« Inför ESC Polen 2020

Inför ESC Polen 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi RAFAŁ med bidraget ”The Ride” som representerade Polen. Han tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 6 av 17. Polen röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är RAFAŁ?

 

Rafał Brzozowski, här känd som Rafał, föddes den 8:e juni 1981 i Warszawa i Polen. År 2011 deltog Rafał i polska The Voice där han tog sig ända till semifinalstadiet. Trots att han inte kom längre än så var det bara början på en lång karriär som både rört musik och TV. Bland annat har han hittills släppt inte mindre än fem studioalbum och i TV har han synts till som programledare för program som The Name of the Tune och Wheel of Fortune. I november 2020 var han också en av programledarna för Junior Eurovision Song Contest och i år (2021) representerar han Polen i stora Eurovision.

Bidraget som Rafał kommer att tävla med heter ”The Ride” och den är gjord av kvartetten Joakim Övrenius, Thomas Karlsson, Clara Rubensson samt Johan Mauritzson.

Hur valde Polen till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Polen både artist och tävlingsbidrag genom internval.

Valet hölls hemligt in i det sista, men den 12:e mars blev det klart vem som får åka.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Oooff det här var jobbigt – för jag är djupt splittrad om det här. Å ena sidan älskar jag faktiskt låten. Den är en skön retropoplåt, som både är lättlyssnad och klistrig, utan att bli jobbig. Å andra sidan är det kanske en av de minst trovärdiga artisterna i tävlingen som framför den. Medan Norges TIX överlägset tar det priset, så kommer Rafał god tvåa – musikvideon tolkar jag nästan som en parodi snarare än en seriös representation av låten. Jag har svårt att avgöra om detta är ett skämtnummer eller inte. Man kan inte kopiera Robin Bengtssons nummer sisådär 4 år efteråt, och bara ignorera hur Dressmann-kritiken aldrig rann bort. Jag köper inte det alls! Som ni förstår har jag en mycket delad åsikt om årets polska bidrag. Låten i sig är bra, men både artistval och sättet de vill gestalta låten på är närmast skrattretande. Det känns inte seriöst. Men för låten får de iallafall 3,5 – en siffra som kunde varit högre om de tänkt om i artistfrågan.


.

Jag gillar verkligen retrovibbarna i låten. Rafał är kanske inte den starkaste sångaren. Tror mina kollegor nämnt detta, men han känns inte riktigt som rätt man på rätt plats. Han är inte tillräckligt bra för att göra låten rättvisa även om låten i sig har verktygen för att vara riktigt bra. Detta är dock en av de låtarna jag har njutit av mest i årets startfält. Den är lättsmält med sköna vibbar. Tydligen verkar jag falla för det, även om resten av Europa tydligen har svårt för det.

Jag kommer kanske ge den ett högre betyg än den förtjänar som låt för att jag gillar den. Jag tycker det är en solid 4a för Polen i år.


.

Här har vi då ännu en 80-talsretrolåt men till skillnad från Grekland går jag inte alls igång på det här. Antingen är det för att det är för anonymt eller så är det bara för mycket solglasögon. Mer än okej kan jag inte ge till RAFAŁ och den här låten.


.

Blev ganska förvånad över att Polen skickar en sån bra låt med härliga 80-talsvibbar. Tycker nästan det är lite märkligt att folk i Europa inte gillar den så mycket, speciellt i hemlandet. Tycker de ska vara stolta! Tycker den är jättebra varje gång jag lyssnar på den men felet med låten är att den inte fastnar. 2 sekunder senare kommer jag inte ihåg hur den gick…


.

Den polska låten gör mig rätt kluven. För å ena sidan träffar den rätt på en hel del punkter, en enkel danslåt att stänga av huvudet till utan att man stressas utav den (till skillnad från andra låtar), och därmed blir den en till feelgood-houselåt som skulle kunna passa bra för att muntra upp folk. Men, återigen! Så känns inte låten färdig. Blir lite som ett demobeat som går runt och sen poff så var låten slut! En riktig ribbträff för polackerna.


.

För mig är det här årets ”guilty pleasure”. The Ride är egentligen inte mycket mer än en artificiell poplåt som desperat försöker forcera fram alla de rätta elementen som man hör i de flesta moderna poplåtarna på radion.

Ändå så älskar jag det jag hör. Trots att den är slätstruken, har en tråkig text och att sångaren använder på tok för mycket autotune. Jag lyssnar på den här på daglig basis, trots att jag borde ge den här noll poäng så kan jag inte hjälpa det, den får full pott av mig!


.

Polens ESC-bidrag är en skön synth-poplåt med tydliga 80-talsinfluenser. Det svenska låtskrivarteamet hade från början en förhoppning att skicka in låten till Melodifestivalen 2021, men låten blev aldrig klar i tid innan deadline för inskicket. Så här skulle låten ha låtit om den hade kommit med. Artisten Clara Rubensson hade eventuellt fått framföra den om den hade kommit med. Åtminstone var hon demo-artisten. Jag tycker hennes version låter mycket bättre än Rafał Brzozowski som jag inte tycker är en bra live-artist. Har hört honom framföra både The Ride live och ett flertal andra låtar. Varning för falsksång.


.

Polens retropop tilltalade mig direkt och jag är glad att Polen är med i rätt anda för tävlingen. Ja, i hopp om att vi får en scenproduktion som är nåt att hänga i granen vill säga. Det gäller att man har ett riktigt bra team bakom sig, särskilt om man inte har erfarenheten a la Måns Zelmerlöw i sig. Även om det är ett ”billigt” sätt att flörta med lyssnarna så funkar 80-talsvibbarna ännu en gång.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
28,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Få bidrag har fått så mycket kritik som Polens bidrag hittills i ESC-säsongen, framförallt från sitt hemland där alla verkar vara besvikna. Det bådar inte gott! Även om man från polskt håll tar tag i scennumret och producerar något visuellt snyggt, så tror jag inte att det räcker. Rafał är inte rätt artist här, och inramningen av låten är redan gjord – och på ett dåligt sätt dessutom. Jag tror inte att man kan rädda det här – det luktar returbiljett direkt för Polen.


Jag förstår inte riktigt hatet mot detta bidrag. Tycker inte det låter dåligt. Det är dock inget gott tecken och inte ens den breda diasporan kan rädda Polen denna gången. Det är ett av de bidragen som med störst sannolikhet ryker redan i semin.


Nu kan man göra en stor påkostad musikvideo med jättemånga dansare, men risken är att det här bara blir ganska avskalat och tråkigt när det ska appliceras över till scenen i Rotterdam. Samtidigt brukar Polen få mycket röster av tittarna men även vissa gånger när jag tänkt att vissa polska bidrag kommer att gå vidare tack vare det så hamnar låtarna plötsligt mycket sämre. Nej, är osäker här så det får bli en till mittemellan i gissning.


Den här låten kan bli svår att få till bra på scen. Har bara sett musikvideon men kan de få till nåt i sann Top Gun-anda kanske de kan klara sig till nästa steg.Det är förvisso inte första gången som Polen kör på EDM/House-kortet, utan det fick vi se dem göra redan 2018. Då var ”Light Me Up” ändå ganska uppsnackad som en potentiell finalist. Men det hela gick åt fanders. I och med att denna låt som är i samma stuk inte alls verkar så väl emottagen, så tror jag faktiskt att det finns en ganska stor risk att Polen kan göra upp om sistaplatsen i semifinalen. Det är redan ett dåligt tecken när detta är den enda låt i årets startfält vars officiella musikvideo har fler ”dislikes” än ”likes” på Youtube. Nej, bara att ta och packa väskan redan på torsdagskvällen.


Jag vill väldigt gärna se Polen i final i år, men den bittra sanningen är att det här med stor sannolikhet inte kommer att hålla live. Möjligtvis om Rafał hade kunnat sjunga ordentligt att Polen skulle kunna smita in i finalen. Men jag tippar på en bottenplacering.


Polen nådde sin högsta placering i Eurovision Song Contest redan under sitt debutår 1994 när Edyta Górniak framförde balladen To nie ja!. Efter det har man bara nått topp tio vid två tillfällen och utöver det har man haft svårt att ens kvala in till finalen. Sistnämnda scenariot är mest troligt för Polen i år som har två finalmissar på raken det senaste. Det lär inte bli någon finalplats för Polen och Rafał Brzozowski.


Solklar finalist utifrån studioversionen, men faller framförandet (om man jämför med videon) kan det bli ett korthus!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera