« Inför ESC Grekland 2020

Inför ESC Grekland 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Stefania med bidraget ”Last Dance” som representerade Grekland. Hon tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 4 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 10 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Stefania?

 

Stefania Liberakakis föddes den 17:e december 2002 i Utrecht, Nederländerna. Hon är i grunden sångerska, skådespelerska, röstskådespelerska samt youtuber. Som barn ställde hon upp i The Voice Kids i Nederländerna 2013, och efter det var hon också med i barnkören Kinderen voor Kinderen i ungefär två år. 2016 ställde Stefania upp vid auditionen till Nederländernas Junior-bidrag och blev en av tre utvalda tjejer att representera landet som gruppen Kisses i tävlingen. De framförde låtenKisses & Dancin’ som hamnade på åttonde plats av 17 tävlande.

Efter det gick Stefania solo och har idag bland annat sin egen YouTube-kanal. En av hennes hitsinglar är låten Stupid Reasons som har haft av över en miljon visningar på YouTube och ifjol släppte hon också låten Friday. Men allra störst fokus blev det såklart ifjol (2020) när hon skulle ha representerat Grekland i Eurovision Song Contest med bidraget Superg!rl som gjordes av inga mindre än Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn, samt låtskrivarkvartetten Arcade (Pavlos Manolis, Anastasios Rammos, Diverno och Gabriel Russell).

Efter att tävlingen ställdes in blev Stefania snabbt tillfrågad att tävla för Grekland igen vilket hon tackade ja till. På grund av tävlingens regler får hon inte med sig sitt forna tävlingsbidrag utan denna gång tävlar hon med låten ”Last Dance” som har samma upphovspersoner som fjolårets bidrag dvs. Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn, samt låtskrivarkvartetten Arcade.

Hur valde Grekland till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Grekland både artist och tävlingsbidrag genom internval.

Redan den 23:e mars 2020 hade Grekland beslutat sig för att behålla Stefania som sitt artistval till Eurovisionen sedan föregående upplaga ställdes in.

Själva bidragsvalet hölls dock länge i dunkel med bara små nyhetsnotiser som läckte ut var och varannan månad. Slutligen presenterades ett bidrag som valdes ut till tävlan och det gjordes alltså även det på intern väg. Bidragets titel blev känd i januari 2021, men själva låten släpptes först den 10:e mars.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Inte jätteimponerad av Grekland i år, tvärtom känns det som att man går en del på tomgång för tillfället. Artistvalet är ett exempel. Här har man satsat på en mycket ung tjej med en del internationell erfarenhet, men framförallt med publik på sociala medier. Tyvärr har man alltså inte lagt ned mer energi än en Youtube-sökning på att hitta artisten, och även om Stefania är helt okej som sångerska så saknar jag mycket i hennes karisma. Låten är medioker, även om den är snäppet bättre än fjolårets bidrag. Men när man satsar på sådan här lättuggad pop med tonårsartister så behövs mycket krut på övrig produktion, och där tror jag inte att man kommer att hålla måttet. Jag har svårt att se någon rädda det här bidraget, vare sig på scenen eller i röstprotokollet. Jag kan bara önska att Grekland tar igen det nästa år, med en ny artist.


.

Superflickan är tillbaka för att representera Grekland. Förra året tyckte jag det var en relativt medioker låt med lite intressanta etno-rytmer. I år är det också en relativt medioker låt men utan etno-rytmerna och har istället en starkare refräng. Summa summarum så faller de ungefär jämnt ut. Det är inget speciellt i låten som får mig att gå igång på det. Det låter som vilken ljummen poplåt på Spotify som helst. Inget som ens ger intrycket om att det är från Grekland. Det är något som grekerna annars alltid betonade med sina bidrag. Man visste att det var från Grekland.

När jag jämställer låten med hennes bidrag från i fjol så faller de jämnt ut ungefär. Det är varken bättre eller sämre. Det är helt ok. Dock känner jag att detta saknar identitet och förlorar därför en halv poäng.


.

Även om jag inte riktigt förstod hypen bakom fjolårets grekiska bidrag, som hade varit roligt att se hur den låten hade iscensatts i Ahoy, känns årets grekiska bidrag så mycket bättre. Stefania visar på en stor talang och låten har en härlig 80-talsretrokänsla som gör det extra bra. Sedan är frågan om det här är Greklands bästa låt någonsin. Svaret på frågan är nej, men i år struntar jag i det. Så i år sjunger vi alla ”Let’s Dance oh let’s dance”. Sorry ”Last dance oh last dance” ska det ju vara.


.

Vi som älskar 80-talsmusik kommer gilla denna. Grym låt men den kunde kommit från vilket land som helst. Saknar att höra de grekiska tonerna genomsyra musiken. Hon lyckades bättre med det förra året.


.

Grekland och Stefania fortsätter göra bra ifrån sig. Även om det inte är så mycket etniska influenser alls i denna utan mer går mot de mer poppiga tongångarna som både hämtar från 80/tidigt 90-tal men även från nyare influenser. Och på något sätt lyckas man alltså få in väldigt bra delar här. Till skillnad från exempelvis San Marino som jag hade sågat vid fotknölarna, så tycker jag man gör det mesta helt rätt här i genren. Upptempo done right. Visst, texten är nog lite väl juvenil och full av grötrim som ”dance” och ”romance”, men det förstör inte så mycket just här.


.

En utveckling i rätt riktning. Jag var skeptisk när jag först hörde låten då jag inte var något större fan av Supergirl förra året. Årets bidrag är visserligen i samma genre, men slutprodukten känns mer rätt på något sätt.

Enda riktiga klagomålet jag har är väl den undermåliga texten, men annars är låten klart godkänd.


.

Greklands Supergirl ger sig på ett nytt försök och detta med en mycket sämre låt än sist. Visst, det låter dansant och modernt men är alldeles för slätstruket och anonymt. Som redan nämnt är det lite 80-tals-vibbar. Pluspoäng när man blandar nytt och gammalt så att det fortfarande låter uppdaterat.


.

Det här är en flört med 80-talet som jag gillar. Retroinfluenser, men i modern tappning. Jag saknar att höra Grekland i bidraget, för låten i sig hamnar i mainstream-gruppen där man inte inte kan härleda till något om ursprunget.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Grekland är ju en av de länder som alltid brukar ta sig till finalen, tyvärr oavsett hur dåligt bidrag man kommer med. Därför torde även en medioker låt klara sig till final, om än att de kanske inte lär få fira en ny seger i Rotterdam. Detta placerar sig sannolikt runt 20:e-22:a plats i finalen.


Spelar det verkligen någon roll vad Grekland skickar? De är mer eller mindre garanterade en plats i final. Dock har de haft det svårt i finalen. Man får leta sig tillbaka till 2013 för att hitta en placering högre än 19e plats, då man slutade sexa. Det är en trend som jag tror de fortsätter med även i år.


Det har ju svajat rejält för Grekland de senaste åren, men det känns som det var länge sedan man tänkte på det. Jag tror det är glömt och förlåtet och att Stefania därmed i alla fall blir en sista dans för Grekland i final. Men någon toppnotering tror jag inte det blir.


Grekland hör hemma i finalen och det här kommer antagligen bli ett snyggt nummer på scen.Nu borde väl Grekland vara som gjuten i finalen. Trots att man haft det motigt på senare år och fortsatt testa sig fram, ibland lite inkonsekvent, så tror jag att detta de skickar bör ligga bra i tiden, och kunna gå hem i flera åldersgrupper – liksom även hos tittare och jury, viktigast av allt!


Grekland går definitivt till final. Stefania startar precis mellan flera ”svagare” bidrag, dessutom så ökar Grekland sin placering på oddslistorna.


Jag är inte alls lika säker som spelbolagen verkar vara på att Grekland kniper en finalplats. Men med tanke på att den andra semifinalen inte alls är lika stark som den första, så har de absolut goda möjligheter.


Grekland är solklar i finalen och jag hoppas på en snygg och energifylld scenproduktion.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera