« Inför ESC Serbien 2020

Inför ESC Serbien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi gruppen Hurricane med bidraget ”Loco Loco” som representerade Serbien. De tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 9 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 8 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Hurricane?

 

Gruppen Hurricane bildades så sent som 2017 och består av de tre medlemmarna Sanja Vučić (född 10:e augusti 1993), Ivana Nikolić (född 15:e april 1995) samt Ksenija Knežević (född 24:e januari 1996). Sedan bildandet har de släppt ett stort antal singlar, de flesta med engelsk text men serbiska har också förekommit.

En av gruppmedlemmarna, i det här fallet Sanja Vučić, har tidigare representerat Serbien i Eurovision, nämligen 2016 med bidraget Goodbye (Shelter) som slutade på 18:e plats i finalen. Ksenija Knežević har inte själv tävlat i Eurovision, men hennes far Knez tävlade för Montenegro år 2015 med bidraget Adio som slutade på 13:e plats i finalen. Den gången var hon en del av hans kör på scenen, men när dottern själv ställde upp i tävlingen så fanns inte pappa med i kören.

Ifjol, 2020, deltog Hurricane i den serbiska Eurovision-uttagningen Beovizija med bidraget Hasta la Vista. De tog sig vidare från semi till final och blev sedan korade till vinnare. När tävlingen sedan ställdes in p.g.a. coronapandemins framfart skulle vi fans aldrig få se hur deras framträdande skulle bli, men 2021 åtgärdas detta då Hurricane får tävla på nytt. De har denna gång med sig bidraget ”Loco Loco” som Sanja Vučić tillsammans med Nemanja Antonić står bakom på upphovssidan.

Hur valde Serbien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Serbien både artist och tävlingsbidrag genom internval.

I somras gick rykten om att gruppen Hurricane, som skulle ha representerat Serbien i Eurovision 2020, hade valts ut internt men dessa rykten förnekades bestämt av såväl TV-bolaget RTS som gruppmedlemmarna själva. Det dröjde ända till slutet av december samma år innan Hurricane blev officiellt presenterade som Serbiens Eurovisionrepresentant 2021.

I det läget var det oklart hur tävlingsbidraget skulle utses men det visade sig sedan bli ett internval av den med. Det är således första gången sedan 2017 som Serbien väljer helt och hållet internt till Eurovision Song Contest.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Serbien har gjort en U-sväng och tagit sig tillbaka till början av det glada 10-talet igen. Här får vi höra toner som hade passat utmärkt bland Justin Timberlake-wannabes och Lady Gaga-posers, och man börjar nästan bli lite nostalgisk när man hör Hurricane. För visst kan jag fortfarande lyssna lite på Timberlake och Gaga och känna ”shit va bra de ändå var”, men att 2021 höra ”ny” musik i samma stil känns… fel. Jag kan förstå att man kör det som ett statement, som en artistisk image, men jag tycker inte att det funkar så bra ändå. Hurricane får liksom inte till det, utan känns för utdaterade för att passa in i startfältet i år. Samtidigt kör man på shock & awe-tekniken med excentriskt scennummer, mycket sexanspelande och utmanande dansnummer. Ändå funkar det inte, iallafall inte för mig.


.

Innan mobben kommer för att hämta mig så låt mig förklara mig. Jag var tveksam till Hurricane förra året. Under 2020 blev de kanske den största gruppen i länderna från forna Jugoslavien. De har blivit helt enorma. Allt de släppte blev enorma hits i regionen och de kunde inte göra något fel. Och som en person som följer musikscenen där nere blev jag mer såld på dem.

Låt mig börja med att säga att Sanja, Ksenija och Ivana är fantastiska sångerskor. De kanske inte visar det i denna låten, men man behöver bara höra dem sjunga denna låten akustiskt för att se det. De gör den här låten bättre än vad den är. Sämre artister hade inte kunnat leverera låten på samma sätt. Låten är dessutom väldigt catchig. Den sitter som ett klister i min hjärna och jag har nynnat på den under en väldigt lång period nu.

Är jag lite partisk här? Kanske. Men jag smittas av Hurricanes glädje. Jag älskar den här låten. Så hur kan jag inte ge dessa attraktiva damer en 5a? Det vore att gå emot någon evolutionär drivkraft.


.

Ur ett perspektiv kan jag förstå att Hurricane är så pass populära som de är. Och jag tror också att med rätt låt hade det funkat bra. Men som det är nu blir det bara för mycket och hela den här ”Loco loco”-refrängen blir bara för hysterisk. Tjejerna ska ha cred för att de gör sin grej fullt ut, det är bara det att alla kan inte tycka om det. Jag tycker inte om låten men tjejerna har fantastiska personligheter. 1 poäng för det.


.

I det här fallet kan jag inte bestämma mig om jag gillar förra årets eller årets bidrag bäst. Ganska lika ändå. Om de levererar på scen så kommer det bli ett väldigt underhållande framträdande tror jag. Sen kanske låten i sig inte är ett underverk men den är kul och enkel och ibland är det bara det som behövs.


.

Det finns knappt någonting att kommentera här, det blir som en repris på förra året, med undantaget att man kladdat med mer ljudeffekter och autotune. Redan vid första lyssningen kände jag att jag behövde stänga av, och jag tycker det säger ganska väl om vad jag tycker om detta. Man orkar knappt följa med i låten när den väl rullar, och det är aldrig ett bra tecken. Det är så fantasilöst, cyniskt… ingen av tjejerna har någon karisma, de känns väldigt glasartade i framtoningen. Precis som låten som är plastig, forcerad och allmänt jobbig. Förvisso har jag hört en akustisk version av detta där det låter mycket bättre, där tjejerna harmoniserar bra i rösterna. Det i sig blir samtidigt desto mer beklämmande att vi inte kommer få höra det, eftersom deras röster är så redigerade bortom all kännedom i denna låt.

Serbien kan så mycket bättre än så här, det har vi sett tidigare. Men förra året blev de min jumbo, och i år händer det igen. Ett tvättäkta dubbelfel!


.

Serbien väljer att skicka samma låt som förra året. Inte mig emot, jag gillade Hasta la vista och tycker Loco Loco är en värdig uppföljare. Låten i sig är inte mer än en dumglad danspoplåt á la 00-tal. Men sådana bidrag behövs också i tävlingen.


.

Serbien kommer skruva upp partystämningen rejält när gruppen Hurricane kommer framföra sin dansanta låt Loco Loco. Det är balkandisco till max och man rycks absolut med av denna låten som jag förväntar mig en maffig färgglad scenshow med massa discobollar och olika ljussättningar.


.

Egentligen skulle jag nog vilja lägga mitt betyg lägre, för Serbien kommer i år igen med något som inte alls spelar på mina strängar. Låten känns som något man filat ihop på ett skrivarläger och poppat till för att passa tjejernas framtoning. Mina poäng ligger kanske på att det är energiskt och ”fierce” och att man får höra det med det serbiska språket. Man är däremot LÅNGT ifrån nivån man hade med ”Lane Moje”. Det är som att man befinner sig med ena benet i, vad man vill ha av, modern radiopop och det andra (som för tillfället verkar avkapat) i tilltalande, genuina etnomelodier. Jag hoppas det andra benet läker och att man rehabiliterar sig tillbaka till det jag beundrar så mycket.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
21 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


10-talspop på serbiska? Nja, här balanserar man på tunn lina. I avsaknad av vänligt inställda grannländer så ligger Serbien nog troligen utanför finalen. Detta är helt enkelt inte tillräckligt intressant eller relevant för att resten av Europa ska engagera sig.


Vad jag tycker spelar mindre roll. Tror inte Europa kommer köpa det lika väl som jag gör. De slåss med en drös av bidrag för en finalbiljett. Men det finns sämre bidrag som tagit sig till final och optimisten inom mig ger dem en liten chans. Om ”Nova Deca” kunde ta sig till final så kan detta också.


Svårt att säga om Serbien går vidare eller inte. De tävlar mot både San Marino, Grekland och Lettland om samma typ av röster i denna semifinal. Kan funka men kan också floppa fullständigt.


Tror det kommer gå bra för dessa damer och de får skaka loss för oss ännu en gång i finalen.Jag var ju nära att sätta grön tumme upp direkt för detta också, då det återigen talar till en specifik målgrupp som kommer mobilisera och rösta detta vidare. Men samtidigt kan detta falla på att det blir för nischat för den publiken, och inte alls kommer slå särskilt brett. I och med att jag gav två gula till San Marino också pga en specifik artists vara eller icke vara, så tror jag att jag får göra likadant här. Här är scenariot å andra sidan omvänt. Kommer San Marino lyckas med alla förberedelser kommer Serbien falla helt i skuggan tror jag. Men misslyckas San Marino kommer dess fans att flockas hit istället.


Hm, rimligtvis borde Serbien gå vidare. Men saken är att de har en ovana att misslyckas med att kvalificera sig för finalen var fjärde år. 2009, 2013 & senast 2017, alltså för fyra år sedan. Kommer mönstret att brytas eller ej?


Det borde absolut räcka till en finalplats för Serbien. Vidare i finalen kommer man inte hamna särskilt högt, för där kommer de få tampas med en rad starkare bidrag.


Svårt! Låtmässigt tror jag detta havererar, men kompisröstning kan måhända placera dem i final.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera