« Inför ESC Finland 2020

Inför ESC Finland 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar gruppen Blind Channel med bidraget ”Dark Side” som representerade Finland i Eurovision 2021. De tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 14 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 16 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Finland anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Finland 2021?


Foto & copyright: Yle/Mona Salminen
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen Blind Channel grundades år 2013 i Uleåborg i Finland. Medlemmarna är 6 till antalet och heter Joel Hokka, Niko Moilanen, Joonas Porko, Olli Matela, Tommi Lalli och Aleksi Kaunisvesi. De beskriver sig själva som Post-hardcore vilket är en slags punkrockstil.

2014 släppte gruppen sina första singlar som hette Naysayers och Calling Out och två år senare släpptes debutalbumet Revolutions som två år senare följdes upp med albumet Blood Brothers och ifjol Violent Pop. I år ställde gruppen upp i finska Eurovisionuttagningen UMK med sitt egna bidrag ”Dark Side” som vann en jordskredsseger över resterande startfältet. Bidraget har bandet gjort själva.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Finland att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik), som det här året firade sitt 10-årsjubileum. Detta firades bland annat genom att en vinnarstatyett togs fram som delades ut till vinnaren. Själva uttagningen bestod av en finalkväll som ägde rum i en tv-studio i Tammerfors där sju tävlingsbidrag framförda av lika många artister tävlade om segern. Startfältet blev känt redan i början av januari medan själva finalen hölls den 20:e februari.

Intressant att notera är att tittarna fick hela 75% makt att avgöra resultatet. Den resterande delen kom från internationell juryröstning där bland andra USA var med och fick rösta på sina favoritbidrag i startfältet.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Finlands tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Finland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Äntligen har Finland gått tillbaka till sina hårdrocksrötter igen, den genre som landet faktiskt alltid haft ett försprång i. På många sätt är det konstigt att man inte fått se mer bidrag som detta från vårt broderfolk i öst, med tanke på hur bra de är på det. Samtidigt bör jag understryka att detta inte helt är min kopp te, även om jag kan uppskatta heavy metal i allmänhet. Men just detta är inget som får mig igång direkt, det blir lite för mycket Limp Bizkit och Evanescence för att det ska kännas äkta. Visst är det skönt drag i det, och det bidrar med en variation i startfältet som vi inte är vana vid. Men det är ganska loj metal, lite oinspirerat och lånar friskt från ovan nämnda amerikanska band – vilket gör att betyget tyvärr blir lågt ifrån mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Nu kan inflikas att heavy metal är så pass ovanligt i ESC, att det alltid har ett nyhetsvärde. Det är ovanligt att sådana här bidrag missar finalen, för det väcker alltid en hel del uppmärksamhet. Dessutom finns alltid tillräckligt många ”metalheads” där ute som kan tänka sig skänka sin röst på detta – vilket gör att jag är helt säker på att detta blir ett finalbidrag. Emellertid snackar vi fortfarande om ett bidrag som är så pass grått och intetsägande för att vara heavy metal, att det inte lär utmana om topp-10 i finalen. Någonstans i mittfållan lär detta landa, 11-14:e eventuellt.

 


     


Då var vi framme vid det bidrag man på förhand kan tänka sig skulle vara min favorit. Jag föredrar metal och det är min grund vad gäller musik. Blind Channel är ett intressant band. Jag tycker de är intressanta som band. Lite ”in your face” och ”don’t give a f***” attityd över dem. Tycker refrängen är helt mästerlig och är något jag dunkat till en del. Men låt oss vara ärliga, verserna är rätt usla. Jag tycker faktiskt inte verserna är speciellt bra. Men hela inramningen kring bandet, attityden och den hårda refrängen lyfter och bär bidraget. Jag hade kunnat tycka att det är rätt barnsligt egentligen, men det finns någon charm med dessa grabbar som jag gillar.

Tycker en av låtens textrader summerar hela intrycket rätt bra: ”Likе the 27 Club, headshot. We don’t wanna grow up”

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Här har vi ett bidrag som kommer gynnas av att vara i andra halvan av semifinal två. Precis när man håller på och somnar så kommer detta som en smäll på käften. Final blir det och sen där kan det gå lite hur som helst.

 Här kommer en av de låtarna som räddar semifinal 2 för mig. Finland kommer tillbaka med det som de är bäst på i Eurovision – riktig hårdrock som inte har anpassats till sammanhanget. I år är det mer som Linkin Park och det gillar jag. Det här är en låt som jag verkligen hoppas på går till final och kommer högt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Finland är ensamma i sin genre – i alla fall i semi 2 – och det tror jag absolut kommer att gynna dem. Därför tror jag att de kommer att ta finalplats. Men jag tror inte det blir enkelt och tyvärr kan det bli som med AWS 2018 att de går till final på en hårsmån och sedan kommer någonstans runt plats 20. Men de får gärna bli topp 3 för där är Blind Channel hos mig.

 Har du inte hittat en favorit än under kvällens semifinal så kommer den nu! Höj volymen och rocka loss för här kommer Finland och gör det dom gör bäst. Första gången jag hörde den blev jag helt paff och oerhört glad att vi fick en såpass bra låt i denna genre i årets tävling. Den kan gå hur långt som helst tror jag.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om man inte lyssnar så mycket på rock i vanliga fall kommer man gilla detta!

 Finland har nu alltså hittat tillbaks till den genre man behärskar bäst – rocken. Rent musikaliskt är det fortfarande den äkta varan, Blind Channel har inte tonat ner sitt sound för att göra det mer lättlyssnat för en oinvigd publik. Men! Det finns tyvärr en sak som hindrar mig från femman. Det är att låten i sitt uttryckssätt (mest är det nog pga texten) känns lite väl mycket ”försök vara tuff”. Man försöker vara ”edgy” för sakens skull… typ som Crazy Town och Limp Bizkit ungefär. Det blir tyvärr inte samma sak som när AWS (Ungern 2018) visade oss genren i sin starkaste form och lyckades bringa fram äktheten fullt ut med deras låt för tre år sen. Men detta sticker ju så klart ut i år, och jag var och snuddade på högre betyg nästan bara på grund av det, men i slutändan måste jag ändå bedöma detta utifrån vad det är, och då får jag (tyvärr) nöja mig med fyran.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jodå, jag tror Finland har stor chans att ta sig vidare. För det första går den här låten ut efter två ballader och blir en rejäl väckarklocka. Och för det andra, om resultatet i UMK gav några indikationer så såg man väldigt tydligt att tittarna var fullständigt sålda på denna låt. Och om någonting tror jag att Europas tittare säkert kommer lyfta detta vidare, juryn kommer ju vara lite svårare. Frågan blir då hur högt man kommer. Om det blir som Hatari som seglar vidare med mycket stark marginal (vann till och med tittarröstningen i sin semi) eller AWS som förvisso går vidare på tittarstöd också, men med bara några poäng ovanför giljotinen…

 Jag lyssnar inte överdrivet mycket på rockmusik annars. Men Dark Side klickar jag med. Jag gillar låtens budskap och tror att det kan tilltala många. Är ändå något besviken då jag mycket hellre hade sett Teflon Brothers x Pandora med låten I Love You få representera Finland. Den låten berörde mig mer på djupet, medans den faktiska vinnaren berör mer ytligt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Finland går definitivt till final. De har ett bra utgångsläge och låten sticker ut i mängden.

 Bandet kallar sin musikstil för ”Violent pop” som ska vara en blandning av rock, rap, metal och elektronisk musik. Det behövs bra rocklåtar i Eurovision och det känns givet att just hårdrocksnationen Finland bjuder på detta. Dark Side påminner mig om Linkin Park från tidigt 2000-tal. En stark refräng och mycket energi i deras nummer. Det känns som ett bidrag som man lätt kan ta till sig även om man vanligtvis inte är något fan av rock.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vi i panelen verkar rörande överens om att Finland tar sig enkelt vidare till final. Deras bidrag är det enda renodlade rockbidraget bland semifinal-bidragen och sticker på så sätt ut från mängden.

 


 


High five på den! Finland gör återigen något de är bra på, hårdrock. De kan annat också, för det fanns flera bra bidrag i finalen som inte var av den genren. Den här gången är det tydliga influenser från band som Linkin Park. Kanske inte übermodernt, men det är banne mig bra. Finland hamnar högt hos mig även i år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Solklar finalist, inget snack om saken och inget jag behöver brodera ut!

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera