« Inför ESC Danmark 2020

Inför ESC Danmark 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi duon Fyr & Flamme med bidraget ”Øve os på hinanden” som representerade Danmark. De tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj som den avslutande akten, det vill säga startnummer 17 av 17. Danmark röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Fyr & Flamme?

 

Fyr & Flamme är en musikduo från Danmark som består av skådespelaren, komikern och artisten Jesper Groth, född 31:a januari 1989, och artisten och låtskrivaren Laurits Emanuel, född 12:e oktober 1986.

Duon slog igenom när de släppte sina första två singlar Menneskeforbruger och Kamæleon 2020. Med sin debutsingel nådde de nummer ett på hitlistan i Danmark. Innan dess hade de gjort karriärer på egna håll; Jesper som skådespelare i olika film- och TV-produktioner och Lauritz som artist.

Anno 2021 ställde de upp med sitt egna bidrag ”Øve Os På Hinanden” (som Laurits hade gjort) i Dansk MGP där de kom med i startfältet. De röstades först vidare till den andra omgången där tittarna utsåg dem till vinnare. Bidraget framförs på danska och kommer ej att översättas till engelska. Det innebär att Danmark för första gången sedan 1997 tävlar med ett bidrag som till hundra procent framförs på danska!

Hur valde Danmark till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Danmark att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix som även det här året bestod av en finalkväll där jury och tittarna fick bestämma vinnarlåten.

Från en antagning och ev. inbjudna jokrar valdes åtta finalbidrag ut som fick tävla om segern. En stor nyhet för året var att finalen flyttade ut från en stor arena till en tv-studio i DR Byen som är Danmarks radios huvudkontor i Köpenhamn. Anledningen till detta berodde på den pågående coronapandemin som omöjliggjorde en final på det vanliga sättet alltså med publik på plats i arenan/studion.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Bara att erkänna: Detta är årets guilty-pleasure för mig. Jag vet om att det är cheesy, utdaterat och rent av dåligt – men jag älskar det! Det här är det enda bidraget jag kan lyssna på non-stop i årets ESC, och trots att Jesper vare sig kan sjunga eller dansa live så är glädjen och energin från detta vansinnigt smittande. Vi har ju dessutom matats rejält med 80-talsretro i årets ESC – utan glimten i ögat eller självdistans, som istället försöker att verka coola. Här däremot, får vi 80-talsretroschlager med glimten i ögat och med rejäl självdistans. Man försöker inte vara coola, utan bara ha roligt. Tack Danmark, detta behöver vi mer av!


.

Klockan är 14.00 på en vardag och den där tråkiga serien från 80-talet går på tv igen. Här är introlåten. Nej, detta är Danmark i Eurovision 2021. Jag hade kunnat skriva väldigt mycket här, men jag biter mig i läppen. Vi är ändå på det sista bidraget och det ska alltid avslutas positivt. Men jag skäms genuint. Jag har ännu inte lyckats ta mig igenom hela låten. Fruktansvärt.

Semifinal två slutar ganska intressant. Den slutar med årets kanske bästa låt och efterföljs av den överlägset sämsta.


.

Vi välkomnar 80-talet en sista gång i semifinal 2 och den här gången på danska, vilket inte har varit aktuellt sedan 1997! Så det kanske var på tiden. För egen del är det ganska lätt att tycka om låten samtidigt som jag emellanåt anser det blir lite småfånigt med hur upplägget är. Men Fyr & Flamme verkar ha det roligt på scenen och om de nu ska göra det här fullt ut så får man bara säga ”hej 80-talet”. Det kan de få pluspoäng för. Och retromusik är alltid härligt om det görs på rätt sätt vilket jag tycker att det gör här.


.

Årets låt från Danmark är så mycket bättre än förra året. Den osar både 80-tal och gammal hederlig schlager med en modern tappning. MEN det finns ett stort men. Den fastnar inte, inte hos mig i alla fall. Kanske är den alldeles för vanlig ändå. Sammantaget är det väldigt många låtar i år som är bra men ingen har det där extra.


.

Det här känns som den totala antitesen till mycket annat i år – en nostalgijagande småtöntig pastisch till låt, på danska! Och jag hymlar knappast med att den här ska jaga nostalgipoäng, i första versen låter det som om de tagit Funkytown-basgången och klistrat in den i melodin. Detta är verkligen dumglädje personifierat, men refrängen sitter som en smäck. Lite tar det emot, men jag bjussar på en trea återigen. Men attans vad cheesy detta är…


.

Då skall vi se här. Danmark väljer alltså att för första gången sedan språkregeln avskaffades att sjunga helt och hållet på danska. Samtidigt så sjunger Portugal på engelska… Vad är det här för parallellt universum vi hamnat i?!

Skämt åsido så är jag glad att Danmark äntligen vågat skicka en låt på det egna språket. Att låten är störtskön gör knappast saken sämre.


.

Detta känns väldigt mycket 80-talsschlager med härlig retrokänsla. Det är ett lekfullt, energifyllt glädjepiller rakt av. Så medryckande och härlig. Min personliga favorit bland årets alla bidrag och det bästa Danmark har skickat på länge. Det här blir alltså första gången sedan 1997 som Danmark kommer att framföra sitt bidrag på danska i Eurovision Song Contest. Riktigt kul och bra jobbat, Danmark.


.

Mellanmjölk, knappt! Jag förstår inte alls begeistringen över Danmarks bidrag i år. Ett av flera länder som flörtar med 80-talet och som gör det i modern tappning, så visst är det en ok låt. Men, den fastnar inte alls. Det var ytterst få bidrag i den danska finalen som överhuvudtaget var något att hänga i granen och för mig var den här inte en av dem.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
26,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag kommer tillbe detta danska bidrag alldeles oavsett vad andra tycker, men jag inser att detta kommer mötas med förvirring hos de flesta andra. Vare sig fans eller spelbolag verkar ge Danmark en chans i år, och i ärlighetens namn så gör det officiella videoklippet inte bidraget så bra rättvisa. Att man i Dansk MGP väljer att ha livemusik – är galet i sig, och ger ingen bra ljudbild av hur det kommer att låta i Rotterdam. Sen kan jag personligen älska det där gamla orkestersoundet, men jag är ju tillräckligt gammal för att minnas 90-talet också. Att folk inte köper det danska bidraget som det låter eller ser ut i klippet förstår jag, men lägger ändå in en brasklapp för att det definitivt kommer se och höra annorlunda i Rotterdam – då det inte förekommer livemusik där. Jag vågar nästan utse detta till en Dark Horse, på samma sätt som norska KEiiNO förra gången – och de vann ju tittarnas röstning. Men, som sagt, de kan ju lika enkelt åka ut redan i semin..


Nej. Bara nej.


Att gå ut sist är inte lika med automatisk seger eller finalplats och det känns ganska tveksamt om det ska bli finalplats här. OM Fyr & Flamme går vidare tror jag det blir någonstans mellan 6:e och 10:e plats. Vilket innebär att det inte borde bli en jättehög placering i en eventuell final.


Har ingen aning om hur den kommer att se ut och låta live. Det här är nog en låt som man antingen älskar eller hatar så det kan nog gå hur som helst.Det danska folkets intresse för sin uttagning har varit på nedgång en längre tid så som jag förstått det, och länge kände jag att ”nej, det här kommer inte ta sig någonstans”. Sen händer två saker: Låten blir en stor försäljningssuccé på hemmaplan, och i ESC får den äran att avsluta semifinal 2! Genast börjar jag vackla i min teori om att detta skulle åka ut med dunder och brak, och får ta till med en helgardering igen. Sen är det inte alls garanterat att finalplats kommer serveras till Danmark bara för det. Det kan ju riskera att bli som Nederländerna 2009 eller Lettland 2017…


Visserligen brukar låtar som startar sist i semifinalen nästan alltid gå vidare. Men Danmark har fått ett tämligen kyligt mottagande i år. Jag vet inte om jag vågar hoppas på en finalplats…


Jag hoppas så fruktansvärt mycket att Danmark tar sig till final med detta härliga bidrag, men jag är osäker på om så blir fallet.


För mig är Danmark inte en finalist, men genom att se andras hurrarop över detta bidrag är gissning aningen svår. Oavsett finalist eller inte, den har nog inget i toppstriden att göra.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

  1. Anna Svensson skriver:

    Oj vad jag gillar detta!!!❤️


 

Kommentera