« Inför ESC Malta 2020

Inför ESC Malta 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Destiny med bidraget ”Je Me Casse” som representerade Malta i Eurovision 2021. Hon tävlade i den första semifinalen den 18:e maj som den avslutande akten i startfältet, dvs. som nummer 16 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 6 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Malta anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Malta 2021?


Foto & copyright: Dunskie Borg
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Destiny Chukunyere föddes den 29:e augusti 2002 i Birkirkara, Malta där hon växte upp med sina föräldrar och två syskon. Redan som barn började Destiny att sjunga och hon tävlade också i tre stora musiktävlingar varav två där hon vann.

2015 vann Destiny den maltesiska uttagningen till Junior Eurovision med bidragetNot My Soul och fick därför representera Malta i tävlingen. På plats i Junior Eurovision var det också Malta som vann med den för den tiden högsta poängsumman någonsin. Två år efter sin seger i JESC ställde hon upp i brittiska X Factor men kom då bara på en sjätteplats. Det gick desto bättre när hon under hösten 2019 ansökte till hemlandets version av X Factor som tog henne hela vägen till final och seger – och en plats i stora Eurovision.

Bidraget hon skulle ha tävlat med ifjol hette All Of My Love men som vi alla vet ställdes ju Eurovision in ifjol. Likt många andra länder i startfältet erbjöds Destiny att få komma tillbaka till tävlingen 2021, även om det inte kunde bli med sitt 2020-bidrag. Därför togs bidraget ”Je Me Casse” fram som blir det nya tävlingsbidraget som är gjord av kvartetten Malin Christin, Amanuel Dermont, Nicklas Eklund och Pete Barringer. Enligt uppgifter ska låten initialt ha skickats in till svenska Melodifestivalen med Dinah Nah som demosångerska, men när låten inte kom med där skickades den till Malta istället. Och nu är låten en av förhandsfavoriterna till segern…

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Malta både artist och tävlingsbidrag genom internval. Valet av artist blev officiellt redan i mitten av maj 2020 och till hösten samma år bjöds intresserade låtskrivare in för att ta fram bidrag. Låten utsågs sedan internt men hur den processen gick till är inte känt.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Maltas tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Malta kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


 


Ska Malta äntligen fixa biffen efter 50 år (varav dock 16 års uppehåll)? Det verkar faktiskt som det, iallafall är de närmare nu än någonsin. Just nu toppar ”Je Me Casse” oddslistorna, och Destiny har ju faktiskt vinnarvana – hon vann ju JESC 2015. Så det finns väldigt mycket som talar för Malta för tillfället, även om man ju aldrig ska ropa hej innan man är över bäcken. För visserligen går jag igång på det här – det är en riktigt snyggt producerad poplåt med tvära svängar och med minnesvärd brygga. Men samtidigt ser jag en alldeles för spretig och osammanhängande musikvideo, och undrar vad Destiny egentligen kommer att göra på scenen. Detta är ett så pass jazzigt och tempohögt bidrag att man nog behöver matcha musiken med ett fartfyllt och passande scennummer – annars riskerar det att se mycket platt ut. För få låtar av den här typen funkar att framföra rakt upp och ned utan större produktion. Tvärtom! Ju mer tempo – desto mer behov av dansare och effekter blir det. Kommer Destiny att kunna leverera det? Hmm… Just den osäkerheten gör att jag inte kan ge full pott här, för bidraget kan faktiskt bli riktigt platt på scenen i Rotterdam – och då är den inte min vinnare. Men enbart som studioinspelad låt – är det en stor hit i mina öron!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Malta lär tillhöra toppbidragen, ganska oavsett om de får till scennumret eller inte. Men huruvida denna är den slutliga vinnaren lär avgöras av just scennumret – det kan jag garantera. Givet att de fixar det – så är detta vinnaren, men missar de scennumret så kan jag se detta på 3:e – 5:e plats beroende på konkurrensen.

 Politik verkar vara tillåtet i Eurovision så länge det kommer från ett håll. Jag förstår inte favoritskapet, fast om ”Toy” kunde vara favorit så är jag inte längre förvånad över något. Destiny har en riktigt bra röst, vilket hon visade med sin souliga låt från förra året. Hon sjunger även bra här, det går inte att blunda för. Men jag är trött på dubbelmoralen inom EBU. Bara för det är snyggt invävt så betyder det inte att det inte är ett politiskt budskap.

Jag nämnde tidigare hennes sångröst, och det är typ allt låten har. Även om man tar bort budskapet så är det en väldigt förvirrande låt. Tycker bara det låter konstigt och osammanhängande. Dessutom känns det så tillgjort. Förra året kändes Destiny mycket mer genuin. Jag hade unnat Malta en seger efter alla dessa år, men inte på detta sätt. Man vill så gärna vinna tävlingen att man mer eller mindre säljer sig själva. Rent musikaliskt hade jag inte gett mer än en etta till detta, men ni förstår säkert vart jag är på väg.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Den stora frågan verkar mest handla om Malta kan vinna. Givetvis kan de göra det. Vad jag vill och hoppas är en helt annan femma. Detta kommer hamna högt. Frågan är bara hur högt?

 Vi avslutar då den första semin med en av årets förhandsfavoriter: Destiny som tidigare vunnit Junior Eurovision för Malta och som nu ska få representera Malta i den stora Eurovisionen. Först vill jag säga att Destiny bjuder på väldigt mycket talang och en bra låt, och jag skulle gärna unna Malta en seger. Men för mig är det något som saknas med ”Je me casse”. Jag vet inte vad det är men även om jag tycker att låten är bra så når den inte upp bland mina personliga favoritlåtar i år.

Skulle Malta ändå vinna blir jag inte sur för det hade varit roligt att se hur de hade tagit hand om arrangemanget. Och kommer löftet om att göra vinstdagen till en ”Eurovision Holiday” att uppfyllas? I så fall kan malteserna räkna med att vara lediga den 22:a maj från och med 2022…

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Enkelt räknat kan nog Destiny vinna den första semifinalen, och hon har även en god chans att vinna juryröstningen i finalen. Det som talar emot Maltas seger anno 2021 är att även tittarna ska säga sitt. Och just den parten har inte varit särskilt snälla mot Malta sedan delad jury- och tittarröstning infördes 2009. Alla år från då fram till 2019, med undantag för finalen 2013, har tittarna alltid satt Malta i botten. Det behöver självklart inte betyda att Destiny drabbas av det. Hon skulle även kunna vinna tittarnas röster med. Men bli inte förvånade i finalen om programledarna ropar ut som sista röst ”…and Malta, who was the favourites among the jury votes, gets… 20 points from the televoters, which is not enough to pass (landet i ledning)”.Har lite svårt att förstå hur denna har kunnat bli så höjd till skyarna. Det är en ganska vanlig poplåt som passar bra för strandhäng. Och jag hade gärna hört fler franska fraser i låten och mer blåsinstrument för det är nog det bästa i hela låten.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Destiny är en stark kvinna och kommer antagligen lämna stort avtryck på scenen som man minns och vill se igen i finalen.Här riskerar jag återigen att göra mig ovän med de många fans som uppat den här låten rejält i försnacket. Men favoritskapet har gått mig rejält över huvudet. Jag börjar nästan känna mig som en förvirrad gammal gubbe som inte hänger med i trenderna längre när jag hör den här låten. ”Jaså, är det sånt här ungarna lyssnar på nu…?”

Det går ju såklart att se likheterna med ”Toy” som ändå gick och vann hela tjottabalongen 2018, eftersom att det finns så mycket saker gemensamt. En tjej som kör på mycket kaxighet så att det balanserar på gränsen till överdrivet och tillgjort, ihop med en låt som egentligen är rätt svårlyssnad och hysterisk. Och jag skulle även säga att ”Je me casse” faktiskt är en aning sämre än ”Toy”. För ”Toy” hade i alla fall en tydlig refräng mitt i allt kaos, vilket ”Je me casse” inte har. Finns ingen refräng eller hook, och det stökiga soundet borde väl skrämma iväg väldigt många, tänker jag.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Men som jag sa tidigare, Destiny har en väldigt stark status hos ESC-fansen som verkligen älskar henne. Och sen är det också så att Malta i skrivande stund leder i oddsen om att inte bara gå till final, utan även vinna hela tävlingen. Det sistnämnda skulle jag faktiskt inte ta för givet – det är ändå ett ganska riskfyllt val Malta gör, när man nu satsar på att chocka och provocera. Det krävs att man återigen gör som Israel 2018, ställer till med ett enormt spektakel och därmed kan sätta sig i minnet på den vägen. Nu avslutar Malta semifinal 1 så finalplatsen har de redan i hamn.

 Alltså, låten påminner ju om Toy som vann 2018. Största skillnaden är väl att Je Me Casse inte är lika cringe som den låten, inte alls faktiskt när jag tänker efter. Destiny är en skicklig sångerska & artist. Jag skulle vara helt okej med om Malta gick och vann i år även fast jag har andra favoriter.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag kommer ihåg att jag tänkte redan 2015 att Destiny skulle kunna bli den första artisten att vinna både Junior Eurovision och Eurovision.

Malta har mycket goda chanser att vinna i år att ta sin första seger.

 Den stora förhandsfavoriten i årets tävling är Malta med Destiny. Betydligt bättre än tråkiga All Of My Love från förra året och känns som att Je me casse passar Destiny mycket bättre. En riktigt catchy låt. Tycker Destiny är en riktigt bra sångerska. Jag vet att hon kan sjunga live och är säker på att framträdandet kommer bli riktigt bra.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Efter att ha varit med i Eurovision några gånger i början av 70-talet tog Malta en paus, men sedan 1991 har de varit med i tävlingen varje år. Som bäst har man kommit tvåa, vilket inträffade dels 2002 när Ira Losco framförde 7th Wonder, dels 2005 när Chiara sjöng den pampiga balladen Angel. Malta går utan tvekan för seger i Rotterdam och för första gången på flera år är man förhandstippade att vinna. Jag tror att det kommer stå mellan Frankrike och Malta om segern i finalen.

 


 


Svängigt i lagom doser, sångerska med förtroende och som kan stå för det med stark röst. Bidraget från Malta håller hög klass och invaggar en skön fredagsstämning med After Work i sikte, men som planar ut när Happy hour passerat. En låt som invaggar mer än vad som i slutändan levereras. Men, många gånger räcker det för att man ändå ska känna sig nöjd. Ska bli intressant att se hur scenproduktionen blir och om det förhöjer själva upplevelsen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kan inte se annat än att Malta tar sig till final med ”Je me casse” men tror inte den tar sig mycket högre än en 15:e placering eller däromkring.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera