« Inför ESC Bulgarien 2020

Inför ESC Bulgarien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Victoria med bidraget ”Growing Up Is Getting Old” som representerade Bulgarien i Eurovision 2021. Hon tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 13 av 17 och sedan i finalen där startnumret sattes till 17 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Bulgarien anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Bulgarien 2021?


Foto & copyright: Lora Musheva
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Victoria Georgieva föddes den 21:a september 1997 i Varna i Bulgarien. Karriären startade när hon deltog i fjärde säsongen av bulgariska X Factor 2015, men hon hade sökt de tre tidigare säsongerna men inte gått vidare då. 2016 släppte hon sin första singel Nishto Sluchayno och åren efter släpptes ytterligare några singlar, några på engelska och några på bulgariska. Inför sin nya Rotterdamresa har Victoria släppt ytterligare singlar som t.ex. låtarna alright. och Ugly Cry.

Hösten 2019 stod det klart att Victoria hade valts ut att tävla för Bulgarien i Eurovision Song Contest 2020. Även bidraget valdes ut internt och blev låten Tears getting sober som Victoria gjorde tillsammans med Borislav Milanov, Lukas Oskar Janisch och Cornelia Wiebols. Bidraget var en av förhandsfavoriterna till segern men om låten hade vunnit eller ej får vi aldrig reda på i och med att Eurovision 2020 ställdes in. Bara dagar senare kom bulgariska TV-bolaget BNT med beskedet att Victoria skulle bli landets representant 2021 även om det sedan skulle dröja till slutminuterna på årets uttagningssäsong innan det nya tävlingsbidraget ”Growing Up Is Getting Old” släpptes officiellt. Victoria har skrivit låten tillsammans med Maya Nalani, Helena Larsson och Oliver Björkvall.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Bulgarien både artist och tävlingsbidrag genom internval. Eller egentligen valde de att behålla Victoria som artist ett år till något som blev officiellt så tidigt som i mars 2020! Bidraget som hon ska tävla med den här gången släpptes ungefär ett år senare, alltså i mars 2021. Inför släppet hade Victoria släppt 6 olika singlar, varav fem av dessa fanns på hennes nya album a little dramatic, och det var bland dessa som slutvalet gjordes. Det hämtades också in feedback från fansen om vilken låt som ansågs vara den bästa för henne att tävla med.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Bulgariens tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Bulgarien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Ja, bara att erkänna att detta är min sanna vinnarkandidat – i möjlig konkurrens med Malta. Jag älskade verkligen Victorias bidrag ifjol, men årets bidrag är en betydligt mognare version än ”Tears getting sober” – och lyckas därmed faktiskt höja sig flera snäpp från det bidraget! Det här är musikalisk gåshud för mig, både låtens uppbyggnad, budskap och instrumentala sammansättning, men också Victoria som artist som gör en fantastisk insats. Detta borde dessutom kunna byggas vidare på live i Rotterdam, då man egentligen inte behöver speciellt mycket jobb för att skapa ett passande nummer för denna låt. Tvärtom, ju mer avskalat desto bättre. Egentligen är detta ”Arcades” sanna efterträdare, som går i samma anda och samma idé – fast nästan bättre. Jag har ärligt talat inget negativt att säga om det här. Jag bokar in Sofia 2022!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Topp-3 garanterat, men frågan är om detta verkligen blir vinnaren i slutändan? Nja, jag vågar säga så pass mycket att det är den enda balladen som kommer att utmana om segern. Schweiz och Frankrike har visserligen inga dåliga bidrag, men de berör inte alls lika mycket som Bulgariens i år. Dessutom har de större svårigheter med att gestalta sina bidrag live. Därför känns Bulgarien som en given vinnare av de tre. Men kan man slå Malta, som ju är upptempolåten som är oddsfavorit? Nja… Jag vågar inte säga det, men personligen så skulle jag såklart vilja se Bulgarien som vinnare där. Men jag nöjer mig med att säga topp-3, och rent av topp-2.

 


   


Det finns en del starka ballader i år. Två av favoriterna har dessutom hamnat här i slutet av semifinal två. Den andra kommer vi till sen, men vi börjar i Bulgarien. Bulgarien har på senare tid varit lite av ett favoritland för mig med bidrag som ”Bones” och ”If Love Was a Crime”. Detta är också en låt med massiv budget och produktion bakom. Men till skillnad från de tidigare nämnda, som båda fick femmor, så väcker detta inga känslor hos mig. Det lyfter lite den sista halvminuten, men fram dit är det en lång resa. Jag kan dock höra Victorias talang och det kan vi inte bortse ifrån. Hon sjunger fantastiskt och det är egentligen det som håller denna låt vid liv för mig.

Jag försöker klura ut var hypen kring denna låt kommer ifrån. Men jag hittar inget svar. Bulgarien var en lågoddsare redan innan bidragen lanserades. Jag hade svårt för hennes bidrag redan förra året även om jag gav den helt ok betyg. Jag kommer landa i mitten för jag går inte riktigt igång på det, men jag ser arbetet.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Europa har varit lite deppigt på sistone. Vår senaste vinnare var en långsam och sorglig ballad. Några av årets förhandsfavoriter följer samma mönster. Det snackas en hel del om denna på förhand och det kan säkert gå bra även om jag inte tycker den når upp till ”Arcade” eller ens ser den som en vinnarkandidat. Men den rider på en hype och det kan räcka långt.

 Förra året trollband bulgariska Victoria med sin ”Tears Getting Sober”. Det var magiskt och vackert. Sedan tar hon i år ut fem låtar som låter exakt likadana och den låt som väljs ut är inte alls i samma klass som fjolårsbidraget. Jag tycker bara det blir ingenting och musikvideon säger mig ingenting heller. Därför hoppas jag att hennes scenframträdande i Rotterdam blir mer som ”Tears Getting Sober”.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror trots invändningarna att Bulgarien kommer kunna komma ganska högt i år. Victoria ligger bra till i oddsen och den här typen av popmusik går nog hem hos de flesta. Vinner gör hon nog inte men kunde Kristian Kostov komma tvåa skulle Victoria kunna göra samma sak.

 Victoria höjdes till skyarna förra året och hon har verkligen en subtil och unik röst som hittat många fans i Europa men det här tycker inte jag är bra. Slätstruket och intetsägande och ett stort sömnpiller för min del.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag får inse att jag är inte som alla andra och mot min vilja kommer den lätt gå vidare till final.

 Den här är rätt märklig tycker jag. När man går igenom låten så verkar det som att det i första versen kanske bjuder till till någonting storslaget och bombastiskt, men ju längre in i låten man kommer, desto mer tappar den energi som ett punkterat cykeldäck. Plötsligt känns låten ihålig och utan substans. Jag försöker lyssna mig igenom texten för att försöka förstå vad låten ska säga, men Victoria artikulerar inte orden särskilt väl. Svårförståeligt är allt jag kan säga!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Trots att detta går direkt efter Portugal som också kör på en ballad tror jag ändå det kan gå rätt bra för Bulgarien. Till skillnad från förra låten så har Victoria ändå radat upp en hel del support ända sedan förra året, något som inte släppt taget inför i år. Denna låt kanske också är mer aktuell jämfört med låten innan, och kommer garanterat bli en juryfavorit.

 Vilken besvikelse. Visserligen tillhör jag minoriteten som inte alls uppskattade Tears Getting Sober förra året. Men Victoria är en kompetent artist och har släppt andra betydligt bättre låtar. I år valde man att ha en uttagning bestående av 6 låtar, min favorit var Ugly Cry, den hade fått 4 poäng av mig. Istället valde Bulgarien att skicka ett lika stort sömnpiller som förra året…

I ärlighetens namn är låten i sig inte speciellt dålig, den är till och med snäppet bättre än fjolårets bidrag. Jag blir bara så fasansfullt uttråkad när jag hör den.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är knappast en statshemlighet att Bulgarien kommer gå raka vägen till final och sluta på vänstra sidan av poängtavlan. Förra året var de storfavoriter att vinna hela tävlingen. Jag är dock beredd att utesluta en seger i år.

 Sångerskan Victoria är fantastisk. Vilken behaglig och mäktig röst!! Den här finstämda låten är så behaglig att lyssna på och det är framförallt sångerskans röst som är intressantare än själva låten i sig. Låten Growing Up is Getting Old är en tillbakablick av att växa upp. Det är en resa i känslor som till slut leder till någon sorts tillhörighet och acceptans.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Bulgarien var en av de stora förhandsfavoriterna att ta hem ESC 2020 innan Corona-viruset slog till och det stod klart att tävlingen skulle ställas in. I år är de inte lika förhandstippade, men final och rimlig topplacering är att vänta, helt klart.

 


 


Årets bidrag från Bulgarien är så långt ifrån en av mina favoriter i ESC-sammanhang, Equinox! Det är nästan att jag går och hämtar kudden eller åtminstone går och fyller på mitt bubbel i väntan på att 3 minuter ska vara över. Jag har svårt att ta till mig av bidraget, då det för mig är fullständigt intetsägande. Nej, detta bidrag kommer aldrig vara en del av mina ”blandband”.

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Nej detta tror jag inte Europa charmas av. Men, ibland förundras jag över hur man röstar ute i tv-stugorna och det är ju en del av den här tävlingens charm det också.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera