktionerna får väl avgöra och hur stor säcken med pengar var.

Låten är rätt ointressant annars. Det är som vilken mellanmjölkslåt som hade åkt ut i någon nationell tävling och ingen hade ens ryckt på axeln. Men detta är en monsterhit för San Marino. Jag ger det en poäng för de försöker skapa något och få folk att lägga märke till dem. För låt oss vara ärliga, jag tror inte ens Flo Rida eller majoriteten av jordens befolkningen har någon aning om San Marino. Detta har blivit perfekt PR för dem. Bra jobbat. Och en halv poäng extra för det är helt ok att lyssna på. Det är inte tråkigt i alla fall.


.

Det är ytterst sällan det händer men ibland överraskar San Marino i Eurovision och skickar en bra låt till Eurovisionen. Till skillnad från fjolårets ganska märkliga danslåt tycker jag Senhit kommer till sin rätt med ”Adrenalina”, kanske för att det är en låt som låter rätt i tiden och som kommer att funka på både Spotify och radio före och efter tävlingen. Sedan har jag inget att tillföra när det gäller Flo Ridas medverkan. Vill han vara med och rappa mitt i så är det helt okej för mig. Låten blir varken bättre eller sämre med hiphopdelen.


.

Wow vilken panglåt Senhit bjuder på i år! Jag var inte värst förtjust i förra årets bidrag så blev glatt överraskad. Den här kan även göra sig väldigt bra på scen men då hänger det på att ALLA inblandade artister är på plats annars blir det konstigt.


.

Det här väcker så många frågor. Hur kunde Senhit gå från den känslosamma balladen ”Stand by” 2011 till det här? Hur har denna låt helt plötsligt blivit så populär? Och vad sjutton gör Flo Rida i den här låten??

Om vi ska börja med låten så har den blivit en i mängden av många av dessa lökiga klubblåtar som gör upp i år. Och jag kanske är ensam att tycka så, men för mig känns den här låten som ett party som pågått alldeles för länge, och folk egentligen borde ha åkt hem för längesen! Trots att den egentligen är ganska tempofattig så verkar inramningen, artisterna och allt annat vara så speedat. Som om man tror man kör epa-traktor i 140 knyck och ens passagerare fattar att detta inte kan sluta bra.

Men sen måste vi ta elefanten i rummet, Flo Rida… jag kan inte säga att jag någonsin haft några höga tankar om honom eller hans musik, även om det knappast gått mig förbi att han varit en stor hitmakare i hiphopvärlden. Men när jag ser honom här känns det lite som att han gått samma väg som Snoop Dogg eller Sean Paul gjort på sistone – att nu när hans karriär börjar gå på eftervärme så ställer han upp på vad som helst för en grabbnäve ravioli, även om det sen blir så att han ställer upp på saker där han hamnar i helt fel forum. (För att förtydliga min tes om detta kan jag säga att Snoop Dogg medverkat i låtar med Big Time Rush och Psy, och Sean Paul syns nuförtiden bara i bakgrunden och ropar ”biddibongbong” i random låtar.)

Nej alltså, det här gör nog upp med Social Network (2012) om kampen för sämsta låten som San Marino ställer upp med. Snälla Miodio, kom tillbaka…


.

San Marino bjuder återigen på ett renodlat mästerverk. Senhit visar klart och tydligt var skåpet skall stå. Låten i sig är en rejäl uppgradering gentemot Freaky! och för en gångs skulle verkar Europa faktiskt uppskatta San Marinos bidrag då landet ligger i toppen hos spelbolagen samt att låten är en stor fanfavorit.

Att Flo Rida kommer in mitt i låten ser jag som ett plus. Visserligen är Senhit kompetent nog att framföra den själv, men Flo Rida ger det där lilla extra vilket kommer gynna San Marino i år.


.

Senhit är med i Eurovision för San Marino för andra gången. Förra gången i Düsseldorf 2011 gick det inget vidare med balladen Stand By. Denna gången blir det upptempo. Adrenalina är en medryckande, cool & modern poplåt. Flo Rida, den amerikanska hiphopartisten som haft en massa världshits backar upp Senhit och det är ett rejält dragplåster för att locka röster av framförallt tittarna. Bidraget har en mängd låtskrivare bakom sig och förutom Senhit och Flo Rida kan vi hitta Thomas Stengaard, Joy Deb, Linnea Deb och Jimmy Joker Thörnfeldt. Thomas Stengaard var en av låtskrivarna bakom Danmarks vinnarlåt Only Teardrops 2013 med Emmelie de Forest, medan Joy och Linnea Deb ingick i låtskrivarteamet bakom Måns Zelmerlöws Heroes som vann ESC 2015. Det sägs att detta bidraget var inskickat till Melodifestivalen med Suzi P som även hon är en av låtskrivarna bakom låten. Jag tycker detta bidraget ihop med Crisalide från 2013 är San Marinos bästa bidrag. Full pott från mig.


.

San Marino kommer i år med en låt som faller mig mycket mer i smaken än ”Freaky”. Bidraget känns stabilt, fräscht och tilltalande. Ännu en låt med fredags-feeling och då menar jag inte känslan av kraschlandning och att man somnar i soffan, utan fredags-vibe med tjejkväll och dans på ett trångt dansgolv. Kanske med lite spontanlimbo!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
26,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


I princip omöjligt att säga något om detta. Här snackar vi en av Europas mikrostater – som kommer släpandes på en amerikansk poplåt! Fullständigt sanslöst egentligen… Landet kan ju självklart inte räkna med stödröster ifrån grannstater, och har heller ingen naturlig diaspora någonstans. Här gäller det därför att satsa på ”shock and awe” och samtidigt flörta med jurygrupperna. Och det tror jag de kommer att lyckas med! Just därför vågar jag nog gissa att San Marino landar sin bästa placering någonsin i år – kanske rent av topp-10! Hade jag fått bestämma hade de slutat i topp-5, men nu ska vi kanske vara lite realistiska ändå…


Svårt att säga. Jag tror ärligt inte att Flo Ridas medverkande spelar någon roll. Han har inte varit så jättehet de senaste åren ändå. Dock kan han locka mer ögon till produkten. Men vanligtvis är inte hans fans de som tittar på Eurovision och majoriteten bor i USA. Hade låten befunnit sig i semifinal ett hade jag förmodligen sagt att den åker ut. Nu tar den sig till final och där hamnar i mitten någonstans.


San Marino har ju som vi alla vet haft det tufft i Eurovision men jag tror att om Senhit får till ett riktigt bra framträdande i Ahoy Rotterdam kommer San Marino inte bara gå till final utan skulle kunna komma topp 15. Grönt blir det i alla fall från mig.


Om denna inte hamnar i topp 10 i finalen blir jag väldigt förvånad för den kommer absolut gå vidare dit.Säg vad man vill om Flo Rida, men det är ju klart att han kommer bli låtens dragplåster, och han har själv sagt att han kommer vilja närvara på scen om omständigheterna tillåter. Detta blir å andra sidan det tveeggade svärdet; hur kommer det gå om han inte är där? Det skulle kunna floppa rejält på dålig PR för San Marino, och sådant kan verkligen straffa sig. Därav att jag sätter två gula tummar trots att låten är en fanfavorit i skrivande stund.


Ärligt talat vet jag inte om de andra länderna har en seriös chans, det känns att San Marino redan har vunnit. Möjligen att Sverige, Malta eller Schweiz kan ha något att säga till om. Men jag skulle bli djupt förvånad om San Marino slutade utanför topp 3 i finalen.


San Marino kan mycket väl få landets bästa placering någonsin med detta fartfyllda bidraget. På sina 10 försök har man endast nått finalen två gånger, dels när Valentina Monetta på sitt tredje försök i tävlingen 2014 slutade på en 24:e plats med Maybe, dels när Serhat på sitt andra försök i ESC nådde en 19:e plats 2019 med låten Say Na Na Na.


Det vore oerhört tokigt om San Marino inte tar sig till final. Känns som en självklarhet med tanke på vad man satsat i årets bidrag. Nu hoppas jag på att scennumret håller vad låten lovar, men utan att ta i så att man spricker!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera