SPANIENS UTTAGNING. TV-bolaget RTVE utsåg sin artist till Eurovision 2021 internt medan tävlingsbidraget utsågs genom en publikomröstning med tillhörande final.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Inför Eurovision 2020 utsåg RTVE Blas Cantó internt som sin artist till tävlingen, och när beskedet om att Eurovision 2020 blev inställd dröjde det inte länge förrän RTVE gick ut med informationen att Blas skulle stå kvar som landets representant 2021. Ifjol gjordes både artist- och bidragsvalet internt, men denna gång utsågs istället tävlingsbidraget genom en publikomröstning i en final.

 

Upplägg

Den 10:e februari 2021 släppte RTVE två bidrag som var tilltänkta Eurovision för Blas Cantó. Samtidigt startades en omröstning via RTVE där publiken kunde rösta via en app, onlineröstning, telefon och SMS. Tio dagar senare, den 20:e februari, hölls en mindre final där Blas framförde de två bidragen och där en vinnarlåt utsågs.

Finalen gästades även av en rad välkända spanska artister.

 

Eurovision-resultat 2021

Det bidrag som Blas Cantó ska framföra i Eurovision 2021 heter ”Voy a quedarme” och valdes i en nationell final.

 

 

Bidragsfinalen

Sedan i mars 2020 har Blas Cantó varit Spaniens artistval till Eurovision 2021. Inför valet av hans nya tävlingsbidrag bjöds publiken och fansen in för att vara med och rösta fram hans låt. Det fanns två låtar att välja på som han framförde i ett finalprogram sedan var det upp till publiken att app-, SMS-, telefon- och/eller onlinerösta fram en vinnarlåt.

Förutom de två tävlingsbidragen bjöd finalen på gästframträdanden av artister som Pastora Soler, Vanesa Martín, Edurne, Nia, Andrés Suárez, Cepeda och Roi.

 

Fakta

 

Startfält

Dessa låtar tävlade, notera att bägge två framförs av Blas Cantó.

  • Memoria
  • Låtskrivare: Steve Daly, Oliver Som, Leroy Sanchez, Blas Cantó.

  • Voy a quedarme
  • Låtskrivare: Leroy Sanchez, Daniel Ortega, Dan Hammond, Blas Cantó

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


  • Jag vill att ”Memoria” ska vinna omröstningen.

Motivering: Udda nationell uttagning i år, personligen känner jag ju kanske att jag inte föredragit att utse Blas Cantó igen… Visserligen sjunger han helt okej, men han är alldeles för hög tenor för min smak. Det gränsar till falsett, vilket ibland kan vara fint men inte när han gör det. Av den anledningen så faller ”Voy a quedarme” bort för mig, då den är alldeles för hög i sitt tonläge. Dessutom tycker jag att ”Memoria” faktiskt är en riktigt snygg låt, även om den inte är kioskvältare på något sätt. Men med den kan Spanien iallafall bli lite relevanta igen, och de är verkligen i desperat behov av en ESC-framgång!


Haris valde att inte tycka till om bidragen

  • Jag vill att ”Voy a quedarme” ska vinna omröstningen.

Motivering: Föst vill jag säga att jag tycker det är tråkigt att det bara finns två bidrag att välja bland i årets spanska final, och valet blir extra svårt i och med att bägge låtarna är i princip identiska med varandra. Nu gillar jag bägge låtarna och om jag ska välja en av dem så blir mitt val ”Voy a quedarme”, mest för att det var den fastnade jag mest för. Men skulle ”Memoria” vinna istället så skulle jag inte bli besviken för det är som sagt två bra bidrag. Jag vill också säga att bägge dessa låtar är väldigt mycket bättre jämfört med Blas’ fjolårsbidrag ”Universo”, så jag kommer att kunna ge Spanien lite högre betyg i år mot vad jag gjorde ifjol.


Katja valde att inte tycka till om bidragen

  • Jag vill att ”Voy a quedarme” ska vinna omröstningen.

Motivering: I fjol minns jag att jag var ganska hård mot ”Universo”. Därför tyckte jag ändå att det kom som ett nyhetens behag att man ville ge folket en valmöjlighet att välja rätt låt för Blas Cantó. Sett till de två låtar som det står och väger kring tycker jag att ”Voy a quedarme” är överlägsen ”Memoria”. Blas sjunger den låten med en betydligt större passion jämfört med den andra, så som jag upplever.


  • Jag vill att Voy a quedarme” ska vinna omröstningen.

Motivering: För mig kvittar det vilken av låtar som får representera Spanien. Tycker båda bidragen är tämligen tråkiga och fjolårets bidrag Universo är att föredra. Men om jag nu ändå måste välja så tilltalar Voy a quedarme någorlunda mer än Memoria. Men som sagt så bryr jag mig inte om vilken om dessa två som vinner. Det är dött lopp för mig.


  • Jag vill att ”Memoria” ska vinna omröstningen.

Motivering: Jag tycker att bägge bidragen är bra och det är en klar uppryckning om man jämför med fjolårets internvalda låt. Men den låt blir min personliga favorit är ”Memoria” som fångade mig efter första lyssningen. Blas Cantó är en kompetent artist och är en värdig representant för Spanien.


Tanja valde att inte tycka till om bidragen

 

Resultat


Foto & copyright: RTVE
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir bidraget ”Voy a quedarme” som Blas Cantó kommer att tävla med för Spanien i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella spanska finalen Destino Eurovisión som avgjordes den 20:e februari 2021. Så här låter bidraget:

 

Så var finalen

Sedan i mars 2020 har det varit känt att Spanien behåller Blas Cantó som sin artist i Eurovision Song Contest 2021. Han skulle initialt ha tävlat för Spanien 2020 men sedan kom pandemin i vägen för både honom och alla andra. I år får han chansen att tävla på nytt. Istället för att välja ut låten internt hölls en mindre final där Blas framförde två låtar och sedan fick publiken rösta fram vinnaren som blev ”Voy a quedarme” som vann med 58 procent av rösterna. På andra plats kom ”Memoria” med 42 procent av rösterna.

Förutom de två tävlingsbidragen kommer bjöd finalen på gästframträdanden av artister som Pastora Soler, Vanesa Martín, Edurne, Nia, Andrés Suárez, Cepeda och Roi.

 

Tycker du att Spanien valde rätt eller fel vinnarlåt? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

 Gäsp… Spanien lyckas förvisso skicka en bättre låt än ifjol – men istället blir den väsentligt tråkigare. ”Memoria” hade varit ett bättre och mer intressant val, även om det kanske ändå inte räckt särskilt långt. Det här kommer att drunkna bland alla andra ballader i år, och Spanien gör ännu en gång bort sig. Lo siento, España…Den låt jag hade som vinnare vann och det är jag glad över för vinnarlåten är bra och jag tycker personligen även att det är en bättre låt mot den låt som Blas skulle ha tävlat med ifjol. Däremot tycker jag att låten känns ganska mycket som en klassisk ballad som man har hört förut, alltså det finns inte så mycket unikt med den förutom då att Blas sjunger bra och gör ett snyggt liveframträdande. Det finns också vissa risker med den här låten, som vi även kan se hur det går för den här typen av klassiska ballader i Melodifestivalen, dvs. att de åker ut så snart publiken hört dem. Nu behöver inte Blas kvala i Rotterdam och jag tror att han kommer att göra bra ifrån sig på plats i Ahoy Rotterdam (om artisterna nu får tävla i Ahoy vilket jag hoppas) men jag skulle tyvärr inte bli förvånad om låten hamnar i den vänstra kolumnen av resultattabellen när finalresultatet står klart.Det blev låten ”Voy a quedarme” som Blas Cantó och Spanien kommer tävla med i Eurovision 2021. Personligen föredrog jag ”Memoria” både före och efter. Har läst på lite vad vinnarbidraget handlar om och är inte förvånad att den berörde det spanska folket. Låtens handling är personlig och berörande och är inspirerad av att Blas Cantó’s pappa som gick bort i cancer samt att hans mormor avled i Covid-19 förra året. Jag tror nog denna låten som vann kommer vara rätt chanslös, men jag önskar både Blas Cantó och Spanien lycka till.

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera