« Inför ESC Slovenien 2020

Inför ESC Slovenien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Ana Soklič med bidraget ”Amen” som representerade Slovenien. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 2 av 16. Slovenien röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Ana Soklič?

 

Ana Soklič, även känd som Anna Soklich, är en slovensk sångerska som i början av sin karriär gjorde sig känd som sångerska i artistprojektet Diona Dim. Detta utvecklade sig under åren och involverade bland annat låtskrivarna Bojan Simončič och Gašper Kačar. Under samma period ska Ana också ha bott i Sverige då hon hade skivkontrakt här. 2012 prövade Ana lyckan i den första (och hittills enda) säsongen av X Factor Slovenien, där hon tog sig från audition till liveshower, men åkte sedan ut på en femteplats. Sedan dess har hon fortsatt som soloartist och gett ut musik själv.

Som en del av Diona Dim tävlade Ana i den slovenska Eurovision-uttagningen 2004 med låten If You och 2007 med låten Oče men vann ingen av dessa år. 2020 ställde hon upp en tredje gång i Sloveniens Eurovision-uttagning och nu blev det seger med bidraget Voda. Tyvärr fick hon aldrig tävla i Eurovision den gången p.g.a. att tävlingen ställdes in p.g.a. coronapandemin, men i samband med att tävlingen skulle ha ägt rum i maj 2020 kom beskedet från TV-bolaget RTVSLO att hon hade fått en ny chans som internt utvald artist. RTVSLO hade planerat att hålla en final för att utse tävlingsbidraget men den blev på grund av olika omständigheter inställd och istället utsågs den internt. Låten heter ”Amen” är gjord av Ana Soklič tillsammans med Charlie Mason, Bojan Simončič och Žiga Pirnat.

Hur valde Slovenien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Slovenien ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom ett internval. Initialt var det dock sagt att tävlingsbidraget skulle utses via en mindre EMA-final, men den ställdes in och istället utsåg en jury en av de 191 bidrag som hade skickats in via en tidigare antagning. Artistvalet gjordes redan i maj 2020 och det blev samma artist som skulle ha representerat Slovenien i Eurovision 2020.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Slovenien kämpar ju ofta med att komma med intressanta bidrag – och man lyckas väldigt sällan. Inte heller i år tycker jag att man lyckas, för det här känns som ett sömnpiller deluxe i ett Eurovision som redan är mättat på sorgsna ballader. Visserligen är kvaliteten rätt okej för en gångs skull – detta är en rätt bra ballad vad gäller produktionsvärde och artistprestation. Inget fel med det, men det räcker verkligen inte för att göra detta bidrag intressant. Faktum är att detta liksom smälter in i bakgrunden då den inte lyckas sticka ut på något sätt i konkurrensen, något som förvärras av att Ana inte fått något minnesvärt scennummer. I slutändan så känns det som att Sloveniens bidrag förvandlats till en naturlig kissepaus.


.

Jag har inte så mycket att säga om det här bidraget egentligen. Det är långsamt och rätt tråkigt. Det lyfter förvisso mot slutet, men då har jag redan hunnit tröttna att det inte kan fånga tillbaka mitt intresse.

Jag kommer inte nolla bidraget eftersom Ana är en duktig sångerska, men mer än så lyckas inte Slovenien fånga mitt intresse i år.


.

Förra året var jag nog möjligen den enda som uppskattade Ana och hennes ”Voda” – en magisk balkanballad som framfördes av en sångerska med en otroligt häftig sångröst. Därför är det extra roligt att hon är tillbaka igen i år. Frågan är då om årets låt kan slå ”Voda”. Egentligen inte. Men ”Amen” är för mig en av årets starka kandidater och jag är väl då igen den enda som ger Ana ett så här starkt betyg medan alla andra tycker att det är zzzzz-musik. Men då får det vara så i så fall.


.

Ana imponerade inte alls på mig förra årets trots hennes fantastiska röst. I år blir det en förbättring men bara marginellt. Det är lite för ”kyrkligt” för min smak och hade älskat den i annat sammanhang. Förstår att man under pandemin lärt sig att uppskatta de små sakerna i vardagen man annars tar för givet och vi behöver vara starka och att livet bjuder på både bra och dåliga saker så budskapet är det inget fel på men det räcker inte. Blir en trist låt trots allt.


.

Grandios ballad blir det återigen från Slovenien, en ballad som jag tycker är bra i grunden. Men det finns två saker jag personligen hade velat ändra på.

1. Skippa tonartshöjningen. Låten, eller rättare sagt Ana själv, har kraft nog utan den.

2. Hade helst sett denna låt sjungas på slovenska, och gärna med en annan text. För som det är nu blir helheten lite väl mycket predikande med både ”Hallelujah” och ”Amen” (varav det sista ordet inte används rätt i kontexten).

Med dessa två punkter hade detta varit en klar fyra med häng på femman, men som det är just nu får jag nöja mig med 3,5.


.

Jag blev faktiskt glad när jag fick höra att Ana skulle få tävla igen. Fjolårets bidrag fick inte något varmt mottagande, om ens något alls. Många verkar ha glömt bort Voda och jag tror inte den hade gått långt om den fått tävla.

Hur som helst så förväntade jag mig att Slovenien lärt sig en läxa och att de skulle komma med en starkare låt i år. Oj vad fel jag hade. Balladen i sig är bara allmänt svulstig och helt ointressant. Till mitt förtret har hon dessutom bytt språk till engelska. *suck*


.

Amen” är en kraftfull powerballad, som framförs på engelska. Ana har en av tävlingens bästa sångröster. I låtskrivarkvartetten till bidraget ”Amen” hittar vi förutom Ana Soklič själv också bland andra Charlie Mason som var en av låtskrivarna bakom Österrikes vinnande bidrag ”Rise Like a Phoenix” från 2014. Personligen tycker jag att årets bidrag är klart bättre än fjolårets låt ”Voda”.


.

Ana har en kraftig röst hon bemästrar väl både på djupet och på höjden och låten i sig är helt ok, men inte mycket mer. Nej, det är fel för det är härligt pampigt, men det är för utdaterat och utslätat. Hon skulle haft ett helt annat material att arbeta med i år även om jag tycker årets bidrag är mycket bättre.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
20,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag tvivlar starkt på att detta når final, men jag har ändå en svag känsla av att vi snackar liten marginal. Låten är ju ändå bra, trots att den inte är intressant – så jag tippar den nog ändå runt 11:e plats i sin semifinal.


Denna semifinal är ett getingbo och jag tror man behöver sticka ut för att ha en chans att gå vidare. Det gör inte detta bidrag och därför tror jag inte att vi ser Slovenien i finalen.


Självklart skulle jag vilja se Ana i final medan alla andra verkar ha somnat vid låt nummer 2 den 18:e maj. Och jag tror faktiskt att jag får rätt på den här punkten…alltså att Ana går till final. Jag tror nämligen att det här kan bli ett av de berömda fall där juryn sätter Slovenien högt och tittarna något lägre och tack vare det går låten vidare till final. Det vill säga kan Ana bli årets lex Tamara 2019, dvs. vara väldigt underskattad inför men tar sig hela vägen och vinner juryröstningen i finalen. Eller så blir det som Adrian beskriver att hon faller på målsnöret men då blir det också en lex Tamara 2008 (som föll på målsnöret 2008).


Tror inte denna kommer klara att gå vidare faktiskt. Ser man på resten av startfältet så har denna svårt att hävda sig.Ballad på startnummer 2, som uppföljare till en fanfavorit… jag får söka med ljus och lykta om jag ska hitta någon låt som haft dessa förutsättningar och ändå gått till final (Österrike 2011 möjligtvis). Speciellt när det kommer från ett mindre land som Slovenien. Näe… jag tror inte att det här kommer nå särskilt långt. Kan finnas risk att detta blir jumbon, även om jag tror ett par andra länder också gör upp om den platsen.


Slovenien aspirerar på sistaplatsen i sin semifinal.


Jag är kluven om Slovenien tar sig vidare till final. I skrivande stund enligt oddsen ser man ut att missa final, men jag tycker detta bidrag är tillräckligt bra för att kunna knipa en plats i finalen.


Det spelar ingen roll att hon är en fantastisk sångerska. Hon kommer inte ha en chans att fajtas med andra bidrag i år och gissar på att hon hamnar långt ner i listan.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera