« Finland NF 2020

Finland NF 2022 »


FINLANDS UTTAGNING. TV-bolaget YLE har bekräftat Finlands deltagande i Eurovision 2021 samt att man kommer att välja ut artist och bidrag via sin uttagning UMK – Tävlingen för ny musik. I och med det ger man inte sitt 2020-artistval Aksel någon direktbiljett till Eurovision, även om han äger rätten att skicka in bidrag för att försöka komma med i startfältet.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • UMK 2020 (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • Ej presenterat
  • Artist:
  • Inte avgjort
  • Låt:
  • Inte avgjort
  • Låtskrivare:
  • Inte avgjort

Det blir en klassisk UMK-uttagning som avgör artist och bidrag för Finland i Eurovision 2021. Årets upplaga blir den tionde i ordningen, alltså som Finland väljer via UMK.

Omfattningen för UMK 2021 blir åter en final med ett antal olika tävlande. Bidragen kommer att utses via en nationell antagning som hålls öppen mellan den 1:a och 7:e september. Därefter väljer en jury ut de bidrag som de anser är bäst till tävlingen.

Vi kommer att följa förberedelserna kring Finlands uttagning och själva uttagningen tills de har valt ut sin nästa representant i tävlingen.

 

Regelverket

Innan du skickar in låt/ar till UMK 2021 är vårt tips att läsa igenom hela tävlingsreglerna (de finns att läsa på finska, svenska och engelska), särskilt styckena om upphovsrätt och övriga villkor. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna att känna till gällande framförallt bidrag och artister.

 

Bidragen

Endast nyskrivna originalverk (ej covers, plagiat etc.) som kan framföras på max tre (3) minuter tillåts delta i tävlingen. Det finns även krav på att bidragen inför finalen inte får ha publicerats på publika plattformar. Det är Yle som avgör när låtarna får släppas fria.

Bidragen får framföras på vilket språk som helst, och till skillnad mot SVT inte Yle några utskrivna krav på att ett visst antal bidrag ska framföras på finska i finalen. Utöver det ska alla inskickade låtar hållas fria från politiska, kommersiella och kränkande budskap samt svordomar.

Den version som skickas in ska mer eller mindre vara slutproduktionsklar, vilket innebär att demon ska vara gjord på ett professionellt sätt och det ska framgå hur ni vill arrangera låten i tävlingen. Ni får inte skicka vidare er inskickade låt till någon annan Eurovision-uttagning.

 

Artisterna

För att få vara tävlande artist i UMK 2021 måste du vara som yngst 16 år gammal och det senast uppfyllt den 1:a maj 2021. Om du är över 16 år finns inget att oroa sig över! Lägsta åldersgränsen gäller bara artisterna, inte låtskrivarna.

Den/de artist/er eller grupp som sjunger in bidragets demo ska vara tilltänkt artist/grupp som framför låten i tävlingen – förutsatt att låten blir uttagen! Ni får vara mellan 1-6 personer på scenen (räknat per bidrag) och i det ingår både artist och eventuella dansare och bakgrundskör.

Alla uppträdanden i finalen kommer att genomföras med förinspelad musik, dock ska all huvudsång genomföras live. Instrument kan användas på scen men då endast som rekvisita.

 

Övrigt att känna till

Yle har rätt att använda alla uttagna finalbidrag och äger också ensamrätten till det som de producerar under och efter UMK. Däremot kommer alla upphovspersoner kunna anmäla sig till Teosto eller annan tjänst för ersättning gällande upphovsrätt. Yle äger också rätten till regelverket och därmed också rätten att själva ändra/justera det när som helst. De har också all rätt att när de vill diskvalificera artister, låtar och upphovspersoner som bryter mot tävlingsreglerna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen