« Inför ESC Tjeckien 2020

Inför ESC Tjeckien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Benny Cristo med bidraget ”Omaga” som representerade Tjeckien. Han tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 3 av 17. Tjeckien röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Benny Cristo?

 

Ben da Silva Cristóvão, eller Benny Cristo som han är mer känd som, föddes den 8:e juni 1987 i Plzeň, Tjeckien. Förutom att han är sångare arbetar han även som textförfattare, idrottare samt skådespelare.

Han inledde sin musikaliska karriär i talangjakten Česko Slovenská Superstar. Det gick så pass bra att den erfarenhet gav honom en vilja fortsätta med musiken. Sagt och gjort, redan året därpå släppte han sitt första album Definitely Different och det har sedan följts av ytterligare fyra album (varav det senaste, Kontakt, släpptes 2019). 2016 vann han priset Český slavík i kategorin “Mest streamde låten i Tjeckien”. Förutom musiken är Benny även djurrättsaktivist och bland annat ställt upp för vissa organisationer i hemlandet som supportar att man inte ska döda djur.

2020 ställde Benny upp i Tjeckiens onlinetävling till Eurovision 2020 med bidraget Kemama och vann, mycket tack vare att publiken hade honom som vinnare (juryn hade honom på andra plats). Det skulle bli avfärd till Rotterdam men på grund av coronapandemin fick både han, låten och alla andra stanna hemma hela våren. Istället erbjöd TV-bolaget ČT honom att bli Tjeckiens representant 2021, vilket han sa ja till. Den här gången tävlar Benny istället med bidraget ”Omaga” som han har gjort tillsammans med Filip Vlček.

Hur valde Tjeckien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Tjeckien både artist och tävlingsbidrag genom internval. Artistvalet blev känt redan i mitten av maj 2020, alltså mer än ett år i förväg, medan det dröjde till början av 2021 innan ČT kunde presentera att även bidraget skulle utses via ett internt val. Låten släpptes i mitten av februari 2021.

Tjeckien har valt internt i stort sett alla tidigare gånger de har deltagit men detta internval kom efter tre år med den populära webbfinalen Eurovision Song CZ.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Otippat att Tjeckien skulle bli en favorit för mig i år! Jag måste ju medge att Benny Cristos bidrag ifjol var en riktig flopp som försökte vara alldeles för modern för sitt eget bästa. Den här låten däremot är både glad, rolig och underhållande. Dessutom är den välproducerad och öppnar för ett gediget scennummer – givet att tjeckerna får scenproduktionen att gå ihop. Jag skulle gärna vilja jämföra det här med exempelvis San Marinos bidrag, som också går mot modernare tongångar – om än med mer amerikanska inslag. Jag gillar iallafall det här, skarpt, och skulle gärna se det i topp-10. Emellertid vette sjutton om det verkligen blir så, för jag inser att sådan här typ av pop lätt hamnar i skymundan i detta väldigt spretiga startfält.


.

Detta är för mig en väldigt kul och positiv låt. Det är riktigt sköna vibbar och man blir genuint glad av den. När jag lyssnat på den i hörlurarna under en promenad börjar jag nästan dansa längs vägen. Om man placerar den i popkategorin så sticker den ut. Den är unik i sammanhanget. De flesta kör ett speciellt stuk, lite inspirerat av Sveriges framgångar under 10-talet. Denna går dock en annan väg och kör sin egna grej. Det gör den fräsch på något sätt.

Nytänkandet, produktionen och de positiva vibbarna gör att jag landar på en 4a. Det är inte den typen av musik som annars faller mig i smaken, men Benny gör det riktigt bra!


.

Som bekant var jag inte alls så imponerad av fjolårets ”Kemama”-låt från Benny Cristo utan jag hade hellre sett någon av de andra finalisterna vinna. Därför är det en befrielse att Benny kommer tillbaka med något helt annat som bara är ett glädjepiller till låt. Det är inte det bästa Tjeckien skickat men måste jag välja mellan ”Omaga” och ”Kemama” väljer jag den förstnämnda (Omaga) alla dagar i veckan.


.

Den här låten gör mig tvådelad. Verserna är värsta grooven medans refrängen blir nåt slags ”hitte-på” språk. Har lite svårt för hans röst så kanske därför jag inte kan ta till mig den ordentligt men åter igen en radiovänlig dänga som kan bli cool på scen.


.

Så där stavar man inte ”Oh my god”!

Nåja, skämt åsido, så kör Tjeckien på samma artist som ifjol, men också med en låt som är lik den förra. Standard karibisk pop som lätt känns igen… och blir då rätt ointressant. Det är ju ofta nackdelen med låtar som låter som topp-40-material på hitlistorna, de blir alltid väldigt slipade och uddlösa. Samma sak här.


.

När jag fick höra att Benny Cristo skulle tävla igen så ryckte jag bara på axlarna då jag inte alls brydde mig om fjolårets bidrag. Men tji fick jag när jag första gången hörde Omaga och blev djupt imponerad. Trots att det är samma typ av låt så är den här så mycket catchigare och roligare än Kemama, jag fullkomligt älskar texten och musikvideon.

Jag skulle faktiskt gå så långt som att säga att det här är det bästa Tjeckien skickat till Eurovision.


.

OMG, vad slätstruket och intetsägande säger jag bara. Men jag tycker ändå att det är en tydlig uppgradering från låten Benny Cristo skulle ha tävlat med ifjol, som var en solklar nollpoängare hos mig. Kort och gott, en ointressant artist med musik som inte alls faller mig i smaken. Tjeckien blandar verkligen och ger i Eurovision.


.

Kan inte sätta fingret på det, men detta bidrag är inget som har tilltalat mig. Kanske är jag färgad från förra året och Bennys bidrag då, men även om årets ”Omaga” är något bättre har den inget klister.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Med tanke på både odds och fanreaktioner så ska jag inte säga att Tjeckien på något sätt är självklara finalister. Tvärtom så känns det som att de faktiskt riskerar att missa den – något jag dock inte tror händer. Jag vågar nästan garantera ett snyggt scennummer, och att Benny får ”blomma ut” mer än i den visserligen välproducerade och roliga, men lite väl filmiska musikvideon. Jag tror livekänslan kommer tippa denna över till finalen, men sedan lär detta få kämpigt att nå över 15:e plats tyvärr.


Jag vill säga att detta går direkt till final, men jag vågar inte. Det finns en risk att bidrag som dessa faller bort. Dock har Tjeckien lyckats ta sig till final sedan 2018 med en sjätte och elfte plats som resultat. Denna låt borde kunna nå minst topp 15 i finalen, för den är om inte bättre än båda sina föregångare.


Musikvideon som spelats in säger ingenting om hur Benny kommer att uppträda sitt nummer i Rotterdam. Men jag utgår ifrån att det blir lite som med Lake Malawi 2019 dvs. med ett glädjeskutt. Eller kanske som när Mohombi tävlade med ”Hello” i Melodifestivalen 2020. Oavsett tror jag det kan gå hela vägen till final men det är många andra lyckopiller i startfältet så det finns en risk att ”Omaga” glöms bort. Sätter därför gult tills vidare.


Tyvärr kommer den ha mer slagkraft än jag önskar och segla vidare till finalen.Det är lite svårt att placera Tjeckien just i år. Förra året innan allt blåstes av fick Benny Cristo inte alls särskilt bra respons trots att han provade att göra om låten ett par gånger. I år verkar den generella uppfattningen vara mer positiv, men jag undrar verkligen hur långt det kommer räcka?


Hur mycket jag än älskar låten så tror jag tyvärr inte att det blir någon finalplats för Herr Cristo. Dels för att han ligger dåligt till hos spelbolagen och för att han har ett taskigt utgångsläge.

Jag skulle inte bli förvånad om Tjeckien slutar sist i semifinalen.


På sina åtta försök i tävlingen har man lyckats ta sig till final vid tre tillfällen. Första gången man kvalade in var med Gabriela Gunčíková och låten I stand. De senaste två gångerna (på raken) var 2018 med Mikolas Josef och låten Lie to me och 2019 med Lake Malawi och låten Friend of a Friend. Trots att kurvan pekar uppåt så har jag väldigt svårt att se att Tjeckien ska ta en tredje raka finalplats. De kommer hamna någonstans i bottenskiktet av Semi 2 tippar jag på.


Tror inte Benny Cristo har tillräckligt med juice att toppa ESC-final-smörgåsbordet med.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera