Här är startfältet till Finlands UMK 2021

NATIONELLA UTTAGNING. Den 13:e januari 2021 presenterade finska TV-bolaget Yle sju artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att göra upp om segern i UMK 2021. I startfältet finns bland andra fjolårets UMK-vinnare, en artist som två gånger tidigare i historien representerat grannlandet Estland i Eurovision och en tidigare Melodifestival-artist!

 

Vilka tävlar?

Bidragen som tävlar i år har valts ut efter en nationell antagning, och därefter lämnats i händerna på en expertjury. Nedan är deras val (i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Aksel – Hurt
  Låtskrivare: Gerard O’Connell, Kalle Lindroth, Joonas Anger
 • Blind Channel – Dark Side
  Låtskrivare: Niko Moilanen, Joel Hokka, Joonas Porko, Aleksi Kaunisvesi, Olli Matela, Tommi Lalli
 • Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
  Låtskrivare: Janne Rintala, Timo Ruokola
 • Ilta – Kelle mä soitan
  Låtskrivare: Ilta Elina Fuchs, Väinö Wallenius, Jouni Aslak
 • Laura – Play
  Låtskrivare: Laura Pöldvere, Karl-Ander Reismann, Reinis Straume
 • Oskr – Lie
  Låtskrivare: Oskari Ruohonen, Joonas Anger, David Pramik
 • Teflon Brothers x Pandora – I Love You
  Låtskrivare: Teflon Brothers, Jaakko ”JS16” Salovaara, Axel Ehnström, Pandora

 

Noteringar

Vi ska börja med att tala om att sedan tidigare har det sett ut som att 2020 års UMK-vinnare Aksel Kankaanranta inte var aktuell för tävlan igen det här året. Detta sedan han i november ifjol gick ut i den finska tidningen Voice.fi och tydligt sa att han ville skicka in en låt till UMK 2021 men att han hade valt att inte göra det. Den informationen visar sig nu vara felaktig då Aksel finns med på startlistan i UMK 2021. Vi vet inte varför han ändrat sig på den punkten men oavsett är han med och tävlar och han har därför chansen att på nytt få tävla för Finland (så länge han på nytt blir framröstad i finalen).

En annan intressant notering är att den estniska sångerskan Laura Põldvere nu är med och tävlar i den finska uttagningen. Hon har tidigare har representerat Estland i Eurovision två gånger: 2005 med Suntribe och låten Let’s Get Loudoch 2017 med Koit Toome och låten Verona”, och förutom det har hon tävlat ett flertalet gånger i Estlands nationella uttagningar till Eurovision men då inte vunnit. Det är väl värt att nämna att Koit Toome tävlar i Estlands uttagning och skulle han vinna i Estland och Laura vinna i Finland blir de alltså konkurrenter i Eurovision istället för duettpartners som de var sist!

Svenska artisten Pandora från Västerås, som deltog i Melodifestivalen 2003 med ”You” och 2004 med låten Runaway”, ställer upp i finska UMK tillsammans med rapgruppen Teflon Brothers. De har gjort låten tillsammans med bland andra Axel Ehnström, som själv representerade Finland i Eurovision för tio år sedan (2011). För den som inte vet är Pandora en internationellt välkänd artist som bland annat gjort över 300 konserter i Finland. Till dags dato har hon släppt över 12 musikalbum och ett otal singlar.

Avslutningsvis är det också roligt att den 78-åriga artisten Danny gör comeback i det här sammanhanget! Han har tidigare deltagit i den finska uttagningen sju gånger: 1967 med låtarna Keskiyöllä ochSua kutsun Maarit”, 1973 med låten Galileo Galilei”, 1974 med låten Jos maailmassa vain ois kahva”, 1975 Seikkailija, 1986 med Ninja och 2004 med D’Voices och låten Seven times seven”. En annan intressant notering är att han mellan åren 2016-2020 var gift med Erika Vikman (fjolårets UMK-tvåa)!

 

Fakta: Så blir UMK 2021


UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll som även denna gång hålls i Mediapolis TV-studios i Tammerfors. På grund av coronapandemin kommer finalen, som är planerad att sändas lördagen den 20:e februari, att hållas utan publik i studion. Resultatet avgörs till 75% av tittarröstning via app, SMS och telefon och endast 25% av internationell juryröstning.

Startfältet som nu meddelades stod klart redan i oktober ifjol då Yle gick ut med att urvalsjuryn utsett sju finalbidrag. Namnen på såväl låttitlar som artister valdes dock att hemlighållas till och med den 13:e januari 2021. I samband med presentationen offentliggjorde Yle också att Mikko Silvennoinen kommer att vara finalens kommentator och duon Johan Lindroos och Eva Frantz kommer att vara svenskspråkiga kommentatorer. Vem eller vilka som kommer att vara finalens programledare avslöjas i ett senare skede.

 

Bidragen släpps en gång per dag

Precis som ifjol släpptes bidragens studioversioner en och en vid enskilda tillfällen. Bidragen släpptes vid midnatt finsk tid (vilket var kl 23:00 svensk tid) vid följande datum:

 

Vinnarstatyetten

Förutom att tävlingsbidragen nu har presenterats likväl som tävlingsarena och finaldatum är det känt att vinnaren kommer att få en statyett som gjorts av konstnären Minna Viitalähtä. Anledningen till att UMK har tagit fram en statyett är för att uppmärksamma att det är tionde upplagan av UMK som Yle använder sig av. Enligt uppgifter kommer alla tidigare vinnare att graveras in på statyetten.

 


 

Kommentera