« Inför ESC Frankrike 2020

Inför ESC Frankrike 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Barbara Pravi med bidraget ”Voilà” som representerade Frankrike i Eurovision 2021. Hon representerade ett av de så kallade ”The Big Five” vilket innebar att låten var direktkvalificerad till finalen den 22:a maj. Hon fick startnummer 20 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Frankrike anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Frankrike 2021?


Foto & copyright: FTV/Joêl Saget
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Barbara Piévic, mer känd som Barbara Pravi, föddes den 10:e april 1993 i Paris. Hon har rötter från både Iran och Serbien, varav det sistnämnda lyser igenom i hennes val av artistnamn. Det handlar om att ”Pravi” kommer från det serbiska ordet ”Prava” som betyder ”rätt”.

Hon började skapa musik från 2014 tillsammans med musikern Jules Jaconelli. I början var det olika typer av soundtracks innan hon släppte sin debutsingel 2017. Förutom sin egen musikkarriär har hon även skrivit musik till andra artister som Chimène Badi, Yannick Noah och Florent Pagny. Hon har även varit med och gjort Frankrikes två senaste bidrag till Junior Eurovision Song Contest (2019 och 2020) varav den senaste vann! Frågan är om hon kommer kunna få lika stor framgång i den stora tävlingen också?

Under senhösten 2020 stod det klart att Barbara skulle komma att tävla i den franska nationella finalen 2021 med bidraget ”Voilá” som hon har gjort tillsammans med låtskrivarna Igit och Lili Poe. Bidraget valdes ut att gå vidare till den avgörande omgången där det blev seger efter att tio jurymedlemmar och tittarna delat ut sina poäng.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Frankrike att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Eurovision France – C’est vous qui décidez. Själva uttagningen bestod av en finalkväll med 12 tävlingsbidrag som avgjordes med hjälp av lika delar jury- och tittarröstning. Juryn representerades av tio personer varav ett flertal tidigare Eurovision-artister som Duncan Laurence, Marie Myram, Amir och Natasha Saint-Pier men också andra personligheter som modeikonen Jean Paul Gaultier.

Finalen bestod av tre olika röstningsomgångar: en där tittarna fick rösta vidare sju av tolv bidrag, därefter att juryn fick bestämma ett åttonde wildcard och sedan en avgörande omröstning där jurymedlemmarna och tittarna delade ut poäng till bidragen.

Lite unikt för denna final var att produktionen tog in publik i studion, vilket många andra länder inte gjorde under säsongen p.g.a. publikrestriktioner i coronapandemin. Däremot var samtliga i publiken tvungna att bära munskydd samt hålla social distansering. Undantag gjordes enbart för artisterna och dansarna (så länge de befann sig på scenen), programledarna (som var på scenen hela tiden) och jurymedlemmarna (som hade plastskärmar mellan sig).

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Frankrikes tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Frankrike kommer att uppnå i finalen. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = garanterat topp 10!
  • Gula tummar = förmodligen en mittenplacering.
  • Röd tumme = bidraget hamnar i bottenträsket.

 


 


Frankrike – såsom landet ska låta! Det finns något mycket tillfredsställande i att höra denna typ av retro-klychiga ballad i ESC, speciellt när den framförs på franska, av Frankrike. Man kan jämföra det lite med effekten som Salvador Sobral hade med sin väldigt portugisiska vinnarlåt 2017 – även om Barbara Praví inte på något sätt kan jämföras med Salvador Sobral. Men detta är en låt som sticker ut, som verkligen håller sig trogen till sin härkomst och som inte villar bort sig ibland mer moderna tongångar. Men är det relevant musik som verkligen passar 2021 då? Det är frågan, för man kan verkligen inte säga att detta är en given succé. Barbara saknar Salvador Sobrals omedelbara publikfriande personlighet, så  jag kan inte se detta bidrag på samma nivå som Portugal 2017, även om musiken bär samma karaktär. Däremot är detta onekligen, för mig, äkta och innerligt. Jag gillar det!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Detta är verkligen en ultimat Dark Horse! Som sagt tvivlar jag på att man lyckas sälja in detta som Salvador Sobrals efterföljare, men kvalitén borde ändå tala för sig själv. Dock minns jag, att sist Frankrike försökte med något liknande (Patricia Kaas, 2009) så gick det inte alls. Det är en balansgång – och därför är det jättesvårt att sia om det blir bu eller bä för Frankrike i år. Jag tippar dock på en topp-10 plats, mest med tanke på att det ändå sticker ut så tydligt i startfältet. Lyckas man utnyttja det, så borde man kunna nå ganska långt.


 


Jag är oerhört kluven kring denna låt. Det är inget som personligen faller mig i smaken, men jag kan uppskatta konsten. Jag hör vilken fantastisk sångerska Barbara Pravi är och jag känner den smärta hon förmedlar genom sin röst. Men det är något som bara inte klickar för mig. Det är inget som direkt fångar mig och skulle få mig att lyssna på låten en vanlig onsdag eftermiddag.

Den får ett mittenbetyg från mig. Mest för Barbara Pravis fantastiska sång och känslor. Annars är det inget som jag riktigt fastnat för. Därför vet jag inte riktigt hur jag ska placera den.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även när det gäller att gissa bidragets resultat så är det en vattendelare. Personligen hade jag inte lagt min röst på detta. Och jag förstår inte heller de låga oddsen. Samtidigt kan man inte blunda för reaktionerna från fansen. Dock är det inte bara fans som sitter och tittar på tävlingen, så jag vet inte om gemene man tycker lite som jag eller om de fastnar för den direkt som många fans har gjort. Den kan gå långt, men den kan också bli totalt bortglömd. Jag skulle inte våga sätta pengar på att den vinner, men den kan nog ändå sluta relativt högt upp för att få en grön tumme.När Frankrike släppte de första klippen för sin final i slutet av förra året blev jag direkt såld på “Voilà” och när jag såg den franska finalen i januari blev jag ännu mer såld på låten. För här finns något som stavas Ä-K-T-A. Det är inget påklistrat eller pålagt för att ”så här ska det vara” utan det är helt och hållet på riktigt. Det är naket med riktiga känslor eller konstnärligt kan man också säga. Och det är väldigt franskt, samtidigt som det är skönt att kunna höra en låt och direkt placera den till att ”det här är Frankrike”.

För mig är “Voilà” det bästa Frankrike har skickat på bra många år – och då har de ändå haft väldigt många bra bidrag de senaste åren! Därför kan jag även redan nu säga att “Voilà” är min personliga vinnare i Eurovision 2021!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag hoppas verkligen att Frankrike vinner, för en seger efter 44 års väntan skulle höja deras självförtroende i tävlingen enormt. Men jag är orolig över att någon part av jury/tittarna kommer att sänka låten p.g.a. att den är citat ”tråkig” slut citat. Och frågan är om de som röstar vill ha ännu en ballad som vinnare efter att en ballad vann senaste upplagan för två år sedan?

Sedan beror det också mycket på hur Barbara väljer att framföra låten på scenen. Om hon gör det som hon gjorde på scenen i den nationella finalen i januari då kan det här gå hur långt som helst. Men om hon t.ex. skulle börja sjunga på frangelska eller att låten plötsligt byter genre till RnB eller liknande – då kommer det att gå åt skogen!

Om inte “Voilà” vinner förtjänar låten att i alla fall bli topp 3.En ljuvlig melodi som tilltalar mig som gillar det franska språket och atmosfären men vet inte om det kommer gå hem hos de stora massorna. Den är så fransk som den bara kan bli och Barbara framför den fantastiskt med mycket känsla.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tycker det är svårt att tippa hur den här kommer hamna för det kan bli vilket som känns det som. Tror den kommer hamna utanför topp-10 om inte jurygrupperna höjer den till skyarna.Hallå ljuva 60-tal!

Det var min första spontana tanke när jag nu skulle sitta och bedöma denna låt. Fransk chansonballad som var den fullständiga dominanten under Eurovisionupplagorna på 50-talet och början på 60-talet. Och visst vilar det en viss charm att se den genren synas och höras i dessa sammanhang även nuförtiden, även om det kanske inte blir mer än en relik från det förflutna. Men Barbara framför låten bra, och kan säkert bära detta vidare.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Frankrikes chanser är lite svårbedömda i år då det ofta känts som att de på senare år blivit så kallade fanwanks. Det vill säga, de har fått mycket ögon på sig inför de senaste upplagorna av ESC och så har de inte lyckats leva upp till förväntningarna. Men samtidigt, är det något land som kan göra chanson bra är det Frankrike, och denna typ av musik gick ju hem 2017 också. Vet inte om detta kommer vinna, men högt tror jag Frankrike hamnar.


     


Är något besviken på Frankrike i år, dels för att Tom Leeb inte fick en ny chans att representera landet. De valde istället att anordna en nationell uttagning. Vilket jag visserligen uppskattade, men jag hade mycket hellre sett att min favorit Maeva hade vunnit. Den låten hade fått 5 poäng av mig. Voila är ett godkänt bidrag dock. Den låter som en typisk finstämd fransk låt. Jag har inget att klaga på angående själva låten. Men åh vad jag önskar att Frankrike skickat Maeva

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag brukar alltid överskatta Frankrikes chanser i Eurovision. 2018 exempelvis trodde jag så sent som på finalkvällen att Frankrike skulle vinna hela tävlingen. Min tippning gick ju sisådär…

Voila är dock en favorit hos både fans och spelbolag, så jag tror på en topp 10 placering i år. Men jag vågar inte satsa några pengar på att de vinner hela tävlingen.En väldigt vacker och känslosam fransk ballad, med en sångerska som verkligen lyfter låten och som för tankarna till en ung Edith Piaf. Det känns som en given juryfavorit. Frågan är om tittarna runt om i Europa kommer ta till sig detta? Personligen är jag inget jättestort fan av låten. Jag tycker den är överskattad. Det fanns mycket bättre upptempo-låtar i den franska nationella finalen som jag hade föredragit framför detta. Men oavsett vad jag tycker personligen, så tror jag att de valde rätt bidrag till Rotterdam som dessutom har bäst chans att ta Frankrike till en riktigt bra placering i ESC-finalen i maj.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Frankrike kommer definitivt att tillhöra den övre halvan av resultatet. Topp-10 eller kanske t.om Topp-5 tror jag absolut att det kan bli för deras del. Man har inte vunnit tävlingen sedan 1977 och kanske får de sin efterlängtade vinst i år?


 


När mina kollegor uttalade sig lyriskt över det franska bidraget, dvs innan jag själv hade lyssnat på det, så förväntade jag mig något annat. Ja, det är verkligen franskt, på ett genuint och tilltalande sätt. Sådär så att jag kan blunda och tänka mig en rökig, mörk miljö någon gång för längesedan. Där allt hamnar i skuggan när sångerskan tar scenen i sitt förvärv, men ändå är det något som inte slår an på mina strängar. Den är ok, men inte mycket mer.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Svårtippat, men kanske att den hamnar i den övre kvartilen just pga det typisk franska. Att vi efter ett hemskt pandemiår längtar efter att få strosa på en parisisk gata, äta bakelser och dricka kaffe på en uteservering i solskenet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

  1. Mattias skriver:

    Tråkig…


 

Kommentera