Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Mer information om Finlands UMK 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 20:e februari 2021 är det dags för final i Finlands Eurovision-uttagning UMK 2021 och redan fyra månader före detta står det klart att finalen kommer att innehålla sju bidrag som tävlar om segern.

Redan nu i oktober har alltså Yles UMK-redaktion med musikchefen Tapio Hakasen i spetsen lyssnat igenom och bedömt de 278 bidrag som skickades in vid antagningen i början av september. Kvalitén sägs denna gång vara mycket hög, bland annat uppger Yle att flera tidigare Eurovision-representanter och andra välkända finska låtskrivarprofiler har skickat in bidrag. Om sedan dessa kom med eller inte återstår att se, för det blir först den 13:e januari 2021 som Yle tänker berätta vilka artister och låtar som tävlar.

 

Vad vi kan förvänta oss

Finalen i UMK 2021 kommer att gå av stapeln i Mediapolis TV-studios i Tammerfors lördagen den 20:e februari 2021. Exakt hur finalen ska avgöras är något oklart, däremot är det alltså nu fastställt att startfältet kommer att bestå av sju bidrag (förutsatt att inget justeras i slutsekunden). Det är heller inte bekräftat huruvida Yle kommer att ta in någon publik eller ej. I fjolårets upplaga (läs: UMK 2020) såldes inga biljetter till finalen, vilket inte berodde på coronapandemin utan på grund av att finalen flyttade från en arena till en TV-studio. Istället för biljettförsäljning fick man registrera sig för att få en plats i publiken.

 

Nytt pris införs

2021 firar Yle tioårsjubileum med Uuden Musiikin Kilpailu, eller kort och gott UMK eller Tävlingen för ny musik som den kallas på svenska, och till det firandet har en särskild pokal tagits fram. Under en tid har det hållits en omröstning där det blev Minna Viitalähtäs glittriga snöglob som vann bland totalt 24 inskickade förslag. Snögloben tillsammans med skaparen kommer att finnas med när startfältet till UMK 2021 presenteras och dessutom tilldelas Minna en check på 3000 euro.

Förutom 2021 års vinnare utlovas att alla tidigare UMK-vinnares namn ska graveras in.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen