FINLANDS UTTAGNING. TV-bolaget YLE utsåg artist och bidrag till Eurovision 2021 via sin uttagning UMK – Tävlingen för ny musik. Detta var för övrigt tionde året på raken som Yle valde just genom UMK.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Det blev en klassisk UMK-uttagning som avgjorde artist och bidrag för Finland i Eurovision 2021. Årets upplaga blev den tionde i ordningen som UMK är Finlands uttagning till Eurovision och för att fira detta extra mycket hade produktionen tagit fram en vinnarstatyett som gjordes av Minna Viitalähtas.

 

Upplägg

Upplägget för UMK 2021 blev återigen en finalkväll som fick sju tävlande. Bidragen utsågs genom en nationell antagning som var öppen den första veckan i september 2020. Den 13:e januari presenterade Yle namnen på de utvalda artisterna och deras tävlingsbidrag och dagarna därefter släpptes också alla tävlingsbidrags studioversioner en gång per dag.

Omröstningen genomfördes till 25 procent av internationell juryröstning och till 75 procent av tittarnas publikröstning. Jurygrupperna representerade varsitt land (Storbritannien, Schweiz, USA, Polen, Island, Spanien och Nederländerna) som alla utom ett (USA) kommer att delta i årets Eurovision Song Contest. Varför USA deltog i omröstningen framgick ej.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 20:e februari korades rockgruppen Blind Channel med bidraget ”Dark Side” som representant för Finland i Eurovision 2021.

 

Finalen

I finalen i Finlands UMK 2021 avgjordes vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Finland i Eurovision 2021. Resultatet avgjordes till 25% av internationella jurygrupper och 75% av tv-tittarna. Jurygrupperna representerades av Storbritannien, Schweiz, USA, Polen, Island, Spanien och Nederländerna.

Under finalen kom fjolårstävlande Erika Vikman att uppträda som öppningsakt, och musikgruppen Haloo Helsinki var mellanakt. Det är för övrigt gruppens första gemensamma framträdande på över 2,5 år! Finalen gick att följa på flera olika språk, däribland finska, svenska, engelska och ryska.

 

Fakta

 

Startfält

Här nedan presenteras artisterna i startnummerordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. Teflon Brothers x Pandora – I Love You
  Låtskrivare: Teflon Brothers, Jaakko ”JS16” Salovaara, Axel Ehnström, Pandora
 • 2. Aksel – Hurt
  Låtskrivare: Gerard O’Connell, Kalle Lindroth, Joonas Anger
 • 3. Laura – Play
  Låtskrivare: Laura Pöldvere, Karl-Ander Reismann, Reinis Straume
 • 4. Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
  Låtskrivare: Janne Rintala, Timo Ruokola
 • 5. Oskr – Lie
  Låtskrivare: Oskari Ruohonen, Joonas Anger, David Pramik
 • 6. Blind Channel – Dark Side
  Låtskrivare: Niko Moilanen, Joel Hokka, Joonas Porko, Aleksi Kaunisvesi, Olli Matela, Tommi Lalli
 • 7. Ilta – Kelle mä soitan
  Låtskrivare: Ilta Elina Fuchs, Väinö Wallenius, Jouni Aslak

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Oskr – “Lie”
 2. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
 3. Aksel – “Hurt”
 4. Ilta – “Kelle mä soitan”
 5. Blind Channel – “Dark Side”
 6. Laura – “Play”
 7. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”

Kommentar: Finska uttagningen är alltid intressant – oavsett vad den innehåller. Förra året var det enormt underhållande, men frågan är om inte årets startfält är snäppet vassare? Vi får en rejäl spännvidd, från veteranernas veteran Danny, via estniska ESC-proffset Laura till svenska 90-talsikonen Pandora och inte minst metalbandet Blind Channel. Och kanske ska vi nämna Aksel, som ju vann (rättvist) förra året – och får ses som en favorit att vinna i år igen. Men jag är faktiskt inte så säker på det – för i år finns konkurrens i hans genre, ifrån Oskr. ”Lie” är bättre än ”Hurt” och faktiskt snäppet vassare än fjolårsvinnarlåten ”Looking Back”. Frågan är dock om Aksel är en bättre sångare? Vem gör sig bäst live? Mina pengar ligger på Oskr, som har en bättre låt i år, men skulle inte bli särskilt förvånad om Aksel vinner ändå. Men min egentliga favorit är ”I love you” som visserligen innebär en skämskudde med sin vansinnigt taffliga sångtext och sina ”coola rappande finska killar i 35-årsåldern med epa-traktor”. Att dessutom blanda in 90-talsartisten Pandora känns ju som rena Samir & Viktor-numret, men låten är förbaskat klistrig. AHA kunde inte ha gjort det bättre. I nuvarande läget skulle jag vara helt okej med att låta Finland göra bort sig i Rotterdam bara jag fick höra den i Eurovision!


Haris valde att inte tycka till om bidragen

 1. Blind Channel – “Dark Side”
 2. Ilta – “Kelle mä soitan”
 3. Oskr – “Lie”
 4. Aksel – “Hurt”
 5. Laura – “Play”
 6. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”
 7. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”

Kommentar: UMK 2021 överraskar positivt för här finns något för alla och det är ingen låt som är riktigt dålig, tvärtom är alla bra på sitt sätt. När låtarna släpptes en efter en har det varit intressant att ta del av numren och ju fler låtar som släppts desto svårare har det varit att bestämma sig för en exakt topplista, men nu har jag i alla fall bestämt mig. Högst upp sätter jag Blind Channel och det är mycket för att de tävlar med en rocklåt som sticker ut i att inte antingen vara Lordi-rock eller något slags försök till poprock, utan det är riktig rockmusik med en grupp som kör sin stil fullt ut. Härligt! Tvåa för mig, och nästan delad etta faktiskt, är Iltas vackra ballad som också griper tag om mig på ett känslosamt sätt. Vinner inte Blind Channel får Ilta gärna vinna för mig!

Därefter faller skalan ned till tre radiopoplåtar med Oskr, Aksel och Laura. Dessa låtar är bra men mer åt ”okej”-hållet än ”vinnare”-hållet. Lauras låt är jag faktiskt ganska besviken på för hon har haft många bättre låtar i Eesti Laul förut och ”Play” når inte upp till dessa nivåer. Tyvärr. Slutligen kommer vi till de två låtar som jag anser är startfältets mindre bra bidrag. Det ena är Dannys låt med lång titel som förvisso är en helt okej låt men som vinnare går det inte hem. Allra sist sätter jag Teflon Brothers & Pandora som förmodligen de flesta fans kommer att ha som etta ungefär på samma sätt som det var med Erika Vikman ifjol. Även om låten är en hyllning till 90-talet (eller hur man nu ska tolka videon) så går i alla fall jag inte igång på detta. Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska säga om låten, det blir bara skämskudde av alltihopa. Ge däremot Pandora och Teflon Brothers all framgång i TV och radio, men jag ser gärna att Finland skickar en annan artist till Rotterdam. Varför inte Blind Channel eller Ilta?


 

 1. Blind Channel – “Dark Side”
 2. Ilta – “Kelle mä soitan”
 3. Aksel – “Hurt”
 4. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
 5. Oskr – “Lie”
 6. Laura – “Play”
 7. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”

Kommentar: Många bra låtar att välja på men jag hoppas verkligen Finland väljer att skicka rock. De gör det så himla bra och tävlingen behöver även denna genre. Iltas fantastiska ballad är såpass underbar att jag kan tänka mig att lära mig språket så jag kan sjunga den, det ska väl inte vara så svårt! Ärligt talat så tycker jag faktiskt bättre om Aksels låt i år än hans förra bidrag. Jag är säkert ensam om att tycka det men den fångar mig på sätt den förra aldrig lyckades med.


 1. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
 2. Blind Channel – “Dark Side”
 3. Oskr – “Lie”
 4. Ilta – “Kelle mä soitan”
 5. Aksel – “Hurt”
 6. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”
 7. Laura – “Play”

Kommentar: Detta kan vara en av de mest svårbedömda nationella uttagningarna i år. Inte så mycket min egna åsikt som jag har rätt klar för mig, utan mer hur jag tror det kommer gå. Jag misstänker att det kommer bli ett trekejsarslag mellan Aksel, Blind Channel och Teflon Brothers + Pandora.
Aksel nämns ju som en favorit med tanke på att han ändå vann förra årets UMK. Nackdelen är att han inte blev en så populär vinnare då han bara blev tvåa i tittarröstningen. Dessutom var han också ensam i sin genre förra året, vilket han inte är nu, det är ganska många ballader med sorglig ton i år.
Blind Channel å andra sidan bidrar med hårdrockskortet i år och sticker klart ut. Det är frestande att tro att de skulle komma längst i Eurovision om de vann, med tanke på att Finlands tre bästa resultat från 2000 och framåt samtliga varit rockbidrag. Däremot är det ingen garanterad framgång för det (tänker först och främst på 2015). I och med att vi inte sett så mycket rock i den finska uttagningen på sistone blir det svårbedömt. Frågan är hur denna tydligt Papa Roach-inspirerade låt kommer stå sig…
Annars har vi då Teflon Brothers & Pandora som faktiskt kniper min förstaplats! Visst, låten är cheesy som attan, men de lyckas verkligen sälja in det, den här låten bjuder på en härligt naiv glädje som även det står i stark kontrast mot allt annat. Och kanske är det därför extra svårt för mig att tippa då jag gör det en del med hjärtat, i alla fall med just deras låt. Och då vet vi hur det kan gå.


 1. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
 2. Blind Channel – “Dark Side”
 3. Laura – “Play”
 4. Ilta – “Kelle mä soitan”
 5. Aksel – “Hurt”
 6. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”
 7. Oskr – “Lie”

Kommentar: Och ena sidan vill jag att Aksel skall vinna för att få upprättelse för att inte fick tävla för Finland förra året, vilket han mycket väl förtjänade. Men… Låten är dessvärre inte lika bra som Looking Back och man glömmer tyvärr lika fort den som man hört den.

Om jag enbart skall gå på bidragen dock så hoppas jag att Teflon Brothers x Pandora med låten I Love You vinner. Titeln kan tyckas lagom opersonlig, men texten har ett djupt budskap. Nu kan jag inte finska, men vad jag förstått så handlar texten om att inte kunna uttrycka sina känslor på engelska och frustrationen över detta. Blir inte mycket genuinare?


 1. Ilta – “Kelle mä soitan”
 2. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
 3. Oskr – “Lie”
 4. Blind Channel – “Dark Side”
 5. Laura – “Play”
 6. Aksel – “Hurt”
 7. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”

Kommentar: Finlands final har en intressann bredd i startfältet. Jag är inte helt säker på om de har material som kommer gå till ESC-finalen däremot, men det återstår att se hur allt går igenom tv-rutan. Men, överlag är det för mig bara ett bidrag som jag känner inte hör hemma i detta sammanhang och det är Danny. Det är ett bidrag som mer känns som underhållning på krogen än vid en storslagen schlagertävling. Ilta är den som framför ett bidrag som jag gärna sjunger till gång på gång. En underbar schlagerballad helt enkelt och jag tycker det är storslaget att den framförs på finska. Det ska bli spännande att se hur finnarna väljer sin vinnare!

 

Resultat


Foto & copyright: Yle/Miika Varila
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir rockgruppen Blind Channel med bidraget “Dark Side” som kommer att få representera Finland i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen UMK 2021 som avgjordes den 20:e februari 2021.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen bestod av sju tävlande som hade valts ut efter en nationell antagning. Namnen på alla tävlande släpptes den 13:e januari och därefter släpptes också studioversionerna en dag i taget. I själva finalen framförde respektive artist sin låt och därefter fick tv-tittarna och internationell jury avgöra resultatet. Varje jurygrupp representerade ett land som i det här fallet var Storbritannien, Schweiz, USA, Polen, Island, Spanien och Nederländerna.

Poängfördelningen var att varje jurygrupp delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4 och 2 poäng, vilket totalt blev 294 poäng och det var 25 procent av resultatet. Den resterande summan om totalt 882 poäng fördelades ut av tv-tittarna (de hade alltså 75 procent av makten).

Finalen gästades av bandet Haloo Helsinki som framförde låten Piilotan mun kyyneleet och inledningsvis stod programledaren Antti Tuisku & fjolårsfinalisten Erika Vikman för öppningsakten.

 

Favoriterna

Juryernas favorit var Blind Channel som fick ihop 72 av maximala 84 poäng. De fick inte mindre än fyra 12-poängare och tre åttor. På andra plats hamnade Oskr med 62 poäng tätt följd av Aksel på 56 poäng. Tittarna hade samma favorit som juryerna, dvs. Blind Channel, och de fick inte mindre än 479 poäng medan tvåan Teflon Brothers x Pandora endast fick 150 poäng! Det innebar att Blind Channel vann tittarröstningen med 54 procent av rösterna!

Fjolårsvinnaren Aksel hamnade på femte plats och var därmed aldrig i närheten av att vinna på nytt i denna final.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Blind Channel – Dark Side (72 + 479 =551 p)
 2. Teflon Brothers x Pandora – I Love You (30 + 150 = 180p)
 3. Ilta – Kelle mä soitan (48 + 101 = 149p)
 4. Oskr – Lie (62 + 53 = 115p)
 5. Aksel – Hurt (56 + 52 = 108p)
 6. Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua (22 + 38 = 60p)
 7. Laura – Play (4 + 9 = 13p)

 

Tycker du att Finland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer”Dark side” var absolut inte min favoritlåt i UMK, och inte heller en låt som jag gillar i någon större utsträckning, men den känns väldigt finsk. Ett solklart bidrag att representera Finland! Det är ett helt unikt bidrag och lär inte ha några problem med att sticka ut i ESC heller, så varför inte final för Finland? Jag tror på det, trots att jag inte alls tilltalas av låten. Så kanske inte det bästa valet – men det smartaste!Om du frågar mig har Finland valt helt rätt låt till Eurovision 2021! Och helt rätt artist dessutom. Jag tror att Blind Channel har stora möjligheter att kvala vidare från sin semifinal i och med att de är relativt ensamma i sin genre. Det återstår såklart att se vad Georgien ska välja ut (om Tornike får en ny rocklåt) och om någon annan också skickar rock i år. Men annars tror jag Finland har goda chanser. ”Dark Side” är också en väldigt bra låt!Trots att jag hade två andra förhandsfavoriter till segern tycker jag att Blind Channel är värdiga vinnare. Det behövs bra rocklåtar i Eurovision och det känns givet att just Finland bjuder på detta. ”Dark Side” påminner mig om Linkin Park från tidigt 2000-tal. En stark refräng och mycket energi i deras nummer.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera