« Inför ESC Storbritannien 2020

Inför ESC Storbritannien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterar vi James Newman med bidraget ”Embers” som representerade Storbritannien. Bidraget var direktkvalificerat till finalen där han fick startnummer 9 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är James Newman?

 

James Newman föddes den 19:e oktober 1985 i Settle i New Yorkshire i England. Han är en singer-songwriter som numera basar från London, och han är också bror till den välkända artisten och popidolen John Newman. Tillsammans gjorde de låten Blame ihop med Calvin Harris, och efter att den släppts blev det omgående succé.

Förutom sitt eget artisteri har James Newman arbetat aktivt som låtskrivare till andra artister samt även varit featuring-artist till andra tracks. Men han har också vunnit en BRIT Award och varit Grammy-nominerad. Inte illa!

Inför Eurovision 2020 valdes James Newman ut internt via BBC:s uttagning till Eurovision Song Contest med bidraget My Last Breath, en låt han gjorde tillsammans med Adam Argyle, Ed Drewett och Iain James. Eftersom den ordinarie tävlingen blev inställd fick James aldrig åka och tävla i Rotterdam den gången. Men han har fått förnyat förtroende och är därför tillbaka och den låt han får med sig heter ”Embers” som James har varit med och gjort tillsammans med Conor Blake, Danny Shah, Tom Hollings och Samuel Brennan.

Hur valde Storbritannien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Storbritannien både artist och tävlingsbidrag genom internval. Artisten presenterades officiellt i slutet av februari och ett par veckor senare släpptes också tävlingsbidraget. Artisten var som tidigare nämnt tilltänkt att representera Storbritannien redan i fjolårets tävling och i och med att BBC Studios och skivbolaget BMG behöll sitt samarbete kunde han få en ny chans.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

En småtrevlig låt ifrån Storbritannien i år, vilket är skönt då man för en gångs skull faktiskt inte slår på stora trumman utan gör något mer avslappnat. Detta är ju den Big-5 nation som tillsammans med Spanien brukar floppa mest, trots att man tidvis satsar ambitiöst. Men problemet är att det aldrig blir trovärdigt när britterna försöker vara ambitiösa, de får aldrig ut sina storstjärnor till ESC och deras produktionsteam är ett skämt i jämförelse med de flesta andra länder. Jag kan ärligt säga att så var fallet ifjol, för även om James Newman verkar vara en ganska stabil artist så var fjolårsbidraget ett rejält stolpskott. I år är det som sagt bättre, jag kan rent av gilla det här bidraget och hur opretentiöst det framstår – här är det party men på ett rätt skönt sätt. Man hade rent av kunnat tro att det var ett australiensiskt bidrag, men videon var lite en brittisk giveaway. För mig är detta iallafall en av de bättre låtarna i år, och förtjänar egentligen en plats på övre resultatlistan.


.

Storbritannien gör alltså en helvändning och går från ballad till upptempo med samma artist som man ville skicka förra året. Är det bättre? Helt ärligt så vet jag inte. Tycker det är ungefär på samma nivå. Det må låta lite konstigt med tanke på att det är två helt motsatta låtar. Men jag tycker att de hade en tråkig och platt ballad förra året, och i år känner jag likadant fast det är upptempo. Den vill mer än den lyckas förmedla. Även om det är upptempo så sticker den inte ut på något sätt.

Låten i sig är rätt tråkig och lätt att glömma bort. Det finns en hel del andra upptempolåtar som fansen kommer dras till mer. Den får en etta för James ändå försöker bjuda på något nytt och för att det finns sämre bidrag.


.

Personligen tycker jag att James Newman är en bra artist och i grunden framför han en helt okej låt. Däremot tyckte jag att förra årets låt var mycket bättre. Problemet här är att det känns som att rätt artist har fått fel låt. Den här partylåten hade någon annan artist som Jedward, Joe & Jake eller Samir & Viktor behövts för att skapa mer trovärdighet kring festtemat. Nu blir det mer som att DJ Oncle James ska sätta igång lockdownpartyt men ingen vill dansa för att uppkopplingen krånglar. Låten får ändå godkänt för att det är en okej låt, men Storbritannien kan bättre – det vet jag!


.

Förra årets bidrag av James passade han mycket mer och den hade mer känsla. Det här blir bara fel i mina öron. Han är en bra artist och låten är helt ok men dessa två passar inte ihop på nåt sätt. Har jättesvårt att se framför mig hur denna skulle kunna göra sig bra på scen.


.

Britterna skickar alltså någonting som nu ska andas klubbrökare. Lite otippat val för att vara Storbritannien. Däremot börjar jag fundera på om det kanske hade varit bättre att köra på någonting mer likt ”My Last Breath” som James Newman var tänkt att framföra ifjol. För så som det är nu, så tycker jag inte han passar till denna låt. Han hamnar liksom lite i bakgrunden, till skillnad från förra året då det kändes som att han ägde låten mer. Å andra sidan kanske han kan ändra min uppfattning när jag väl får se liveframträdandet.


.

Även om jag föredrar fjolårets bidrag så tycker jag ändå att Herr Newman lyckats knåpa ihop en rätt skön låt. Den är glad och catchig, man känner sig onekligen lite muntrare när man hör den. Jag tycker definitivt att det var rätt av britterna att skicka honom igen.


.

Den är en betydligt snabbare poplåt och ett mer dansvänligt bidrag än förra årets ”My Last Breath”. Själv tycker jag att ”Embers” är kompetent på alla sätt och vis, men jag tror inte att den sticker ut tillräckligt mycket för att ta det där avgörande klivet som behövs i den här tävlingen. James Newman känns som en kompetent artist och ett tryggt val.


.

Mr Newman är i år stabilare med sitt låtval för mig. Den känns mer lättsam och ärlig jämfört med förra året, då låten kändes alldeles för krystad. Även om man bidrar med en godkänd låt kan Storbritannien bättre än så här, så varför det ska vara så svårt att vaska fram storheter i dessa sammanhang är lite av en gåta.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
21 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Men det är ju Storbritannien som vi pratar om, så inte sjutton kommer detta att gå bra. Som bäst kan de räkna med en mittenplacering, men väl medveten om hur tarvligt britterna brukar prestera live och hur deras scenproduktion brukar bli, så kan jag inte gissa på annat än bottenträsket.


2011 var senast Storbritannien fick en någorlunda bra placering med Blue. Sedan dess har det varit utför helt och det kröntes med en sista plats senast det begav sig 2019. Är detta en ny sista plats? Förmodligen inte. Men det lär definitivt inte utföra några mirakel. Bland de 10 sista är en rätt bra utgång att ha när man tippar kring Storbritannien dessa dagar.


Det är jättesvårt utifrån den nog ganska påkostade musikvideon att se hur detta nummer ska iscensättas i Rotterdam. Risken är överhängande att låten trots framträdande blir bortglömd och utan en fullsatt arena blir det inte så mycket party för Storbritannien att bjuda på. Nej, de kommer nog än en gång att få placera sig i botten av resultatet. Det behöver inte betyda att låten kommer sist, men bland de sista.


Blir nog en bottenplacering för Storbritannien i år igen tyvärr. Beroende på framträdandet så kanske att den kan hamna närmare mitten men tveksamt i detta fall.Storbritanniens kräftgång kommer nog tyvärr fortsätta. Det vi börjat se på senare tid har varit att många i Europa verkar genuint trötta på landet, inte minst dess approach till tävlingen. Och i och med att denna låt inte blivit den stora kioskvältaren i år, den som dragit ljuset till sig, utan mest hamnat lite i ingenmansland, så tror jag det finns en risk att jumboplatsen kan hägra återigen.


Storbritannien har ju inte direkt haft några större framgångar i tävlingen nyligen. Men med rätt utgångsläge så tror jag ändå att James Newman kan sluta på den vänstra sidan av poängtavlan. Han lyckades ju exempelvis knipa en sjätte plats i Sveriges tolva förra året, trots att han hade startnummer 2. Jag vågar inte gissa på en topp 10-placering, men vill heller inte utesluta ett oväntat bra resultat.


Britterna lär återigen hamna i bottenträsket av ESC-finalen. Någonstans mellan plats 20-26 tippar jag på. Skulle inte bli förvånad om man kniper sistaplatsen.


Tror att andra bidrag kommer lämna större avtryck efter sig jämfört med ”Embers”, men kan nog bli ett arv att förvalta för kommande ESC-partyn.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera