« Inför ESC Spanien 2020

Inför ESC Spanien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Blas Cantó med bidraget ”Voy a quedarme” som representerade Spanien. Bidraget var direktkvalificerat till finalen där han fick startnummer 13 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Blas Cantó?

 

Blas Cantó föddes den 26:e oktober 1991 i Murcia i Spanien. Han har alltid hållit på med musiken och det har alltid varit en dröm för honom om att få representera Spanien i Eurovision-sammanhanget. Först 2020 var det tänkt att bli av på riktigt, men på grund av coronapandemin blev tävlingen inställd. Istället har han precis som många andra i årets startfält fått en ny chans det här året.

Innan 2020 försökte Blas att få representera Spanien i så fall Junior Eurovision (2004 med låtarna Cantaré och Sentir“) liksom att han i vuxen ålder hamnade trea i den spanska Eurovisionuttagningen 2011 med bidraget Volver, den gången som en del av gruppen Auryn. Själva gruppen bildades 2009 och bestod av killar som tidigare tävlat i olika talangtävlingar. Inledningsvis handlade det mest om att de gjorde covers men rätt snart blev de kända både nationellt och internationellt.

2016 lades Auryn på is och Blas gick då solo. 2018 släppte han sitt första album Complicado och två år senare valdes han ut internt att representera Spanien vid Eurovision 2020 med låten Universo”. Låten fick dessvärre aldrig skina på scenen i Rotterdam den gången, men Blas fick förnyat förtroende av RTVE och är således tillbaka igen. Denna gång med bidraget ”Voy a quedarme” som han har gjort tillsammans med Leroy Sanchez, Daniel Ortega och Dan Hammond.

Hur valde Spanien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Spanien ut sin artist genom ett internval medan tävlingsbidraget valdes genom en nationell final som gick under namnet Destino Eurovisión.

Bidragsuttagningen gick till som så att i mitten av februari lanserade RTVE de två bidragen ”Memoria” och ”Voy a quedarme” på sin hemsida där publiken hade möjlighet att rösta fram en av dessa två låtar till Blas Cantós Eurovisionbidrag. Bidragen framfördes sedan i en mindre final där en av låtarna korades till vinnare.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Spanien har en viss förmåga att skicka unga (höga) tenorer (på gränsen till alt-sopran!) med svulstiga ballader till ESC, och i år är sannerligen inget undantag. Från år till år varierar kvaliteten, och det är inte alltid det är särskilt bra. Ofta skämskudde faktiskt. I år är jag inte lika benägen att ta fram skämskudden, för låten är faktiskt rätt hyfsad för att vara en svulstig spansk ballad. Nu är sådana inga kioskvältare, och jag skulle definitivt inte rösta på den, men jag tycker ändå att den är rätt trevlig att lyssna på. Blas däremot, är alldeles för ljus i rösten, och detta är dessvärre den typ av stämma som helt enkelt inte funkar i mina öron. Detta blir någon typ av falsett, som är väldigt typisk för ballader numera (se Schweiz bidrag senare) men som egentligen inte håller för manliga stämvidden. Jag tror att man nog hade fått den här låten att hålla bättre med en kvinnlig artist – men det lär vi nog aldrig få veta säkert. Jag får hålla till godo med en bra låt och en bra artist men som egentligen inte passar ihop.


.

Spanska ballader börjar bli lite av en trend i tävlingen. Jag är personligen ett stort fan av ballader. Spanien har dessutom levererat några riktigt tunga ballader genom åren som ”Dancing in the Rain” (2014) och ”Quédate conmigo” (2012). Detta når inte alls till dess höjder. För mig är detta en rätt slätstruken ballad utan något direkt lyft. Det händer liksom ingenting. Det känns lite som att Spanien försökte skapa sin egna ”Arcade” och föll helt platt.

Det som räddar det från en ren nolla är att Blas är en oerhört duktig sångare och räddar låten lite på så sätt. Hans röst gör den något intressant.


.

Först tycker jag det är bra att Spanien höll en nationell final för att utse tävlingsbidraget, även om jag gärna hade sett en final med fler än bara två låtar. Det är på det sättet som jag nu fått kunna se att Blas är en duktig sångare. Jag tycker också att bägge bidragen var så mycket bättre än hans fjolårsbidrag som jag inte förstod hypen kring.

Själv tycker jag att Spanien är alltid bäst när det kommer till svulstiga ballader och det här är en låt som berör (även om jag inte förstår ett ord spanska). Jag tycker heller inte det blir för pretentiöst eller smörigt. Stort plus för Spanien som alltså levererar efter förra årets något tråkiga inslag.


.

Spanska ballader är alltid speciella och han gör den här väldigt bra med sin ljusa röst. Han känns proffsig på scen och den byggs upp snyggt så tror framträdandet kommer bli väldigt bra.


.

Spanien skickar Blas Cantó igen, som nu bjuder på en vackert svulstig ballad. Det som jag först lägger märke till är just hur mycket känsla han lägger i låten, som uppenbarligen har en ganska dyster text (som handlar om att minnas de som lämnat oss). Det märktes redan när jag såg hans framträdanden av denna låt plus hans andra kandidat, att det var ”Voy a quedarme” som han helst ville ta med sig till Rotterdam. Och jag kan förstå det. Texten, stämningen i låten, att den ändå bygger upp mer över tid, det blir en fin paketering.

Uppdatering: Jag har blivit uppmärksammad på att en annan version av låten kommer framföras live i Rotterdam. Åsikten ovan kan således eventuellt revideras.


.

Vilken seg ballad. Visserligen var inte Universo en vidare catchig låt den heller, men den låten hade något i alla fall. Voy A Quedarme säger mig däremot absolut ingenting. Visst skall Blas få ett pluspoäng för att han sjunger på det egna språket, och för att han har en fin sångröst. Men låten i sig är som sagt helt intetsägande. Gör om gör rätt.


.

Jag tycker att båda låtarna som var tilltänkta som Blas Canto’s ESC-bidrag för i år var så mycket bättre än hans tävlingsbidrag för 2020. Visst, jag hade föredragit poplåten ”Memoria”, men powerballaden ”Voy a quedarme” växer på mig och jag gillar den också. Fin falsettsång av Blas och det känns som en klassisk ballad som man har hört förut. Men han sjunger bra och gör det snyggt. Låtens handling är personlig och berörande och är inspirerad av att Blas Cantó’s pappa som gick bort i cancer samt att hans mormor avled i Covid-19 förra året.


.

En vacker ballad, som hade kunnat sjungas av en kvinna. Falsettsång är tydligen på tapeten, så det gäller att man inte tappar bort sig när man ger sig på det. Blas gör det bra, så jag hoppas det håller sig live, men det hade varit häftigare om han egentligen hade haft en djupare röst att börja med. Att han sjunger på spanska är ett plus, men jag tycker nog att ”Universo” var en bättre låt.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
24 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Som jag nämnde så är denna typ av låt ingen kioskvältare, och i synnerhet inte när det finns betydligt bättre låtar i samma genre. Spanien har verkligen gjort det till sin grej att skjuta i stolpen, och det är nu ett bra tag sedan jag överhuvudtaget kunde överväga att ge Spanien ett rimligt högt betyg. Än mindre tippa dem högre än bottenträsket! För inte heller i år lär de klättra över 18: plats, hur bra än Blas’ röst håller i slutändan.


De två balladerna jag nämnde från 2012 och 2014 slutade båda på 10:e plats. Annars har Spanien de senaste 10åren bara placeringar på 20+ och så tror jag fallet blir här också. Det är för ointressant för både tittare och jury.


Spanien brukar ha vanan att komma i botten i finalerna och tyvärr tror jag att den trenden håller i sig även i år. Det finns en förhöjd risk att låten dessutom kan få ett undanskymt startnummer, typ mellan två förhandsfavoriter, eller ett väldigt tidigt startnummer (om Spanien får första halvan). I ett sådant läge skulle jag nog säga att det i princip är kört. Så Spanien kan nog garanterat räkna med en slutplacering på plats 24, 25 eller 26. Personligen sätter jag Spanien självklart topp 10 i år, men så lär det nog inte bli hos juryn och tittarna när verklighetens resultat blir klart natten mot den 23:e maj.


Hur mycket jag än vill så kommer den inte komma högt. Vet inte varför men folk verkar inte digga Spanien i dessa sammanhang så jag tror inte en svulstig ballad kommer hjälpa dem i år.Nej tyvärr alltså…  Spaniens kräftgång tror jag tyvärr kommer fortsätta. Oddsen har inte talat till landets fördel, och jag tror att låten kan riskera att komma bort i finalen, framför allt om startfältet blir tungt på mycket ballader. Möjligen kanske juryn lyfter denna lite grann, men tittarna lär inte vara intresserade.


Spanien är ju knappast kända för att lyckas speciellt bra i tävlingen. Senaste vinsten var 1969 och jag tror inte det blir någon ny seger i år. Tror faktiskt att om de hade behövt kvala så hade låten inte ens gått till final.

Oavsett utångsläge så skulle jag inte bli förvånad om Spanien kommer sist i finalen.


Spanien behöver ett lyft i Eurovision. Senast man kom bra till var 2014 med Ruth Lorenzo med låten ”Dancing in the rain”, då det blev en 10:e plats i finalen. Trots att Blas Cantó har både rösten och utstrålningen, befarar jag att han inte kommer ta Spanien särskilt högt i ESC-finalen. Låten är alldeles för anonym och sticker inte ut tillräckligt mycket.


Det är vackert och mer än godkänt, men tror det är alldeles för mycket vemod mot vad vi behöver just nu. Det ska nog mycket till för att Blas ska ha nånting i toppskiktet att göra.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera