Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Cypern 2020

Inför ESC Cypern 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Elena Tsagrinou med bidraget ”El Diablo” som representerade Cypern i Eurovision 2021. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 8 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 1 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Cypern anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Cypern 2021?


Foto & copyright: Panos Giannakopoulos
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångerskan Elena Tsagrinou föddes den 16:e november 1994 i Aten i Grekland. Redan som barn intresserade hon sig för musiken och har hållit på med den på olika sätt, både tillsammans med andra men även som soloartist. Sommaren 2013 blev hon t.ex. en del av gruppen OtherView som gruppens nya frontsångerska. Där blev hon kvar i fem år innan hon bestämde sig för att släppa sitt första soloalbum som inleddes med singelsläppet av låten Pame Ap’ Tin Arhi. Något albumsläpp har än så länge inte blivit aktuellt men hennes singlar når miljonpublik på YouTube och nu när hon ska få representera Cypern i Eurovision Song Contest kan den fanskaran växa.

Det kan också sägas att Elena är signerad av skivbolaget Panik Records där några tidigare cypriotiska och grekiska Eurovision-representanter också är signade som Demy (Grekland 2017), Ivi Adamou (Cypern 2012), Evridiki (Cypern 1992, 1994 och 2007) och Eleni Foureira (Cypern 2018). Nu blir det alltså ytterligare en Panik Records-artist på Eurovisionscenen och denna gång bjuder Cypern upp till bidraget “El Diablo” som låtskrivarkvartetten Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Laurell Barker, Oxa och Thomas Stengaard står bakom.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Cypern både artist och tävlingsbidrag genom internval. Redan i början av juni 2020 började det tisslas och tasslas i kulisserna om vem det skulle bli men redan då stod det klart att artisten Sandro, som var landets tilltänkta representant till Eurovision 2020, inte skulle få en ny chans. Istället blev det i november samma år klart att valet fallit på sångerskan Elena Tsagrinou. I samma veva meddelades också tävlingsbidraget även om den officiella musikvideon släpptes först i slutet av februari 2021.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Cyperns tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Cypern kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Det här är en av årets bästa låtar, iallafall i pop-genren. Visst är det en tuggummi-betonad form av pop som plagierar bitvis på ”Bad Romance”, men jag är beredd att bortse från det. För jag hör en riktigt välskriven poplåt som i princip gör allt rätt. Det enda som egentligen kan fälla det här är vad man gör av scenshowen, för det är lätt att hamna i fällan att över-koreografera numret och stjäla uppmärksamheten från musiken. Sen vet man ju inte än hur Elena låter live, så man kanske inte ska utse denna till en succé innan man sett henne i på scenen i Rotterdam. Men samtidigt, det här är ett riktigt helgjutet popalster som sitter säkert oavsett vad man gör på plats.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Cypern i topp-5? Ja, inte omöjligt! Nu är detta inte ett nytt ”Fuego”, som ju var en vrålhet och kaxig låt med en helt annan USP än vad denna har. Men jag tror faktiskt ändå att den har såpass hög nivå att den kan landa i topp-5, givet att den får ett bra scennummer. Eurovision är en tävling som brukar premiera bra modern pop, så Cypern har satsat på en säker häst.

 


    


Låten dansar hårfint på linjen mellan plagiat eller inte. Man hör tydligt att den inspirerats av Lady Gagas låt ”Bad Romance”. Ni får själva döma om ni tycker det är plagiat eller ej. Jag tänker förbise det. Cypern har de senaste åren fastnat i ett träsk och tycks skicka samma låt varje gång. Men jag kan inte låta bli att ryckas med i år. Tidigare har jag kanske inte varit så förtjust i de cypriotiska bidragen men av någon anledning rycks jag med här och gillar det. Även om det känns lite repetitivt från Cypern så kan man inte blunda för att det är välproducerat och modernt.

Detta är inte vanligtvis musik jag går igång på eller brukar betygsätta nämnvärt högt annars. Men jag tilldelar Cypern en 3a för jag gillar det. Jag blir på gott humör helt enkelt. Och i dessa tider behövs det också.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Varför ändra på ett framgångsrikt koncept? Cypern har märkt att denna stil verkar gå hem och fortsätter köra tills folk tröttnat. Blir så fallet i år? Det tror jag inte. De går vidare från semifinalen och tar en given topp 10 placering i finalen.

 När alla klagar på att Sverige skickar samma typ av låt år efter år…vad gör då Cypern? Ur ett perspektiv kan jag tycka det är fantasilöst av det cypriotiska TV-bolaget att köra på samma tema som man gjort både 2018 och 2019. Å andra sidan gav det ganska resultatmässigt bra utdelning. Men, nu när det är tredje låten på fyra år som har samma koncept med samma typ av dans, låt och sångerska så känns allt bara som väldigt desperat – och tyvärr tror jag att det kommer att fungera även om Elena kanske inte får så mycket röster från de krafter i samhället som verkar ha något emot att man påkallar El Diablos uppmärksamhet.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Gissningsvis kommer Cypern att komma till Rotterdam med ett framträdande som kommer att få alla att tappa hakan. Både vi som inte gillar låten och de som älskar den här typen av popmusik. Så Cypern kan nog lugnt avancera vidare till final. Hur det går därefter går bara att uttala sig om i spåkulorna.Kvällens andra rökare slår på stort. Hoppas hennes röst håller bättre än vad Tamta gjorde härom året men frågan är om det spelar någon roll i det här fallet. Tror det kommer hända en hel del på scenen att man inte hinner tänka på om hon sjunger rätt. Det här är riktigt bra i sann Lady Gaga-stil och även om likheterna finns där finns också unika inslag som gör den till sin egen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror att Cypern kommer lyckas riktigt bra i årets tävling. Om inte annat kommer den bli en sommarplåga.Cypern fortsätter vidare på det spår man gått i de senaste åren med internationellt präglad lättsmält radiopop. En taktik som rönt dem en del framgångar, men som övertid blivit mer bespottad av vissa.

Och ärligt talat kan jag känna att man återigen inte har så mycket till fantasi här. För visst är jag inte ensam om att se likheterna med en viss ”Bad Romance” av en popstjärna kallad Lady Gaga? I en recension jag gjorde för Estland för några år sen (2019 närmare bestämt) påpekade jag att den låtens Avicii-flört gjorde att låten kändes gammaldags. Cyperns låt i år känns inte bara gammaldags, utan också inaktuell. Popmusiken på radion låter väl inte såhär längre?

Det finns mer saker att rikta kängor mot i den här låten, bland annat att det inte finns någon lokal förankring (varken artist eller låtskrivare har någon cypriotisk koppling), men däremot tycker jag låten på det stora hela inte är tillräckligt dålig för att få noll poäng. Där slapp Cypern lindrigt undan!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag får motvilligt sätta en grön tumme upp här. Från att först ha varit skeptisk till Cyperns chanser just för att jag uppfattade låten som inaktuell, så har jag däremot sett att oddsen och även fans börjat lyfta den här låten mot skyarna. Kanske inte lika galet högt som deras tidigare grejer, men tillräckligt för att de nu är en av de som leder oddslistorna på att gå till final. Så grön tumme får det bli. Men jag tror inte det kommer gå så bra i finalen, för där kommer konkurrensen bli alldeles för stor.


 


Fuego 3.0? Alltså på riktigt, det är inget fel på låten i sig. Men Cypern har redan kört på exakt samma koncept tre gånger nu. Det fungerade 2018, men nu är det dags att komma på något nytt.

Kan tycka att Sandro borde fått en ny chans. Running var visserligen bland det tråkigaste jag har hört, men den låten var åtminstone ett steg i rätt riktning.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Cypern går antagligen till final i år. Men någon topplacering är det inte tal om. Till och med Replay var en bättre låt, och den slutade bara på 13:e plats.

 Cypern levererar återigen med ett starkt pop-bidrag som jag anser är en av årets bästa låtar helt klart. Soundet känns igen från tidigare bidrag som Cypern skickat på senaste tiden. År 2018 fick man sitt bästa resultat hittils, när Fuego slutade tvåa. Konceptet med unga, snygga, dansanta poptjejer från Grekland som sjunger partylåtar med spansk titel verkar vara ett framgångsrecept för Cypern. Budskapet i låten om att ge sitt hjärta till djävulen kan uppfattas som lite kontroversiellt, men jag som varken är troende eller tar innehållet så särskilt seriöst, bryr mig inte så mycket om det, så länge låten är medryckande och får mig att vilja dansa loss. En välskriven och välproducerad låt med en sångerska som känns stabil. Hoppas på ett maffigt framträdande i Rotterdam.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det ska inte vara några problem att ta sig till final för Cypern. Det är svårtippat om det blir en plats inom topp 10 eller ej.

 


 


Låtmässigt är ”El Diablo” en helt ok poplåt, och lätt att nynna med i refrängen. Det är dock lite för mycket att den flörtar med redan nämnda kändisar och deras hits för fem till tio år sedan. Jag förstår inte Cyperns inriktning i samma spår oavsett hur bra sångerskan och produktionen än är. Kan någon daska till LP-spelaren och ”get them back on track”!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Svårtippat för mig, kanske vidare mot slutspel om framträdandet är brilliant och att Europa tycker om att Cypern behåller samma genre eller så känner de som jag, att det är dags för andra vindar att rufsa om i våra hår.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen