« Inför ESC Österrike 2020

Inför ESC Österrike 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Vincent Bueno med bidraget ”Amen” som representerade Österrike. Han tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 5 av 17. Österrike röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Vincent Bueno?

 

Vincent Mendoza Bueno, mer känd som Vincent Bueno, föddes den 10:e december 1985 i Wien i Österrike. Hans musikkarriär tog fart i januari 2008 när han vann den österrikiska musiktävlingen Musical! Die Show. Utöver hemlandet Österrike så han även haft framgångar i Filippinerna, där han bland annat synts i programmet ASAP XV och under samma period fick han skivkontrakt hos skivbolaget Star records.

2009 släppte Vincent sitt första album Step By Step, som följts upp av flera singlar och senast i november 2020 kom hans senaste album On the Run med låtar som Walking on Wateroch Instant Dose”. År 2016 sökte sig Vincent att få representera Österrike i Eurovision Song Contest. Han tävlade då i den nationella uttagningen med låten All We Need Is That Love men tog sig inte vidare till finalavgörandet.

Alla år därefter har Österrike valt artist och bidrag internt, och år 2020 var det så Vincent Buenos tur att bli utvald! Tävlingsbidraget som valdes ut hette Alive men det fick inte framföras på scenen i Rotterdam på grund av pandemin. Men österrikiska ORF var snabbt på banan och redan i mars 2020 stod det klart att Vincent skulle få tävla för Österrike redan i Eurovision 2021. Ett år senare släpptes tävlingsbidraget ”Amen” som han kommer att framföra i Rotterdam. Låten är gjord av Tobias Carshey, Ashley Hicklin och Jonas Thander.

Hur valde Österrike till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Österrike att fortsätta med trenden att utse både artist och tävlingsbidrag genom internval.

Att Vincent Bueno skulle få fortsätta tävla för Österrike även denna gång stod klart redan i mars 2020, och ett år senare, i mars 2021, släpptes hans nya tävlingsbidrag.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ganska stor skillnad mot det bidrag som Vincent skulle komma med förra året! Man får ju medge att man mognat lite sen dess, för det här är en ganska djup och hjärtlig ballad som växer på en. Sånt gillar jag! Jag hade inte förväntat mig något sånt här från honom, så jag är glatt överraskad. Kan kanske tycka att de mjölkar refrängen lite väl mycket, och kan bitvis känna att man kanske kunde ha lagt mer tid på att utveckla låten till sin fulla potential. Nu stannar man vid ”en bra refräng”, och då räcker det med 3.5 i betyg för min del. Det som blir intressant är hur Vincent får detta att bli på scenen. Jag kan eventuellt ana att vi har en Dark horse här, för jag har en känsla av att det blir riktigt mäktigt live! Det återstår dock att se.


.

Den andra ”Amen”-låten i årets startfält. I mitt tycke är den ett snäpp vassare än Sloveniens variant. Den är även vassare än Vincents låt från förra året, som var en rätt ljummen poplåt. Men denna låt är en låt med två helt olika delar. Det är en låt med en rätt slätstruken och rent ut sagt tråkig vers med en riktigt stark refräng.

De två ovan nämnda komponenterna gör att låten blir riktigt svårbedömd. Men Vincent förmedlar känslor riktigt bra och en stark refräng gör att man glömmer de tråkiga bitarna mellan. Därför landar jag på en 3a. Tycker det känns rimligt.


.

Då har vi kommit till årets andra ”Amen”-låt som framförs av Vincent Bueno. Jag tycker personligen att han fick mer spelutrymme med förra årets låt än den här låten. Av någon anledning får jag inga direkta känslor av den här låten, den känns bara mellanmjölk rakt av. Det beror inte på att Vincent är en dålig artist, tvärtom, han gör ett jättebra jobb. Kanske är det helheten som skaver? Godkänt dock men inte mer än så just nu.


.

Den här låten passar inte Vincent alls. Det intrycket man fick förra året var att han var en dansant popkille och såg fram emot något liknade och det blir ett pladask istället tyvärr. Finns ett stycke i slutet jag gillar därav mitt ”höga” poäng.


.

Vilken uppgradering Vincent Bueno gjort från 2020!

På pappret skulle kanske denna låt vara ganska enkel, en radioballad om brustna hjärtan. Men nånting i stämningen i låten fick mig att haja till redan i första lyssningen. Det är väldigt mörkt och mollstämt, även för det temat. Nyfiken som jag var så blev jag tvungen att läsa igenom texten en gång till och även läsa om låtens bakgrund. Eller rättare sagt, vad som inspirerade Vincent till att framföra den. För även om han inte skrivit den nämnde han att ”låten hittade honom”. Det var då jag lärde mig att Vincent drabbats av en del familjesorger under åren som gått, bland annat när han för några år sedan miste sin dotter. Och låt mig också säga att jag tycker att Vincent verkligen hittat rätt med denna låt. Hans känslor lyser igenom, och han visar också att han har ett brett register, vilket inte vi inte fick se förra året.

Var från början benägen att ge detta en fyra, men då låten vuxit så blir det en full femma, mot alla odds. Nu ska man inte jämföra låtar med snarlika titlar, men i titelracet mellan Slovenien och Österrike tar Österrike stor seger hos mig.


.

Amen, vilken tråkig låt. Trots att detta är den bättre av de två bidragen vid namn Amen så blir jag inte alls tilltalad. Buenos föregående låt var åtminstone catchig och lite upplyftande. Årets bidrag blir jag mest bara uttråkad av.


.

Vincent Bueno är ytterligare en i raden av alla återkommande artister som skulle ha tävlat ifjol. Givetvis i sådana situationer hamnar ju mycket fokus på att jämföra fjolårets bidrag kontra årets och där tycker jag att Amen är en mycket intressantare låt än vad Alive var. Det är snygg midtempopop-ballad. Textmässigt handlar den om slutet på en relation. Jag tilltalas av detta och slår till med höga poäng. Duktig sångare kort och gott.


.

Årets andra ”Amen” är ett bidrag som har växt lite för mig. Tyckte från början det var lite för tråkigt och intetsägande, men har visat sig fastna i minnet i all sin enkelhet.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
24,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag lägger in en brasklapp och tippar denna som ett potentiellt topp-10 bidrag i finalen! Nu krävs det dock väldigt mycket för det, men det är mycket hjärta och budskap med i detta, vilket inte många andra bidrag har. Kan Vincent dessutom få ut en live-känsla på det här så kan detta mycket väl hamna på ”rätt sida” i resultatlistan.


Tycker denna semifinal har ett stort ”ingenmansland” där många bidrag kommer kriga om finalplatserna. Det finns några som känns garanterade och några få som man kan skriva av. Resten faller dock i denna mittenkategori och så även Vincent. Den balanserar på gränsen till final.


Österrike har haft en tendens att gå till final och sedan glömmas bort av tittarna när det väl gäller. I år tror jag snarare detta sker redan i semifinalen (att Vincent blir bortglömd). Så jag tror tyvärr att låten stannar kvar i semifinalen.


Det kanske hade gått bättre om han fått ha en gospelkör i bakgrunden men det är ju inte tillåtet så han får stanna i delfinalen.Bra vitsord från mig alltså, men tyvärr är jag ganska ensam om detta. Har inte sett att denna låt fått något starkt mottagande av fans eller press, utan tvärtom har många tyckt att detta bara var en ointressant ballad. Enda möjliga räddningsplankan är oddsen som i skrivande stund fortfarande har Österrike på rätt sida finalstrecket. Men jag måste nog sätta en röd tumme ned, även om det gör ont.


Visserligen tror jag att juryn kan komma att ha den här i topp 10, men hos tittarna blir det dessvärre en bottenpLacering. Allt som allt så får Österrike stanna i semifinalen.


Österrike har vunnit Eurovision Song Contest två gånger, dels 1966 med bidraget Merci, Chérie med Udo Jürgens, dels 2014 när Conchita Wurst framförde den pampiga powerballaden Rise Like a Phoenix. Någon ny seger lär det inte bli 2021, men jag hoppas att man åtminstone tar sig till final, men tror att det kan bli svårt.


Har sett flera personer tycka bra om den här, men ihop med andra starka bidrag i tävlingsfältet är min gissning att han kör en ”stolpe ut”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera